January 21, 2021

20.01.2021: Нова американська адміністрація й надалі підтримуватиме Україну

Нова американська адміністрація й надалі підтримуватиме Україну

  • Нова американська адміністрація й надалі підтримуватиме Україну.
  • Донбаські "республіки" повертають 9 осіб за посередництва Медведчука.
  • У зоні бойових дій поранено ще одного українського військовослужбовця.

В Україні

  • Кабмін відмовився підтримати пропозицію в. о. міністра енергетики Вітренко про передавання "Укртранснафти" в управління уряду, хоча передав "Енергоатом", "Укргідроенерго" і 3 теплоцентралі. Готується рішення про передавання в управління Міністерства енергетики компаній “Укренерго”, “Магістральні газопроводи України” та "Оператор ринку". За твердженням прем'єр-міністра Шмигаля, ці рішення ухвалено в рамках впровадження положень Третього енергопакета ЄС в Україні.
    Уряд має намір створити ще одне держпідприємство для централізованої закупівлі лікарських засобів – "Ліки України".
    На нараді уряду за участі мерів було прийнято рішення не підвищувати тарифи на тепло та гаряче водопостачання в цьому опалювальному сезоні. Остаточне рішення щодо тарифів очікується після 25 січня. Шмигаль анонсував запровадження газорозподільними компаніями річних фіксованих тарифів на газ "цією весною". На думку експертів, "команда Зеленського" прагне перекласти на місцеві органи влади відповідальність за підвищення тарифів, які фактично затверджено урядом та НКРЕКП.
    Прем'єр-міністр анонсував випуск держоблігацій для погашення заборгованості підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" електроенергії.
  • Конституційний суд відкрив справу про призначення членів Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Очікування банкірів на зміцнення гривні не виправдалися. З огляду на останній день бюджетних платежів, продажі експортерами валюти були незначними, а нерезиденти сплатили ОВДП коштами від погашення в середу держоблігацій попередніх випусків. Курс долара поступово почав зростати під тиском попиту імпортерів енергоресурсів: 28,20 ₴/$ (+0,05 грн), 34,15 ₴/€ (-0.01 грн), 3,83 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні в середу проведено 41,6 тис. тестів, з них підтвердили інфікування коронавірусом 5,6 тис., померли 241 хворий, видужали – майже 14 тис. У світі кількість випадків інфікування та смертність знову зросли – у середу, за даними сайту Worldometers, отримано 671 тис. підтверджень зараження, померли 17,3 тис. осіб. Усього з моменту оголошення пандемії смертність перевищила 2 млн людей. У 2020 році всього померло 60,8 млн чол., Серед причин смертності головні – ішемічна хвороба серця, інсульти та гострі інфекції нижніх дихальних шляхів. Попри поступове зростання кількості смертей, народжуваність у світі росте ще швидше, що забезпечило у 2020 р приріст населення майже на 95 млн на рік.
    Канада подовжила заборону на в'їзд до країни іноземців до 21 лютого.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ у Старогнатівці на схід від Волновахи. Від кулі снайпера дістав поранень український військовослужбовець. Глава ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Лінде відвідала зону бойових дій на Донбасі, зокрема, КПВВ "Золоте", який так і не було відкрито. Вона вважає, що Україна виконала всі домовленості паризького саміту "нормандської четвірки" та готова до нової зустрічі глав держав. За твердженням Лінде, ОБСЄ для України – не ворог, а організація, що намагається допомогти в розв'язанні проблем, попри негативне ставлення населення до спостерігачів місії, які не вбачають порушень із боку окупаційних військ на Донбасі.
  • Уповноважена з прав людини Денисова оголосила, що "республіки" передадуть Україні через посередника [кума російського президента Медведчука] 9 незаконно утримуваних осіб. МЗС України заявляє, що передавання заручників через Медведчука порушує домовленості, які було досягнуто на переговорах тристоронньої контактної групи й у "нормандському форматі", а також руйнує механізми розв'язання гуманітарних питань. Українська делегація на мінських переговорах вважає, що Росія та Медведчук використовують передавання полонених у своїх політичних цілях.
    За твердженням члена делегації Гармаша, РФ та ОБСЄ намагаються впровадити в процес переговорів "громадських радників" – представників "республік", що може свідчити про намір зробити їх повноцінними учасниками переговорів.

Україна та світ

  • У Вашингтоні відбулася інавгурація президента Байдена. Тимчасова повірена в справах США Квін заявила, що США й надалі підтримуватимуть Україн, а фінансова допомога у 2021 р складе понад $700 млн. Кандидат на посаду глави оборонного відомства США Остін назвав дії РФ у Чорному та східній частині Середземного морів спробою дестабілізації ситуації в Україні та Грузії, а також викликом США та їхнім союзникам, тому вважає за необхідне подовження надання військової допомоги Україні.
  • Російська делегація в ПАРЄ ініціює проведення дебатів щодо українського закону про мову, який, за твердженням РФ, запроваджує обмеження на використання російської мови в Україні.
  • Кілька груп депутатів Європарламенту вважають, що ЄС має припинити будівництво "Північного потоку-2" після арешту російського опозиціонера Навального.

 

No comments:

Post a Comment