January 16, 2021

15.01.2021: Уряд передав право закупівлі вакцин організації "Crown Agents"

Уряд передав право закупівлі вакцин організації "Crown Agents"

  • Уряд передав право закупівлі вакцин організації "Crown Agents".
  • Вітренко запропонував купувати газ у Росії.
  • З 16 січня відвідувачі мають обслуговуватися українською мовою.

В Україні

  • З 16 січня набирає чинності стаття мовного закону, яка зобов’язує постачальників послуг спілкуватися з відвідувачами державною мовою, якщо він не просить про спілкування іншою мовою, російською тощо. Це нововведення стосується також вебсайтів.
  • У Житомирі жителі, що протестують проти підвищення тарифів на комунальні послуги, увірвалися до будівлі облради. Акції протесту відбулися також у Полтаві й у Харківській області – жителі перекривали дороги та вимагали відставки уряду та місцевої влади. До підприємців, які протестують на Майдані, приєдналися активісти, що вимагають зниження тарифів.
    В. о. міністра енергетики Вітренко запропонував для розв’язання проблеми з тарифами відновити постачання газу "незалежними російськими компаніями", розблокувати транзит середньоазійського газу, налагодити торгівлю газом на біржі, а також запровадити нові правила захисту споживачів.
    Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що "пільгова" ціна газу 7 грн/м³ базується на найнижчій ціні продажу на біржі в січні. Він заявив, що різницю в тарифах в областях обумовлено монопольним станом облгазів, проте соціально незахищені верстви населення не постраждали, оскільки отримують субсидії. Шмигаль анонсував введення фіксованого "річного тарифу" на газ для побутових споживачів.
    У Верховній Раді зареєстровано проєкт постанови про повернення пільгового тарифу на електроенергію за перші 100 кВт•год.
    За інформацією ЗМІ, чиновники МВФ так і не погодили "ручне управління" ціною на газ, оскільки меморандум, який було підписано раніше, вимагає запровадження ринкових цін для населення.
  • Укренерго не планує віялові відключення електроенергії попри різке похолодання. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що найближчим часом в експлуатацію буде введено 2 енергоблоки АЕС, що стабілізує ситуацію. Запаси газу в підземних сховищах скоротилися протягом тижня на 2,3 % до 22,7 млрд м³, минулого тижня відбір склав 2,0 %
  • Конституційний суд перевірить на відповідність Конституції постанову Верховної Ради від 17 липня 2020 року щодо зменшення кількості районів із 490 до 136.
  • Верховний суд відхилив касаційну скаргу Податкової служби до підприємства олігарха Ахметова "Дніпровський коксохімічний завод" та скасував штраф у розмірі 160 млн грн.
  • Пенсійний фонд завершив 2020 рік із дефіцитом 13,3 млрд грн за витрат 466,1 млрд грн. Власні надходження (переважно, від єдиного соціального внеску), склали 281,6 млрд грн, залишок у розмірі 184,5 млрд грн було покрито коштами бюджету.
  • Опитування підприємств, яке провів НБУ в IV кварталі, показало погіршення очікувань розвитку економіки, а також зростання інфляційних і девальваційних настроїв через посилення карантинних заходів. Керівники компаній очікують зниження курсу до 29,7 ₴/$ та зростання інфляції до 7,9 % за підсумками 2021 року, а також зменшення платоспроможного попиту населення.
  • Банкіри не очікували сюрпризів на міжбанку перед робочою суботою та вихідним днем ​​у США в понеділок, проте вихід на торги всього одного не надто великого покупця спричинив зростання курсу долара. Нацбанк у ситуацію не втручався, вбачаючи стрибок ситуативним. На суботу курс встановлено на позначці 28,05 ₴/$ -0,01 грн), 34,01 ₴/€ (+0,02 грн), 3,82 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні впродовж доби проведено 48,7 тис. тестів на коронавірус, підтверджено зараження 7,7 тис. осіб, померли – 144, одужали – 9,8 тис. Темпи інфікування та смертність залишилися на рівні попередніх діб. Подібна ж ситуація й у світі -– за даними сайту Worldometers, у п’ятницю зафіксовано 761 тис. випадків зараження, померли 14,9 тис. людей.
    Уряд передав функцію закупівлі вакцин від держпідприємства "Медзакупівлі України" міжнародній організації "Crown Agents", яка постачала медикаменти МОЗ у 2015–2019 рр. із комісією 5–7 %. МОЗ розширив із 55 до 66 список країн "червоної" зони, у яких темпи зараження вище, ніж в Україні.
    Асоціація турагентств констатувала скорочення обсягу туристичних послуг на 60–70 %, ситуацію врятували лише відкриті курорти Туреччини та Єгипту.
    Великобританія повністю закриває кордони для іноземців із 18 січня через зростання кількості хворих та смертності від ускладнень коронавірусу. Канцлер Німеччини Меркель планує 19 січня посилити карантинні вимоги у всій країні, аж до обмеження роботи громадського транспорту.
    Норвезьке агентство лікарських засобів повідомило про смерть 23 людей, яким було зроблено щеплення від коронавірусу вакциною компаній Pfizer/BioNTech.
    Глава Єврокомісії фон дер Ляєн назвала "медичною необхідністю" запровадження загальноєвропейського сертифіката вакцинації від коронавірусу оскільки це має полегшити поїздки всередині ЄС. Чиновники Всесвітньої організації охорони здоров’я сподіваються, що подібні "паспорта" буде запроваджено в усіх країнах світу. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що уряд також планує запровадити паспорт вакцинації.
    Уряд Грузії має намір вакцинувати не менше, ніж 60 % населення до кінця року й веде переговори з виробниками вакцин безпосередньо.
    Новообраний президент США Байден запропонував затвердити ще одне запозичення для надання допомоги населенню та компаніям у розмірі $1,9 трлн. Це дасть змогу збільшити прямі грошові виплати кожному громадянинові до $2 тис.

Війна

  • На Донбасі на околиці Донецька в районі Мар’їнки внаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Перестрілки сталися на південній ділянці фронту – у Талаківці та Гнутовому, а також у Південному в околицях Горлівки. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що війська відкрили вогонь у відповідь на обстріли.

Україна та світ

  • Президент Зеленський обговорив із канцлером Німеччини Меркель активізацію переговорів щодо врегулювання на Донбасі у форматі "нормандської четвірки", а також антикоронавірусні заходи.
  • США запровадили санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка купила контрольний пакет акцій українського виробника двигунів для авіації та ракет "Мотор Січ". США вважають цю покупку загрозою їхній національній безпеці через отримання Китаєм доступу до військових технологій. Печерський суд визнав, що китайська компанія зазнала збитків унаслідок протиправних дій СБУ.
  • Федеральне відомство Німеччини з судноплавства та гідрографії видало дозвіл на проведення робіт із прокладки газогону "Північний потік-2" у територіальних водах країни терміном до кінця травня. "Німецька екологічна допомога" має намір оскаржити це рішення в суді. Посол Росії в Німеччині Нечаєв назвав санкції США проти "Північного потоку-2" проявом недобросовісної конкуренції та заявив, що країни не потребують порад ззовні в питаннях енергетичної політики. Прокладання труби поки зупинено. На думку експертів, це пов’язано зі спробою влади Німеччини домовитися з новою адміністрацією США після інавгурації президента Байдена.

Тренди

  • У Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт про регулювання пасажирських автотранспортних перевезень. У разі його прийняття місцеві органи влади закуповуватимуть комплекс транспортних послуг з оплатою за кілометраж маршруту, весь громадський транспорт має бути доступний для інвалідів, перевізників зобов’яжуть встановити трекери та електронні засоби оплати проїзду, а також зберегти пільговий проїзд.


 

No comments:

Post a Comment