January 12, 2021

11.01.2021: Зеленський занепокоївся тарифами на газ для населення

Зеленський занепокоївся тарифами на газ для населення

  • Зеленський занепокоївся тарифами на газ для населення.
  • На Донбасі загинув український боєць.
  • МВФ відновив онлайн-консультації з перегляду програми stand-by.
  • НАЗК тимчасово зупинило фінансування партії "Голос".

В Україні

  • У низці областей України відбулися акції протесту проти підвищення тарифів. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що влада нібито готує план зниження тарифів. Після початку масових акцій протесту проблемою побачив і президент Зеленський, який доручив Кабміну "терміново розв’язати питання з тарифами на газ". Міністерство енергетики розглядає питання про зміну тарифу на газ для побутових споживачів, виключивши з нього вартість транспортування з хаба в Європі, а також зафіксувавши ціну на 1 рік.
  • Нацагентство з питань запобігання корупції тимчасово зупинило фінансування партії "Голос" через нібито неправильне оформлення актів виконаних робіт у підрядників та незаконну оплату оренди.
  • Кабмін дозволив власникам та користувачам земельних ділянок змінювати нормативну грошову оцінку землі за погодженням із місцевими органами влади.
  • Інвестиційний фонд Dragon Capital купив два впливових фінансових онлайн-видання – minfin.com.ua та finance.ua.
  • Нафтогаз отримав дозвіл терміном на 30 років на користування надрами 20 нафтогазоносних ділянок на півночі Чорного моря в межах родовищ "Дельфін" та Скіфської площі.
  • Міністерство економіки прогнозує падіння ВВП України в I кварталі на 3 % унаслідок "локдауну", який оголосив уряд.
    Держстат повідомив, що ціни на промислову продукцію у 2020 зросли на 14,5 %. У 2019 р зростання цін склало 7,4 %.
    Інфляція (споживчі ціни) за підсумками року 2020 р зросла на 5 %, на початок грудня рівень інфляції складав 3,9 %.
  • Представництво МВФ в Україні відновило в онлайн-режимі роботу з урядом та Нацбанком щодо обговорення можливості перегляду меморандуму про співпрацю за програмою кредитування stand-by. Одним із каменів спотикання для отримання другого траншу кредиту було скасування Конституційним судом антикорупційних норм, покарання за неправдиве декларування тощо.
  • Обсяг торгів на міжбанку після свят був мінімальним, з невеликим перевищенням пропозиції валюти над попитом, що призвело до зміцнення гривні. Курс встановлено на рівні 28,20 ₴/$ (-0,08 грн), 34,28 ₴/€ (-0,63 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,07 грн). Нацбанк у сесії участі не брав.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України зафіксував 5,1 тис. підтверджених випадків інфікування на коронавірус, одужали – майже 16 тис. хворих, померли – 184, Президент Зеленський доручив Кабміну налагодити комунікацію з громадськістю та роз’яснити необхідність заборон підприємцям та великому бізнесу. У відповідь міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що населення мало достатньо часу, щоби перед "локдауном" купити футболки та шкарпетки. Зеленський підписав закон про доплати медпрацівникам, які не мають вищої медичної освіти.
    Попри "жорсткий карантин", київська влада дозволила проведення сільськогосподарських ярмарків у різних районах столиці з 12 до 17 січня.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі впродовж доби зафіксовано 578 тис. випадків зараження, померли 9,2 тис. осіб. МОЗ опублікував оновлений список країн "червоної зони", до якого включено 78 держав, з показниками інфікування вище, ніж в Україні. Уряду Франції не вдалося протягнути законопроєкт про "паспорти вакцинації" для допуску на авіарейси та перебування людей у громадських місцях.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострилася. Бойові дії тривали в районі Донецька та на приморській ділянці фронту. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на схід від Маріуполя та в Пісках. На околиці Донецька, у Красногорівці, в Авдіївці, а також у Павлополі сталися перестрілки. У Красногорівці було збито безпілотник окупантів. Від кулі снайпера в Пісках загинув український боєць.

Україна та світ

  • США ввели санкції проти 7 фізичних осіб та 4 українських сайтів, яких звинувачують у втручанні у вибори в США. Серед них – колишній військовий прокурор Кулик, колишні депутати Онищенко та Деркач, пов’язані з Деркачем особи, контрольовані ним сайти, а також депутат від "Слуги народу" Дубинський, тісно пов’язаний з олігархом Коломойським. Дубинський пообіцяв боротися з рішенням влади США у юридичний спосіб.
  • На зустріч президентів України Зеленського та Молдови – Санду через карантин журналістів не пустять.
  • Колишні американські дипломати та генерали звернулися до керівництва України з проханням про перегляд судового рішення про засудження генерала Назарова за злочинну недбалість, яка призвела до знищення українського військово-транспортного літака та загибелі 40 десантників і членів екіпажу в районі Луганського аеропорту в червні 2014 р. Низка юристів та адвокатів вказали, що подібна заява є тиском на суд та втручанням у внутрішні справи країни.
  • Депутати від "Слуги народу" за підтримки "Опозиційної платформи – За життя" і фракції "За майбутнє" призначили головою української делегації в ПАРЄ депутата Мезенцеву.

 

No comments:

Post a Comment