January 07, 2021

06.01.2020: Православні християни святкують Різдво

Православні християни святкують Різдво

  • Православні християни святкують Різдво.
  • "Медзакупівлі" звинуватили міністра Степанова у використанні "прокладки" для постачання вакцин.
  • Німеччина допомагає Росії добудовувати "Північний потік-2".

В Україні

  • Православні християни та греко-католики святкують Різдво Христове.
  • Представник президента в Конституційному суді Веніславський заявив, що суд може працювати й без голови, якого Зеленський указом відсторонив від посади на 2 місяці. Суддя Сліденко повідомив, що на пленарному засіданні Суду питання про відсторонення Тупицького не підійматися, тому він і надалі працюватиме у звичайному режимі. Сліденко заявив, що змушений буде піти у відставку та покинути Україну через тиск на нього Офісу президента.
  • Кабмін ухвалив рішення про повторне створення Міністерства агрополітики до 1 лютого.
  • Міністр оборони Таран підписав наказ про переведення військових звань на коди військових рангів НАТО.
  • За інформацією Укртрансгазу, запаси газу в підземних сховищах складають 23,5 млрд м³, з них третина – 7,7 млрд м³ – належить іноземним компаніям.
  • Вищий антикорупційний суд відмовив Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі в подовженні термінів розслідування справи про створення злочинної організації для  захоплення влади суддями Окружного адмінсуду Києва. Глава суду Вовк ігнорує повістки про виклик на допити та перешкоджає слідчим діям.
  • Мінфін провів великі виплати з погашення та обслуговування валютних ОВДП на загальну суму $0,68 млрд. За оцінкою чиновників міністерства, виплати з погашення та обслуговування держборгу виростуть та складуть в I кв. 138 млрд грн, в II – 165 млрд грн.
  • Передсвяткові торги були вкрай млявими, обсяги продажів валюти впали до $82 млн, тому у втручанні Нацбанку потреби не було. Курс на понеділок встановлено на позначці 28,28 ₴/$ (-0,12 грн), 34,91 ₴/€ (+0,06 грн), 3,84 ₴/10 руб (+0,04 грн). За даними НБУ, населення в грудні продало $1,62 млрд, купило $1,71 млрд, чиста купівля валюти склала $86 млн в еквіваленті. Міжнародні резерви України за підсумками року зросли на 15 % й на 1 січня 2021 році сягнули восьмирічного максимуму – $29,13 млрд.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у країні впродовж доби зафіксовано майже 9 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, одужали – 11,3 тис. осіб, померли – 148. У світі зафіксовано збільшення темпів інфікування до 781 тис. осіб, померли – 14,5 тис.
    Мери Черкас та Тернополя оголосили про відмову від запровадження "жорсткого карантину", який оголосив уряд. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що не вбачає підстав для перенесення або скасування такого карантину, оскільки це, за його словами, дасть змогу уникнути нового "локдауну" наприкінці зими та навесні.
    Прем’єр-міністр Шмигаль доручив МОЗ та МВС перевірити інформацію про підпільну вакцинацію топчиновників та депутатів, а президент Зеленський дав вказівку СБУ перевірити повідомлення про контрабанду вакцини до України.
    Уповноважена Верховної Ради з прав людини Денисова звернулася до Конституційного суду з вимогою про визнання неконституційними певних положень законів про систему охорони здоров’я – про надання медичних послуг населенню, а також ліквідацію та реорганізацію лікарень у рамках медичної реформи, що призвело до тяжких наслідків під час епідемії коронавірусної інфекції.
    Степанов звинуватив главу держпідприємства "Медзакупілві" Жумаділова в зриванні переговорів про закупівлю вакцин, водночас не назвав компанії, з якими міністерство веде переговори про постачання. Міністр переклав на "Медзакупівлі" відповідальність за провалення централізованої закупівлі ліків та назвав діяльність підприємства "неефективною". За твердженням громадської організації "Пацієнти України", Степанов має намір організувати закупівлю вакцини через фірму-"прокладку" "Лекхім", що належить соратникові міністра Богатирьової з уряду Азарова.
    Регуляторна служба ЄС погодила застосування вакцини американської компанії Moderna.
    Китай блокує візит до країни експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, які мають намір вивчити походження коронавірусу.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї у Водяному – на схід від Маріуполя. Неподалік, у районі КПВВ "Гнутове", штаб операції об’єднаних сил зафіксував "неприцільний" обстріл зі стрілецької зброї, а в Дослідному на околиці Донецька – з гранатометів. За офіційним зведенням, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.

Україна та світ

  • Запровадження оплати за в’їзд до ЄС для громадян усіх країн, для яких діє безвізовий режим, включно з Україною, перенесено з 2021 на 2022 г. З цього моменту розпочне діяти правило подавання за 3 доби онлайн-заяви для отримання дозволу на в’їзд терміном до 3 років. Плата за дозвіл складе €7 для заявників віком від 18 до 70 років.
  • Влада німецької землі Мекленбург – Верхня Померанія, на території якої розташована інфраструктура російського газопроводу "Північний потік-2", створює фонд для фінансування проєкту. Саме через цей фонд Німеччина хоче проводити закупівлі матеріалів, обладнання та послуг, щоби вивести з-під американських санкцій інших підрядників. Російське судно "Академік Черський" прибуло на місце будівництва в територіальних водах Данії й готове відновити роботи з прокладання труби на останній недобудованій ділянці. Уряд Німеччини наполягає, що "Північний потік-2" є не політичним, а економічним проєктом.
  • Держсекретар США Помпео висловив жаль із браком прогресу у врегулюванні ситуації на сході України й назвав "конфлікт на Донбасі" замороженим. За його словами, керівництво США спробувало під час каденції Трампа збільшити можливості української влади протидіяти загрозам із боку Росії.
  • Конгрес США оголосив про визнання колишнього віцепрезидента Байдена переможцем президентських виборів після того, як будівлю було звільнено спецслужбами від прихильників Трампа, що її захопили.
  • Україна передала Туреччині 2 членів організації, яку очолює ідейний противник турецького президента – проповідник та бізнесмен Ґюлен, якого влада Туреччини звинуватила в спробі держперевороту у 2016 р.

 

No comments:

Post a Comment