January 06, 2021

05.01.2020: Конституційний суд не усунув із посади свого голову Тупицького

Конституційний суд не усунув із посади свого голову Тупицького

  • Конституційний суд не усунув із посади свого голову Тупицького.
  • Кабмін розширив перелік товарів, які дозволено продавати під час локдауну.
  • Зеленський задекларував 4,5 млн грн роялті від свого підприємства.

В Україні

  • Конституційний суд провів позачергове пленарне засідання щодо оцінки указу президента Зеленського про відсторонення з посади голови Суду Тупицького. Судді наголосили на своїй незалежності та недоторканності й закликали всі органи державної влади дотримуватися Конституції та не втручатися в роботу суду. Суд опублікував висновок із приводу указу президента, який було підготовлено науково-консультативною радою. Представник Верховної Ради в Конституційному суді депутат від президентської партії Совгиря заявила, що в заяві про відмову усунути Тупицького з посади мова не йде. Вона назвала маніпулятивним висновок науково-консультативної ради Суду, яке, за її словами має рекомендаційний характер.
  • Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської військово-цивільних облдержадміністрацій із проханням підтвердити можливість проведення місцевих виборів у територіальних громадах на прифронтовій території.
  • Президент Зеленський задекларував 4,5 млн роялті, яку було виплачено компаніями "Квартал 95" і "Кіностолиця".
  • Міністр агрополітики Лещенко заявив, що уряд готує референдум про продаж землі сільгосппризначення іноземцям протягом 3 років та повідомив, що поки вони можуть користуватися землею на правах довгострокової оренди.
  • Глава Фонду держмайна Сенниченко повідомив про плани приватизації одного з найбільших держпідприємств – Об’єднаної гірничо-хімічної компанії, держпакет акцій якої буде виставлено на продаж за низькою ціною від 3 до 5 млрд грн, щоби залучити до аукціону якомога більше учасників.
  • Китайська компанія Skyrizon, яка купила контрольний пакет акцій підприємства "Мотор Січ", оголосила на Шанхайській фондовій біржі про скликання позачергових зборів акціонерів для переобрання наглядової ради та затвердження нового статуту.
  • Нацполіція повідомила про готовність провести в січні на території Євросоюзу слідчі дії з колишнім співробітником спецслужб Білорусі Макаром. Макар оприлюднив запис розмови, у якому обговорювалася можливість вбивства журналіста Шеремета.
  • У Львові виявлено партію героїну вагою понад 1 т, яку іноземці збиралися переправити з Пакистану транзитом через Україну до Євросоюзу як дипломатичний вантаж.
  • Верховний суд виправдав главу НАБУ Ситника та колишнього депутата Лещенка за звинуваченням у втручанні у вибори в США.
  • Idea Bank примусово передано польським Фондом банківських гарантій великому банку Pekao S.A. разом із відділеннями в Україні, Румунії та Білорусі.
  • Мінфін розмістив на аукціоні гривневі ОВДП на загальну суму 8,7 млрд грн, з них 7,9 млрд грн – 3-місячні облігації з прибутковістю 10,0 % річних. Відсоткові ставки залишилися на рівні останнього аукціону 2020 р. Нерезиденти в торгах участі не брали, основними покупцями зобов’язань були держбанки. У 2020 р Мінфін зайняв на внутрішньому та зовнішніх ринках 621 млрд грн (93 % запланованого обсягу), з них 382 млрд грн – через розміщення гривневих ОВДП. Перед Новим роком Мінфін отримав ще один короткостроковий 3-місячний кредит від лондонської філії Deutsche Bank на суму $340 млн під 5,75 % річних. За інформацією МВФ, Україна у 2021 році має виплатити Фонду $1,67 млрд, як погашення та обслуговування кредитів, які було надано раніше.
    Гривня на міжбанку зміцнилася через великі продажі валюти Укртрансгазом. Із загального обсягу угод у $139 млн, приблизно $20 млн млн купив Нацбанк, компенсувавши продаж понеділка з хорошим прибутком. На середу курс зафіксовано на позначці 28,40 ₴/$ (-0,03 грн), 34,85 ₴/€ (-0,09 грн), 3,80 ₴/10 руб (-0,07 грн).

Київ

  • Київська міська адміністрація замінила додаток для смартфонів Kyiv Smart City новою програмою – "Київ цифровий", яка, за твердженням чиновників, стане "логічним кроком у розвитку електронних сервісів столиці".

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, упродовж доби зареєстровано 6,9 тис. інфікованих, видужали – 14,5 тис., померли – 228, Темпи тестування залишаються на попередньому рівні – трохи більше, ніж 50 тис. на добу. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що кількість тестів у разі потреби можна довести до 75 тис. на добу. Попри позитивну динаміку, уряд не має наміру скасовувати оголошений у грудні "жорсткий карантин" із 8 до 24 січня. На позачерговому засіданні Кабмін розширив перелік товарів, які дозволено продавати в цей період, долучивши до нього вироби побутової хімії та пресу. Чиновники обіцяють, що 6 січня МОЗ опублікує повний перелік дозволів та заборон. Укрзалізниця повідомила, що розклад руху пасажирських та приміських поїздів не зміниться.
    За даними сайту Worldometers, у світі у вівторок зафіксовано 683 тис. випадків інфікування, померли – 13,1 тис. хворих. Найбільша кількість заражень – у США, Великобританії та Бразилії,

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що впродовж доби, що минула, окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів, стрілецької зброї та гранатометів у Водяному, на схід від Маріуполя. На тій самій ділянці фронту – у Пищовику та Гнутовому, а також в Авдіївці в районі Донецька українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів. За офіційним зведенням, унаслідок бойових дій втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна та світ

  • Іран, нарешті, передав Україні проєкт звіту про катастрофу авіалайнера МАУ, який було збито ракетами над Тегераном у січні 2020 р. Підсумковий звіт має бути затверджено Міжнародною організацією цивільної авіації (ICAO) протягом 60 днів.
  • Російський президент Путін та канцлер Німеччини Меркель обговорили перспективи врегулювання на Донбасі та можливе спільне виробництво вакцин. Путін підкреслив, що Україна мусить повністю виконати "комплекс заходів" у рамках домовленостей, які було досягнуто в Мінську, та самітів “нормандської четвірки”.

Тренди

  • Міністерство освіти розпочало підключення шкіл до сервісу "Електронний журнал", у який включено розклад занять, відвідування учнів, оцінки та домашні завдання. Батьки та учні зможуть отримати доступ до інформації через особисті кабінети, дані до журналу вноситимуть вчителі.
  • Згідно з результатами опитування, який проведено службою "Рейтинг", найбільшу довіру серед українських виборців має президент Зеленський – йому довіряють 41 %, не довіряють – 55 %. Главі парламенту Разумкову довіряють 29 %, не довіряють – 37 %, довіра до прем’єр-міністра Шмигаля – усього 14 %, понад 50 % респондентів йому не довіряють. У разі проведення дострокових президентських виборів у фінал вийшли б Зеленський та глава "Опозиційного блоку – За життя" Бойко. 52 % респондентів сподіваються на поліпшення економічної ситуації у 2021 р, 27 % – на позитивні зміни не чекають.


 

No comments:

Post a Comment