December 31, 2020

30.12.2020: У парламентському рейтингу ОПЗЖ обійшла "Слугу народу"

 

У парламентському рейтингу ОПЗЖ обійшла "Слугу народу"

  • У парламентському рейтингу ОПЗЖ обійшла "Слугу народу".
  • Конституційний суд уважає незаконним відсторонення Тупицького.
  • Офіс генпрокурора врятував Татарова від арешту.

В Україні

  • Кабмін перенаправив на купівлю ОВДП кошти Фонду розвитку підприємництва, що мали бути спрямовані для надання гарантій уповноваженим банкам у забезпечення кредитів для бізнесу.
    Погоджено створення Держінспекції з питань архітектури та містобудування, замість двох відомств, що ліквідуються.
  • Глава Енергоатому Котін оголосив про відтермінування на 2021 р підписання угоди про будівництво енергомоста до Європи, який з’єднає Хмельницьку АЕС з енергосистемою ЄС. Синхронізацію систем Євросоюзу та України намічено на 2023 р.
  • Конституційний суд уважає, що указом про звільнення з посади голови суду Тупицького президент Зеленський вийшов за рамки своїх повноважень та порушив Конституцію. Суд наполягає на подовженні виконання обов’язків Тупицьким. Офіс генпрокурора вважає указ Зеленського про відсторонення Тупицького законним. Офіс президента наполягає, що розміщення на сайті Конституційного суду цієї інформації є перевищенням повноважень, а самі "роз’яснення" – юридично нікчемними. Представник президента в Суді Веніславський заявив, що Тупицький після позбавлення указом повноважень не мав права скликати спеціальне пленарне засідання. Збори суддів із цього приводу відбудуться 5 січня.
  • Уповноважений із захисту української мови заявив, що безоплатні курси з його вивчення у 2021 р відкрито не буде, оскільки в бюджеті на 2021 року на ці цілі коштів не закладено.
  • Попередній президент Порошенко заявив, що саме він санкціонував спецоперацію із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".
  • Міністр юстиції Малюська оголосив, що у 2021 р міністерство планує продати 4 в’язниці. їх не було приватизовано у 2020 р "через бюрократичні формальності".
  • Офіс генпрокурора відкликав із Вищого антикорупційного суду клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику глави Офісу президента Татарову після передання справи до СБУ. Прокурори стверджують, що детективи НАБУ в процесі розслідування порушили норми Кримінально-процесуального кодексу.
  • За даними Держстату, заборгованість населення за оплату житлово-комунальних послуг у листопаді зросла на 18,6 % й сягнула 60,5 млрд грн. За листопад комунальні послуги сплачено лише на 52 %. За оцінкою експертів Нацбанку, через збільшення тарифів на електроенергію у 2021 р інфляція виросте на 0,39 %.
  • Глава НБУ Шевченко запропонував скасувати податок на дохід від депозитів, який було запроваджено у 2014 р.
  • В останній день торгів на міжбанку виник ажіотаж після того, як експортери продали заплановані обсяги виторгу. Компанії, що отримали бюджетні кошти, як оплату держзамовлень після розміщення Мінфіном облігацій у вівторок, активно купували долари. Курс став швидко зростати, і, якби не втручання Нацбанку, який продав приблизно $60 млн за ціною 28,35 грн, зріс би ще сильніше. На початок наступного року курс встановлено на позначці 28,27 ₴/$ (+0,01 грн), 34,74 ₴/€ (+0,01 грн), 3,78 ₴/10 руб (-0,06 грн).

Київ

  • Влада столиці у 2021 р планує зробити капітальний ремонт центральної вулиці Хрещатик від Європейської площі до Бессарабського ринку, зокрема, відремонтувати комунікації та прокласти велодоріжки.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що впродовж доби підтверджено зараження 9,7 тис. осіб, одужали – 11,8 тис., померли – 209. Міністерство охорони здоров’я повідомило про укладення договору з Китаєм про постачання 1,9 млн доз вакцини. Міністр Степанов заявив, що переговори про постачання китайської вакцини Sinovac почнуться, якщо буде доведено її ефективність не менш ніж 70 %. Степанов також обговорив із представниками компанії AstraZeneca можливість постачання вакцини, яка ще не пройшла сертифікацію в ЄС. Кабмін виділив 1,3 млрд грн із Фонду боротьби з наслідками коронавірусу на закупівлю вакцин.
    У світі, за даними сайту Worldometers, зареєстровано 719 тис. випадків інфікування, померли 14,8 тис. людей.
    Туреччина посилила вимоги до осіб, що перетинають кордон, через епідемію – усі люди старше 6 років мусять пред’явити негативний ПЛР тест. Обмеження стосується також і транзитних пасажирів. Влада Великої Британії посилює карантинні обмеження на тлі повідомлень про поширення нового штаму коронавірусу.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про обстріл позицій українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Старогнатівці на схід від траси Донецьк – Маріуполь, в Авдіївці, а також у Луганській обл. – у районі Попасної. За офіційним зведенням, втрат серед особового складу підрозділів ЗСУ впродовж доби не було. Вінницька облдержадміністрація повідомила про загибель 29 грудня в зоні бойових дій бійця – мешканця області.

Україна та світ

  • США погодили призначення колишнього міністра фінансів Маркарової послом України у Вашингтоні.
  • Прокуратура США висунула звинувачення олігархам Коломойському та Боголюбову в привласненні коштів Приватбанку для купівлі нерухомості в штаті Огайо.

Тренди

  • За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 17,1 % респондентів підтримують чинного президента Зеленського, 9,3 % – лідера "Опозиційної платформи – За життя" Бойка, 8,7 % – попереднього президента Порошенка, 5,5 % – кума російського президента Медведчука, 4,8 % – лідера "Батьківщини" Тимошенко. У парламентському рейтингу партія ОПЗЖ з 14,9 % обійшла "Слугу народу", яка має 13,5 % підтримки, далі йдуть "Європейська солідарність" – 9,1 %, "Батьківщина" – 6,3 % та "Радикальна партія" – 3,9 %.

No comments:

Post a Comment