December 30, 2020

29.12.2020: Зеленський відсторонив від посади на 2 місяці главу Конституційного суду Тупицького

Зеленський відсторонив від посади на 2 місяці главу Конституційного суду Тупицького

  • Зеленський відсторонив від посади на 2 місяці главу Конституційного суду Тупицького.
  • Звільнено заст. секретаря РНБО Кривоноса.
  • Мінфін знову вдало розмістив ОВДП майже на 24 млрд грн.

В Україні

  • Президент Зеленський провів засідання РНБО, на якому було розглянуто конституційну кризу. Рада схвалила законопроєкт про підвищення відповідальності за внесення неправдивих відомостей до електронних декларацій про доходи чиновників, депутатів та суддів. За результатами засідання Зеленський видав указ про відсторонення від посади голови Конституційного суду Тупицького на 2 місяці. Пресслужба суду повідомила, що з цього приводу буде проведено спеціальне пленарне засідання й нагадала президенту, що порядок припинення повноважень суддів прописано в Конституції.
    Зеленський ввів у дію два рішення РНБО – про громадську безпеку та проведенні ревізії системи боротьби з тероризмом, а також доручив Кабміну розробити порядок визнання організацій терористичними.
    Він також оголосив, що Міністерство оборони вперше за 30 років замовило в корпорації "Антонов" 3 військово-транспортні літаки Ан-178.
    Президент звільнив генерала Кривоноса з поста заст. секретаря РНБО. Низка експертів вважають, що причиною звільнення стала його критика висловлювань Зеленського про загальну мобілізацію. Радник глави Офісу президента Подоляк прямо заявив, що Кривоноса звільнено, оскільки його не цікавить "командна робота" та подобаються "політичні суперечки".
  • Українська енергетична біржа повідомила про запуск торгівлі газом "на добу вперед".
  • Міністерство економіки зберегло прогноз падіння ВВП у 2020 р на рівні 4,8 %. Міністр економрозвитку Петрашко побачив у результатах останніх місяців року тенденцію відновлення економіки.
    Він повідомив, що від приватизації малих держпідприємств у 2020 р отримано 2,5 млрд грн, а продаж спиртзаводів поповнив бюджет на 1 млрд грн.
  • Нацполіція повідомила колишньому депутатові та президенту корпорації "Укрбуд" Микитасю про ще одну підозру – у викраденні юриста компанії, що надавала йому юридичні послуги. НАБУ вважає, що це зроблено для блокування антикорупційного розслідування – розкрадання держкоштів під час будівництві житла для Нацгвардії. Микитась пішов на угоду зі слідством та почав давати свідчення на провідних політиків, серед яких – заст. глави Офісу президента Татаров.
  • НАБУ стверджує, що генпрокурор Венедиктова гальмує пред’явлення підозр у справі про розкрадання коштів із Приватбанку перед його націоналізацією.
  • Нацбанк констатував скорочення прямих іноземних інвестицій у країну за підсумками 9 місяців на $0,34 млрд. Основне падіння припало на I квартал – відтік склав $1,55 млрд, а в II кварталі, попри карантин, було зафіксовано зростання на $1,26 млрд.
  • Мінфін здійснив велике розміщення ОВДП – на 14,5 млрд грн із терміном погашення від 3 міс. до 5 років, підвищивши їхню прибутковість до 10–12,25 % річних, а також на $322,9 млн під 2,9 % річних на 3 місяці. За інформацією експертів, основними покупцями облігацій були банки, а нерезиденти в аукціоні участь не брали. Частка банків у структурі власників держзобов’язань сягнула безпрецедентного рівня – 52,4 %.
    Перед святами населення активно здає валюту. У банках виник дефіцит гривні, тому вони відразу ж продають куплену валюту на міжбанку. Експортери в торгах участь практично не беруть – вони отримали відшкодування ПДВ і не потребують гривні, тому обсяги угод були незначними – приблизно $120 млн. Курс встановлено на позначці 28,26 ₴/$ (-0,11 грн), 34,64 ₴/€ (-0,01 грн), 3,84 ₴/10 руб.

Київ

  • Секретар Київради Бондаренко не виключає підвищення в I кварталі 2021 р вартості проїзду в маршрутках столиці до 10–12 грн. Перевізники аргументують підвищення цін збільшенням мінімальної зарплати та зменшенням пасажиропотоку.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні у вівторок зафіксовано майже 8 тис. ствердних тестів на коронавірус, 16,3 тис. хворих – одужали, 243 – померли. За оцінкою вчених Академії наук, у свята відбудеться зниження кількості заражень та смертності, хоча покажчики летальності залишатимуться на рівні 1,5–2 % хворих.
    У вівторок у всьому світі зафіксовано 611 тис. випадків інфікування, померли – 13,4 тис. осіб. Найбільша кількість випадків зараження та смертей – знову в США –195 тис. та 3,4 тис.
    Європейський центр із профілактики та контролю за захворюванням попередив про високі ризики поширення мутацій коронавірусу. Глава Єврокомісії фон дер Ляєн заявила про закупівлю додаткових 100 млн доз вакцини виробництва Pfizer-BioNTech, яка, за її словами є "безпечною та ефективною". Усього буде закуплено 300 млн доз.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову здійснили мінометні обстріли в районі Водяного на приморській ділянці фронту. Трохи північніше – у Талаківці, а також у Невельському в околицях Донецька й в Авдіївці – обстріляли позиції українських військ із гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, війська відкрили вогонь у відповідь, втрат серед особового складу підрозділів немає, про порушення повідомлено місію ОБСЄ.

Україна та світ

  • За твердженням прессекретаря російського президента Пєскова, для переговорів президентів Путіна та Зеленського "поки не визріли передумови", оскільки російське керівництво не вбачає політичної волі України для нормалізації двосторонніх стосунків. Міністр закордонних справ Лавров на зустрічі з главою МЗС Туреччини Чавушоглу заявив, що російську владу турбують "войовничі висловлювання українського керівництва щодо Донбасу".
  • Член керівництва Боснії та Герцеговини Додік стверджує, що українська старовинна ікона викрадена з окупованого Луганська і згодом подарована главі МЗС РФ Лаврову, нібито є його "сімейною реліквією". Водночас документів про законність вивезення артефакту з України він не надав.

Тренди

  • Глава комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев знову заявив, що фіскалізація запроваджується на користь народу України, і що це "і є цивілізацією". За його словами, лише 13 % населення не підтримують запровадження касових апаратів. Гетманцев заявив, що не боїться масових мітингів підприємців під час "жорсткого карантину".
  • Згідно з опитуванням центру "Соціальний моніторинг", понад половина респондентів повідомили про погіршення свого матеріального становища протягом року, з них – в 16 % воно погіршилося значно, а 36 % опитаних змін не відчули.


 

No comments:

Post a Comment