December 25, 2020

24.12.2020: Католики та протестанти святкують Різдво

Католики та протестанти святкують Різдво
  • Католики та протестанти святкують Різдво.
  • Офіс генпрокурора таємно передав справу Татарова від НАБУ до СБУ.
  • На Донбасі поранено 2 українських бійців.
  • Кабмін дозволив кафе й ресторанам працювати в новорічну ніч до 7 ранку.

В Україні

  • Християни західного обряду святкують Різдво. Верховна Рада оголосила 25 грудня вихідним днем ​​в Україні у 2017 р.
  • Парламентський комітет із регламенту відмовився розслідувати випадок "кнопкодавства" під час голосування за призначення міністра освіти та науки Шкарлета. Глава комітету від "Слуги народу" порадив депутатам звернутися із заявою до Держбюро розслідувань.
  • Міністр економіки Петрашко повідомив, що доходи від продажу державних підприємств у 2020 р склали 2,5 млрд грн за план у 400 млн грн. "Велику" приватизацію було зупинено після оголошення карантину.
  • Комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг суттєво підвищила на 2021 р тарифи на відпуск теплоенергії для населення для 23 ТЕЦ, серед яких 2 – київські.
  • Заст. генпрокурора Симоненко передав від НАБУ до СБУ справу про злочин, який вчинив заст. глави президентського Офісу Татаров. Через це Вищий антикорупційний суд переніс на 28 грудня розгляд подання про арешт Татарова. НАБУ назвало таке втручання прокуратури в справу безпрецедентним. Татарів пообіцяв "покарати главу НАБУ Ситника, що зарвався" "правовими методами",
  • Глава Конституційного суду Тупицький отримав повістку на допит до Офісу генпрокурора за звинуваченням у заволодінні майном одного з заводів у Донецькій обл. У рамках порушеної проти Тупицького кримінальної справи проводилося прослуховування його розмов та телефонних переговорів, які підтвердили підозри. Представник президента в Конституційному суді Веніславський вважає дані слідства підставою для відсторонення Тупицького від посади.
  • Антимонопольний комітет оштрафував на 380 млн грн за зловживання монопольним становищем облгази, що входять до складу "Регіональної газової компанії" олігарха Фірташа.
  • Член ради директорів МВФ від України Рашкован заявив, що переговори уряду з Фондом відбулися успішно, а місія й надалі працюватиме в дистанційному режимі протягом 2 тижнів через свята.
  • Гривні вдалося трохи відіграти зниження протягом останніх 4 торгових сесій, поки не почалися виплати відшкодування ПДВ експортерам. Як тільки на їхні рахунки надійшли кошти Держказначейства, вони припинили продаж та курс долара знову виріс до 28,40 грн.На понеділок НБУ встановив курс 28,35 ₴/$ (-0,10 грн), 34,56 ₴/€ (– 0,05 грн), 3,82 ₴/10 руб (+0,04 грн). Нацбанк упродовж тижня для підтримання курсу продав $43 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Чиновники МОЗ констатували зниження темпів зараження коронавірусом, а також збільшення кількості осіб, що видужали. У четвер ствердні результати отримані для 11 тис. людей, померли – 186, одужали – 15,3 тис. МОЗ оновив "червоний" список країн, темпи інфікування в яких вище за Україну та включив до нього Велику Британію. Кабмін дозволив роботу ресторанів та кафе в новорічну ніч до 7 ранку.
    Темпи поширення коронавірусу у світі залишаються на колишньому рівні – упродовж доби заразилося 673 тис. осіб, померли – 11,8 тис. Ще один штам коронавірусу виявлено в Нігерії. Через спалах захворюваності у Великій Британії, прикордонна служба США на в’їзді вимагатиме надання тестів на коронавірус від пасажирів, що прибувають із цієї країни. За інформацією Міністерства охорони здоров’я Австрії, 40 % осіб, що померли від ускладнень коронавірусу, мешкали в будинках для людей похилого віку.

Війна

  • Під Водяним на приморській ділянці фронту українські війська було обстріляно з мінометів та гранатометів, у Шумах у районі Горлівки – з гранатометів та стрілецької зброї. Штаб операції об’єднаних сил повідомив, що внаслідок обстрілу поранено українського бійця, ще один – дістав поранень через підрив на розтяжці в Красногорівці в околицях Донецька.
  • За рішенням командувача Сухопутних військ ЗСУ Сирського, 180 військовослужбовців, які дістали поранень під час бойових дій на Донбасі, отримають премії від 3 до 5 тис. грн.
  • Президент Зеленський підписав закон про подовження ще на рік чинності закону про особливий порядок місцевого самоврядування в "окремих районах Донецької та Луганської областей".

Україна та світ

  • Президент Зеленський стверджує, що може зателефонувати російському президенту в будь-який момент, однак поки для розмови "немає тем". Він заявив, що обов’язково зв’яжеться з Путіним, якщо зустріч радників глав держав "нормандської четвірки" знову буде відкладена.
  • Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що Україна використовуватиме всі можливі засоби для перешкоджання будівництву в окупованому Росією Криму установки опріснення води.
  • Відбулася інавгурація президента Молдови Санду. Вона піддала критиці уряд, звинуватила парламент у корупції та пообіцяла вивести країну з міжнародної ізоляції.

No comments:

Post a Comment