December 24, 2020

23.12.2020: У рейтингах конкуренти наступають на п’яти президентові та його партії

У рейтингах конкуренти наступають на п’яти президентові та його партії

  • У рейтингах конкуренти наступають на п’яти президентові та його партії.
  • Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за неправдиве декларування.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про відновлення відповідальності за неправдиве декларування доходів чиновників, депутатів та суддів, який знизив заходи впливу на корупціонерів проти положень закону, який скасував Конституційний суд. Також підписано закони про посилення захисту дітей-сиріт та про ринок кормів.
  • Парламентський комітет з оборони та нацбезпеки висловив недовіру міністру оборони Тарану, про що письмово повідомив президента Зеленського.
  • Кабмін оголосив максимальний розмір плати за разовий проїзд концесійними дорогами. Для автомобілів, мотоциклів та мікроавтобусів вона складе €0,023/км, для вантажівок та автобусів – €0,045/км, для великовантажних автомобілів та автопоїздів – €0,133/км.
    Міністри схвалили законопроєкт про розблокування приватизації великих підприємств у 2021 р. Також затверджено основні напрями розвитку Приватбанку на 2020–2024 рр. й фінансовий план Нафтогазу, до якого закладено зростання зарплат чиновників газового монополіста у 2 рази.
  • Енергоатом планує відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива на зберігання до РФ. Натомість паливо зберігатиметься в нещодавно побудованому сховищі на території Чорнобильської АЕС. Його заплановано ввести в експлуатацію в травні після добудови до нього залізничної гілки.
  • Міністр фінансів Малюська оголосив про перевиконання бюджету 2020 р за доходами завдяки успішному розміщенню ОВДП останніми 2 тижнями.
    За повідомленням Рахункової палати, кожна 7 гривня доходів бюджету йде на виплати з обслуговування держборгу. Отже, кожен український громадянин заплатив 3 тис. грн зі своєї кишені у 2020 р на ці потреби. За словами глави відомства Пацкана, основна проблема бюджету – це величезні запозичення. До бюджету 2020 року на погашення держборгу було закладено 346 млрд грн, але вже на 1 грудня ця сума склала 357 млрд грн, і до кінця року ще зросте.
  • Нацбанку вдалося зупинити швидке зростання курсу долара на міжбанку. Регулятор знову був змушений вийти з продажем валюти, виставивши курс вище за середньоринковий. Обсяги продажів поступово знижуються напередодні довгих вихідних. На думку учасників торгів, більшість угод припало на спекулятивні операції, а загальна сума в системі Bloomberg впала з $221 до $126 млн. Курс на четвер зафіксовано на рівні 28,46 ₴/$ (+0,20 грн), 34,62 ₴/€ (+0,05 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,03 грн). В обмінних пунктах курс продажу долара виріс до 28,50–28,60 грн.

Пандемія коронавірусу

  • Міністерство охорони здоров’я повідомило, що впродовж доби підтверджено зараження коронавірусом 11,5 тис. осіб, померли – 223, одужали – 15,7 тис. Знову, за даними чиновників, кількість осіб, що видужали, перевищила темпи поширення інфекції. До окружного адмінсуду Києва надійшов позов про скасування "жорсткого карантину", який було оголошено урядом із 8 до 25 січня.
    Після виявлення у Великій Британії ще одного штаму коронавірусу, яки завезено з ПАР, уряд вирішив зупинити авіасполучення з цією країною. У низці регіонів країни оголошено повний локдаун із 26 грудня. Швеція скасувала всі рейси з Великої Британії до Нового року, водночас Франція та Чехія відновили з країною транспортне сполучення.
    За даними сайту Worldometers, e середу зафіксовано зростання кількості заражень – до 683 тис., хоча смертність практично не росте – 13,4 тис. осіб.
    За словами головного санлікаря Ляшка, Україна безоплатно може отримати ще 8 млн доз вакцини на додаток до 8 млн, уже затвердженими до постачання за програмою COVAX. Вакцинація від коронавірусу почалася в Катарі. Уряд Аргентини надав дозвіл на  використання російської вакцини "Спутник-V" та оголосив про закупівлю 10 млн доз, які будуть виготовлено в Китаї, Індії та Південній Кореї. Компанія Moderna сподівається, що її вакцина зможе захистити людей і від нових штамів вірусу. Президент РФ Путін оголосив про розгортання в окупованому Криму двох додаткових військових шпиталів для лікування хворих на коронавірус – у Ялті та Севастополі.

Війна

  • На Донбасі українські війська в середу було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Талаківці та Водяному – на схід від Маріуполя, а також у передмістях Авдіївки. Вогонь у відповідь відкрито не було, оскільки "обстріли не несли загрози життю військовослужбовців". За зведенням штабу операції об’єднаних сил, війська завершили добу без втрат.
  • Кабмін схвалив концепцію розвитку підконтрольних територій Донецької та Луганської областей, яку представив віцепрем’єр-міністр Резніков. За словами чиновника, відновлення інфраструктури, яку було зруйновано або пошкоджено внаслідок військових дій, потребує $20 млрд, а єдиний спосіб дістати  ці кошти – це залучення інвесторів. Саме тому Резніков наполягає на створенні в регіоні вільної економічної зони.
    Депутат Верховної Ради від фракції "Голос" Рахманін заявив, що парламент не знає, про який саме план врегулювання на Донбасі веде переговори українська делегація на чолі з колишнім президентом Кравчуком, а дізнається про "ініціативи" зі ЗМІ. Член делегації Арестович заявив, що президент Зеленський не думає про "план Б" для розв’язання проблеми Донбасу, поки тривають переговори в "нормандському" та "мінському" форматах.

Україна та світ

  • Кабмін ухвалив рішення про спрощення оформлення посвідки на проживання висококваліфікованим фахівцям із Білорусі.
  • МЗС РФ повідомив про повернення викраденої та вивезеної з Луганська української ікони, яку подарував один із членів керівництва Боснії та Герцеговини міністрові Лаврову.
  • Болгарія уклала контракт з Азербайджаном про постачання 1 млрд м³ газу на рік, зменшивши, у такий спосіб, залежність від російського газу.
    Суд Стокгольма відхилив апеляцію Газпрому про скасування рішення Стокгольмського арбітражу щодо зниження ціни газу, що надходить до Польщі за довготерміновим контрактом.
  • Президент США Трамп ветував закон про оборонний бюджет, який передбачає посилення санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2" та військову допомогу Україні на суму $453 млн.

Тренди

  • Згідно з результатами соцопитування групи "Рейтинг", 71 % респондентів уважають, що країна йде в неправильному напрямі, а 63 % – що економічний стан може погіршитися через некомпетентність влади. У президентському рейтингу лідирують Зеленський – 24 %, Порошенко – 13 % та Бойко – 9 %. Діяльністю Зеленського незадоволені 65 % опитаних, водночас 58 % не підтримують його відставки. Парламентський рейтинг очолює "Слуга народу" з майже 19 %, у спину їй дихають "Опозиційна платформа – За життя" – трохи понад 15 % та "Європейська солідарність" – майже 14 %.


No comments:

Post a Comment