December 23, 2020

22.12.2020: У центрі столиці тривають маніфестації підприємців

У центрі столиці тривають маніфестації підприємців

  • У центрі столиці тривають маніфестації підприємців.
  • Нафтогаз підвищив на 14 % ціну газу в грудні для виробників тепла.
  • МОЗ демонструє поліпшення ситуації із захворюваністю на коронавірус.

В Україні

  • У центрі Києва тривають протести підприємців проти запровадження касових апаратів та закриття країни на "жорсткий карантин". Маніфестанти прийшли до палацу "Україна", де відбувався концерт "95 кварталу”, їх зупинили кордони поліції. Учасники та організатори оголосили про безстрокову акцію на Майдані до повного задоволення їхніх вимог. Глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія заявив, що 81 % населення нібито підтримує фіскалізацію, і він не знає, чим ще можна підтримати підприємців, крім ухваленого нещодавно закону про перенесення терміну початку застосування касових апаратів. Він заявив, що це відтермінування – останнє.
  • Центральна виборча комісія призначила вибори в мажоритарному окрузі в Донецькій обл., через складання повноважень депутатом Требушкіним, якого обрано мером Покровська.
  • Нафтогаз підвищив у грудні ціну газу для виробників теплової енергії з 5,37 тис. грн / 1000 м³ до 6,1 тис. грн/1000 м³ без ПДВ та витрат на транспортування.
    На підставі змін до бюджету цього року, прийнятих Верховною Радою 17 листопада, Кабмін виплатив компенсацію Нафтогазу в розмірі 32 млрд грн за постачання газу для побутових споживачів за спецзобов'язаннями (ПСО), після чого компанія перерахувала Укрнафті кошти за газ, що отримала ще у 2006 році. За твердженням чиновників, це дасть змогу  Укрнафті погасити податковий борг.
  • Компанія Датагруп, власником якої є інвестфонд Horizon Capital, оголосила про придбання одного з найбільших провайдерів інтернет та телебачення "Воля".
  • За попередньою оцінкою Держстату, ВВП України в III кварталі впав на 3,5 % проти аналогічного періоду минулого року, проте виріс на 8,5 % проти провального II кварталу. Міністерство економіки підтвердило свій прогноз скорочення ВВП країни на 4,8 % за підсумками 2020 р.
  • Пенсійний фонд повідомив, що у 2021 р очікує дефіцит надходження коштів у розмірі 26 млрд грн, який буде покрито коштом держбюджету.
  • Президент Зеленський оголосив, що прийме рішення про подальше перебування на посаді генпрокурора Венедиктової після її звіту про боротьбу з корупціонерами.
  • Батько бійця, який загинув під Зайцевим унаслідок бездіяльності командування та президента особисто, оголосив про рішення Печерського суду, який зобов’язав відкрити проти Зеленського кримінальне провадження.
  • Вищий антикорупційний суд 24 грудня ухвалить рішення про арешт заст. глави президентського Офісу Татарова, з можливістю внесення застави в 10 млн грн.
  • Суд заарештував керівника польотів та командира частини, яких звинувачують у халатності, що призвела до загибелі курсантів унаслідок падіння навчального літака під Харковом. Командувача Повітряних Сил ЗС України відпущено під особисте зобов’язання.
  • Тютюнова компанія Philip Morris подала позов до інвестиційного арбітражу щодо скасування рішення Антимонопольного комітету, який оштрафував кілька фірм, зокрема, монопольного дистрибутора сигарет "Тедіс", за узгоджені антиконкурентні дії.
  • Мінфін продав на аукціоні ОВДП на загальну суму 22,2 млрд грн. Причиною успішного розміщення експерти назвали збільшення прибутковості облігацій та накачування банківського ринку гривнею через кредити рефінансування. Портфель вкладень нерезидентів зріс на 5,9 млрд грн, що збільшило їхню частку в структурі власників держоблігацій із 8,5 % до 8,8 %.
  • Попри велике розміщення ОВДП, купівля їх іноземними покупцями була незначною, що продемонстрували результати торгів на міжбанківській біржі. Курс долара швидко зростав, попри продажі валюти Нацбанком. Попит на валюту помітно перевищував пропозицію. Курс на середу зафіксовано на позначці 28,25 ₴/$ (+0,21 грн), 34,57 ₴/€ (+0,39 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,03 грн). Глава Ради НБУ Данилишин оголосив, що міжнародні резерви України наразі становлять понад $28 млрд, всупереч піковим виплатам із погашення та обслуговування зовнішнього боргу. За його словами, ринок заспокоїли надходження траншів макрофінансової допомоги від Єврокомісії та успішне розміщення українських євробондів на понад $600 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Статистика, яку надає МОЗ України, уже понад тиждень показує перевищення кількості осіб, що видужали над кількістю осіб, які дістали ствердні результати тестів на коронавірус. У вівторок зареєстровано 10,1 тис. випадків інфікування, одужали – 15,3 тис.осіб, померли – 275 хворих. МОЗ затвердило план вакцинації населення від коронавірусу, який передбачає щеплення 20 млн жителів країни протягом 2 років на добровільних засадах. За словами глави Центру громадського здоров’я Кузіна, Україна отримає вакцину компанії AstraZeneca, яка показала ефективність майже 70 %, проте не потребує зберігання в наднизькотемпературному середовищі.
    За даними сайту Worldometers, у світі впродовж доби зафіксовано 604 тис. випадків зараження, померли – 13,1 тис. людей.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ з артилерії в районі Водяного на приморській ділянці фронту, з мінометів – у Південному в околицях Горлівки та в Луганському на Світлодарському водосховищі. Артилерійські обстріли супроводжувалися вогнем зі стрілецької зброї та гранатометів, у Водяному окупанти знову здійснили дистанційне мінування "сірої зони". Штаб операції об’єднаних сил стверджує, що обстріли були "неприцільними й не несли загрози життю українських військовослужбовців", тому у відповідь вогонь підрозділи не відкривали. За офіційним зведенням, втрат особового складу ЗСУ протягом минулої доби не було.
  • Віцепрем’єр-міністр у справах реінтеграції окупованих територій Резніков стверджує, що Україна не зможе звернутися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо виплати компенсацій Росією за агресію в Криму та на Донбасі, оскільки не ратифікувала Римський статут. Статут мав був бути ратифікований Верховною Радою ще у 2018 р.

Україна та світ

  • На сайті президента Зеленського з’явилося повідомлення про його телефонну розмову з президентом Франції Макроном, у якій, за інформацією пресслужби, обговорювалося можливість подовження переговорів у "нормандському форматі" та постачання вакцини від коронавірусу до України. Приблизно в той самий час відбулися телефонні переговори Макрона з російським президентом Путіним, який знову назвав війну на Донбасі "внутрішньоукраїнським конфліктом", та наполягав на дослівному виконанні Україною зобов’язань, які записано в мінських домовленостях, зокрема, політичної частини – закріплення "особливого статусу" "республік" ОРДЛО в українському законодавстві.
  • Іранська організація цивільної авіації опублікувала та передала представникам інших країн остаточний технічний звіт про катастрофу авіалайнера компанії "МАУ", якого було збито в небі над Тегераном у січні.
  • На світових ринках ціни на сталеливарну сировину (зокрема, на переробний чавун) сягнули максимуму за 9 років через зростання попиту майже на всіх ринках. Українські підприємства в листопаді збільшили виплавлення сталі на понад 30 %, що дало змогу країні піднятися у світовому рейтингу виробників з 14 на 13 місце.


No comments:

Post a Comment