December 22, 2020

21.12.2020: Місія МВФ почала роботу з перегляду меморандуму про співпрацю з Україною

Місія МВФ почала роботу з перегляду меморандуму про співпрацю з Україною

  • Місія МВФ почала роботу з перегляду меморандуму про співпрацю з Україною.
  • Кабмін призначив Вітренка в. о. міністра енергетики.
  • Татаров тимчасово склав повноваження заст. глави Офісу президента.

В Україні

  • Заст. глави Офісу президента Ковалів пішла у відставку за власним бажанням. Зеленський призначив на її місце заст. міністра економіки Свириденко.
    Ще один заступник глави Офісу – Татаров, якому НАБУ вручило підозру в злочині, написав заяву про тимчасове зупинення повноважень.
  • Кабмін призначив колишнього виконавчого директора Нафтогазу Вітренка першим заступником міністра енергетики та поклав на нього обов’язки міністра.
  • Міністерство економіки повідомило, що за програмою "доступних кредитів" під 5–7–9 % обсяг виданих позик склав 15,9 млрд грн, з них 10,5 млрд – взято на рефінансування раніше виданих кредитів.
  • НБУ подовжив пакет антикризових заходів, який було запроваджено на період карантину. Зокрема, подовжено пільгову реструктуризацію кредитів разом із відмовою від оголошення дефолту за ними.
  • Закон про бюджет на 2021 р передано на підпис президента Зеленського. На думку експертів НБУ, його побудовано на оптимістичному прогнозі, що може призвести до недоотримання доходів у разі реалізації негативних сценаріїв.
  • Місія МВФ почала роботу з українським урядом та НБУ з перегляду програми співпраці stand-by.
  • Курсовий тренд визначили виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам та повідомлення про новий штам коронавірусу, що відвернуло увагу інвесторів від ринків, що розвиваються, до яких належить і Україна. На аукціоні з розміщення ОВДП у вівторок активність нерезидентів буде мінімальною, з огляду на дві останні торгові сесії на міжбанку. Через це на торгах покупців валюти було більше, ніж продавців, курс долара швидко зростав, а Нацбанк не підтримав його інтервенціями: 28,04 ₴/$ (+0,21 грн), 34,18 ₴/€ (+0,08 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,06 грн). Основними покупцями ОВДП у вівторок стануть, найімовірніше, українські банки, що отримали 18 грудня кредити рефінансування на 9,3 млрд грн. На змінення курсу відразу ж зреагував готівковий ринок – ціна долара в обмінних пунктах підстрибнула до 28,30–28,40 грн.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про 8,5 тис. нових випадків інфікування коронавірусом, водночас одужали – 14 тис. хворих. Кількість померлих від ускладнень зросла до 232. На думку низки експертів, уряд навмисно публікує такі дані, щоб обґрунтувати незапровадження жорсткого карантину в січні.
    У понеділок у світі зафіксовано різке зниження кількості ствердних тестів – до 534 тис., а також смертності – до 8,9 тис. осіб.
    Через новий спалах коронавірусу МЗС України рекомендує громадянам відмовитися від поїздок до Великої Британії. Поштова служба країни тимчасово зупинила відправлення пошти та посилок на материк. За твердженням головного санлікаря Ляшка, українські виробники налаштують свої тест-системи для виявлення нового штаму.
    Данський парламент ухвалив рішення про заборону розведення норок у країні до 2022 р через побоювання поширення ними коронавірусу.
    ЄС дав дозвіл на  застосування вакцини від коронавірусу, яку винайшли компанії Pfizer та BioNTech. Кандидата в президенти Байдена, що виграв вибори в США, було вакциновано в прямому ефірі.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська з мінометів, стрілецької зброї та гранатометів під Горлівкою – у Південному (Чигирях) та Шумах, а також у Луганському на Світлодарському водосховищі, у Водяному на приморській ділянці фронту й у Золотому на півночі Луганської обл. – зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок мінометного обстрілу поранено 2 українських військовослужбовців, ВСУ змушені були відкрити вогонь у відповідь.

Україна та світ

  • Міністерство торгівлі США опублікувало санкційний список, до якого включено 58 китайських та 45 російських компаній – виробників озброєнь та продукції подвійного призначення, яким заборонено придбання американських товарів та технологій.
  • За даними сервісу Opendatabot, попит на робітників з України в Європі з моменту оголошення карантину збільшився на 40 %, Найбільшу кількість трудових мігрантів залучили Польща, Чехія, Німеччина.

Тренди

  • За результатами соцопитування, яке провели фонд "Демократичні ініціативи" та Київський міжнародний інститут соціології, президент Зеленський усе ще очолює рейтинг політиків країни, але з усього 15 % підтримки. Його ж назвали "невдахою року" 28 % респондентів.

No comments:

Post a Comment