December 17, 2020

16.12.2020: Помер мер Харкова Кернес

Помер мер Харкова Кернес

  • Помер мер Харкова Кернес.
  • Недовіра до Зеленського стрімко зростає.
  • Кабмін змінив порядок обліку та реєстрації автотранспорту.
  • Верховна Рада прийняла закон про електронні комунікації.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла зміни до закону про держслужбу, що дає змогу держслужбовцям обіймати посади до 70 років. Депутати не включили до документа вимогу про конкурсний відбір на посади. Глава представництва ЄС в Україні Маасікас висловив незадоволення щодо такого рішення.
    Прийнято скандальний закон про електронні комунікації з поправками президента. З нього в останній момент була виключено поправку про встановлення провайдерами обладнання для аналізу та контролю трафіку власним коштом. Закон ухвалено на заміну двох інших – "Про телекомунікації" та "Про радіочастотний ресурс" і запроваджує визначення універсальної послуги, що забезпечує доступ до голосового зв’язку та мережі Інтернет.
    У першому читанні підтримано законопроєкт про посилення відповідальності за підпали лісу.
    На повторне друге читання відправлено законопроєкт про повноваження Антимонопольного комітету.
    Депутати відправили у відставку міністра в справах ветеранів Бесараба, але відмовилися звільняти міністра охорони довкілля Абрамовського. Профільний комітет не підтримав кандидатуру на посаду міністра науки та освіти Шкарлета й залишив його призначення на розсуд депутатів. За інформацією ЗМІ, основні торги йдуть за посаду міністра енергетики з повноваженнями віцепрем’єр-міністра, на яку Зеленський запропонував призначити висуванця олігарха Коломойського – колишнього виконавчого директора Нафтогазу Вітренка. Проти цього призначення виступають багато депутатів президентської фракції та спікер Разумков.
    Склав повноваження позафракційний депутат Требушкін, якого було обрано на мажоритарному окрузі в Донецькій обл.
  • У центрі Києва тривають протести підприємців. Вони повідомили, що поліція не дозволила їм встановити намети на Майдані. Глава Офісу президента Єрмак повідомив, що очолить координаційну раду за участі підприємців, який Зеленський має намір створити для розроблення законопроєктів щодо розв’язання проблем мікробізнесу.
  • ЗМІ повідомили про смерть мера Харкова Кернеса.
  • Через підвищення з 1 січня мінімальної зарплати з 5 до 6 тис. грн виростуть і пенсії – до 2400 грн. Підвищення пенсій стосуватиметься осіб, віком від 65 років – жінок зі стажем роботи понад 30 років та чоловіків – зі стажем понад 35 років.
  • Кабмін змінив порядок реєстрації та зняття з обліку транспортних засобів. Тепер подібні дії можна буде здійснити через електронний кабінет водія або єдиний портал адмінпослуг. Для власників транспорту, яких внесено до держреєстру боржників, відчуження в автоматичному режимі буде заборонено.
    Затверджено для передачі до Верховної Ради законопроєкт про зміни до Митного кодексу, який, за твердженням чиновників, має гармонізувати його з законодавством ЄС відповідно до Угоди про асоціацію.
    Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що міністерство аграрної політики буде знову створено на початку наступного року.
  • Держбюро розслідувань направило до суду справу щодо колишнього депутата Чорновіл, яку звинувачують у вбивстві працівника офісу Партії регіонів у лютому 2014 р, смерть якого наступила внаслідок підпалу приміщення.
  • Події на міжбанку розвивалися дуже нестандартно. Зранку пропозиція валюти помітно перевищувала попит, що дало нагоду  Нацбанку купити приблизно $20 млн. Однак уже по обіді ситуація різко змінилася – нерезиденти закрили потреби в гривні для викупу ОВДП і на ринку виник дефіцит валюти, який дав змогу спекулянтам накрутити котирування до рівня вище ранкового. Курс на четвер встановлено на позначці 27,74 ₴/$ (-0,02 грн), 33,80 ₴/€ (+0,11 грн), 3,78 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Київ

  • Кабмін збільшив терміни будівництва метро на житловий масив Виноградар із 24 до 36 місяців через несвоєчасне отримання обладнання та техніки внаслідок зменшення фінансування після оголошення карантину.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні в середу зареєстровано 12 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли – 252 особи. Водночас кількість осіб, що видужали, уже кілька днів поспіль перевищує кількість нових інфікованих. Центр охорони здоров’я оголосив, що в Україні повторно заразилися коронавірусом 2,1 тис. людей, хоча в усьому світу на середину жовтня було підтверджено лише 5 випадків повторного інфікування.
    Кабмін подовжив до кінця року термін подання заяв на отримання підприємцями допомоги в розмірі 8 тис. грн. З моменту оголошення про можливість допомоги заяви подали понад 130 тис. підприємців.
    За інформацією сайту Worldometers, у світі зафіксовано найбільшу з моменту оголошення пандемії кількість заражень та смертей – ствердні тести здобули 714 тис. осіб, Померли – 13,4 тис. Лідери за темпами поширення інфекції – США, Бразилія та Туреччина.
    Данія оголосила жорсткий карантин на новорічні свята.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська із мінометів, стрілецької зброї та гранатометів на схід від Маріуполя – у Водяному, з гранатометів – у Шумах в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "провокативними та неприцільними", армія у відповідь вогонь не відкривала. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі колишній президент Кравчук заявив, що керівник російської делегації Гризлов у відеоконференції участі не брав через день ​​народження. Кравчук повідомив, що Україна наполягає на обміні утримуваними особами та визнанні відповідальності Росією за виконання мінських домовленостей та рішень паризького саміту "нормандської четвірки".

Україна та світ

  • Верховна Рада ратифікувала угоду про торгівлю й політичну співпрацю з Великою Британією, яка набуде чинності після завершення виходу країни з ЄС. Документ передбачає створення незабаром зони вільної торгівлі, а поки визначає графіки поступового скасування ввізних мит.
  • Кабмін ухвалив рішення про вихід з угод країн СНД у галузі енергетики. Уряд стверджує, що це не вплине на виконання зобов’язань щодо забезпечення паралельної роботи енергосистем Росії, Білорусі та України.
  • Країни ЄС погодили подовження санкцій проти РФ за агресію в Україні ще на пів року – до кінця липня 2021 р.
  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • Парламент Молдови прийняв закон про визнання російської мовою міжнаціонального спілкування. Проєвропейська опозиція, від якої обрано президента Санду, оголосила про блокування засідань парламенту.

Тренди

  • Відповідно до результатів соцопитування Центру Разумкова, 67 % респондентів уважають, що країна рухається в неправильному напрямі. В опитуванні кінця минулого року так вважали лише 36 %. Рівень підтримки президента за рік знизився з 41 % до 19 %, водночас у його конкурентів – зріс: у Порошенка – з 8 % до 13 %, у Бойка – з 10 % до 12 %. Впав і рівень підтримки президентської партії "Слуга народу" – з 36 % до 17 %. Зеленського назвали розчаруванням року 46 % респондентів, і лише 10 % – Порошенка, хоча рівень підтримки Зеленського – 20 %, а Порошенка – 10 %. За твердженням соціологів, рівень довіри до спікера парламенту Разумкова майже вдвічі вищий, ніж до Зеленського – 37 %, хоча не довіряє йому понад половина опитаних – 52 %. Парламентський рейтинг партій очолюють "Слуга народу" – 17 %, "Опозиційна платформа – За життя" – 13 %, майже стільки ж – "Європейська солідарність", у "Батьківщини" – 6 %.
  • У бюджеті на 2021 р збільшено видатки на утримання Офісу президента – майже на 40 %, на Офіс генпрокурора – на 46 %, на Держбюро розслідувань – на 67 %.


No comments:

Post a Comment