December 16, 2020

15.12.2020: Верховна Рада прийняла бюджет на наступний рік

Верховна Рада прийняла бюджет на наступний рік

  • Верховна Рада прийняла бюджет на наступний рік та розблокувала роботу НАЗК.
  • Мінфін продав ОВДП на рекордну суму.
  • У центрі Києва відбулася маніфестація ФОПів.

В Україні

  • Депутати прийняли зміни до Бюджетного кодексу, що були необхідні для затвердження бюджету. Документ надає Мінфіну право на проведення операцій із державними деривативами, а також здійснення запозичень понад обсяги, зафіксовані в бюджеті.
    Після екстреного доопрацювання в профільному комітеті, парламент прийняв загалом бюджет на 2021 р. За документ проголосували 289 депутатів, 225 з них – з фракції "Слуга народу". Підтримали закон фракції "Батьківщина", "За майбутнє", та 11 позафракційних депутатів. Міністр фінансів Марченко назвав бюджет реальним та спрямованим на розвиток. У порівнянні з попереднім варіантом, доходи збільшено на 2 % – до 1,092 трлн грн, витрати зросли до 1,347 трлн грн. Граничний дефіцит бюджету визначено в сумі 0,247 трлн грн – його скорочено на вимогу МВФ із 6 % до 5,5 % ВВП. Депутати збільшили фінансування парламенту на 0,5 млрд грн.
    Верховна Рада подовжила ще на рік дію закону про особливий порядок самоврядування в певних районах Донецької та Луганської обл., попри те, що мінські домовленості закінчилися ще наприкінці 2016 р. Заст. глави фракції "Слуга народу" Корнієнко назвав це подовження "суто формальним", проте конче потрібним для переговорів у форматах тристоронньої контактної групи та "нормандської четвірки".
    Прийнято закон про розблокування діяльності Нацагентства з питань запобігання корупції з перевірки електронних декларацій та внесено зміни до Кодексу адміністративних правопорушень із покараннями за порушення декларування.
    До парламенту надійшли заяви про відставку міністрів у справах ветеранів та захисту довкілля. Президентська фракція зібралася для обговорення кандидатур 5 міністрів, яких Зеленський має намір замінити в уряді. За словами депутата Корнієнка, Верховна Рада розглядатиме їхні кандидатури в четвер. Серед кандидатів – колишній виконавчий директор Нафтогазу Вітренко, якого ЗМІ підозрюють у лобіюванні інтересів олігарха Коломойського.
  • Під Верховною Радою відбулася масова маніфестація підприємців, які протестують проти коронавірусних обмежень та тиску на малий бізнес. Надалі її учасники рушили до Майдану Незалежності. Поліція обмежила рух центральною вулицею столиці та не дала змогу мітингувальникам встановити намети на Майдані. Між учасниками акції та поліціянтами сталися сутички, під час яких було застосовано сльозогінний газ, постраждало кілька десятків людей.
  • За даними Пенсійного фонду, середня зарплата в Україні за жовтень склала 10,89 тис. грн.
  • Антимонопольний комітет оштрафував компанії олігарха Ахметова ДТЕК Західенерго та Д.Трейдинг на суму 275 млн за зловживання монопольним становищем на території т.зв. "Бурштинського енергоострова". Цей конгломерат електростанцій повністю належить Ахметову, є єдиним, що експортує електроенергію до Європи та не має зв’язку з українською енергосистемою.
  • З 15 грудня спрощується механізм ведення підприємцями касових операцій у гривні. НБУ скасував книгу витрат та доходів для підприємців І та II груп – платників єдиного податку, а також III групи, які не платять ПДВ. Їм дозволено ведення записів про доходи та витрати в довільній формі.
  • За підсумками 11 місяців експорт товарів та послуг з України зменшився на $1,6 млрд – до $44,3 млрд, Імпорт також зменшився на $5,9 млрд – до $48,4 млрд. Отже, від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі сягнуло у 2020 році. $4,1 млрд.
  • Мінфін розмістив ОВДП на найбільшу за всю історію аукціонів суму 42,1 млрд грн, $265 млн та €65 млн, підвищивши їхню прибутковість від 0,4 % до 1,1 %. Довгострокові зобов’язання активно купували нерезиденти, інші облігації – держбанки та комерційні банки, які отримали в понеділок кредити рефінансування. Частина коштів, що було залучено, – понад 11 млрд грн – у середу буде спрямовано на погашення облігацій попередніх випусків та виплату купонного доходу. Фактично, для латання діри в бюджеті, Мінфін підвищив відсоткові ставки за облігаціями, які знижував весь рік, чим збільшив вартість обслуговування держборгу.
    Нерезиденти, які купили ОВДП, обвалили курс на міжбанку великим продажем валюти. Обсяг угод у системі Bloomberg виріс до величезної, як на тепер, суми – $336 млн. Основним покупцем валюти знову був Нацбанк, який придбав, за оцінкою учасників торгів, не менше, ніж $125 млн. Курс на середу встановлено на позначці 27,76 ₴/$ (-0,11 грн), 33,69 ₴/€ (-0,20 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,05 грн). Уже два місяці НБУ спостерігає зростання попиту на готівкову валюту. З початку грудня населення купило валюту більше, ніж продало, майже на $100 млн в еквіваленті.

Київ

  • На Шулявському шляхопроводі, який введено в експлуатацію на початку нинішнього року, впали опори електроосвітлення. Шляхопровід не відповідає проєкту, витрати на його реконструкцію постійно зростали й перевищили 1 млрд грн. Тендер на роботи на непрозорому конкурсі виграла компанія, власником якої був колишній депутат Микитась.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, у вівторок підтверджено зараження коронавірусом 10,6 тис. осіб, померли – 264 хворих. За даними сайту Worldometers, кількість випадків інфікування у світі знову зросла – до 587 тис. на добу, також зросла і смертність – до 12,6 тис. Більшість європейських країн запроваджують усе більш жорсткі карантинні заходи на різдвяні свята та Новий рік. На цьому тлі осторонь стоїть Швеція, яка не оголошувала карантин та масковий режим – у країні на добу від коронавірусу вмирають не більше, ніж 10–15 людей.
    Регулятор США сертифікував ще одну вакцину – від фірми Moderna. ЄС планує дозволити застосування вакцини від Pfizer-BioNTech до 21 грудня.

Війна

  • Упродовж доби окупанти 12 разів порушили режим припинення вогню – вели обстріл зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на приморській ділянці фронту, в Опитному на околиці Донецька, в Авдіївці, а також у Шумах у районі Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "неприцільними", армія вогонь у відповідь не відкривала, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Тренди

  • Голова Держприкордонслужби Дейнеко визнав, що "стіна Яценюка" з дротяної сітки, будівництво якої на кордоні з Росією було розпочато у 2014 р, не зможе захистити від агресії, проте роботи тривають. У 2020 р служба одержала 400 млн грн фінансування на ці цілі.

No comments:

Post a Comment