December 15, 2020

14.12.2020: Кабмін подовжив карантин до 28 лютого та оголосив нові обмеження з 19 грудня

Кабмін подовжив карантин до 28 лютого та оголосив нові обмеження з 19 грудня

  • Кабмін подовжив карантин до 28 лютого та оголосив нові обмеження з 19 грудня.
  • Нафтогаз отримав контроль над компанією "Надра Юзівська".
  • IFC купує 20 % державного Укргазбанку.

В Україні

  • Упродовж тижня президентська фракція Верховної Ради планує прийняти бюджет на наступний рік – знову протягом ночі, а також подовжити дію закону про особливий статус місцевого самоврядування Донецької та Луганської обл. На погоджувальній раді в спікера парламенту Разумкова було вирішено розглянути цього тижня закони про відновлення функціонування Нацагентства з питань запобігання корупції, про електронні комунікації, про Бюро економічної безпеки, про облік трудового стажу в електронній формі, про "інвестиційних нянь", а також про обмеження використання пластикових пакетів.
    Глава комітету з фінансів, митної та податкової політики Гетманцев стверджує, що у фракції "Слуга народу" вистачає голосів для прийняття бюджету, попри низьку якість документа. Комітет розглянув бюджет у другому читанні та рекомендував ухвалити його з незначними поправками. Водночас у ЗМІ з’явилися повідомлення, що за бюджет не готові голосувати мажоритарники "Слуги народу" та інші фракції. Різко розкритикував проєкт бюджету й міністр охорони здоров’я Степанов. За його словами, недостатнє фінансування призведе до масової еміграції медиків.
    Гетманцев впевнений, що всі внесені до порядку денного законопроєкти буде прийнято.
  • За твердженням віцепрем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості Уруського, концерн "Укроборонпром" буде ліквідовано, а підприємства, що входять до нього – корпоратизовані протягом 6–8 місяців під управлінням нової холдингової компанії "Оборонні системи України".
  • Нафтогаз купив контрольний пакет акцій підприємства "Надра Юзівська", яке має право розроблення родовищ сланцевого газу в Донецькій та Харківській обл. Угоду буде закрито після схвалення Антимонопольним комітетом
  • Печерський суд відібрав у НАБУ розслідування справи проти заст. глави Офісу президента Татарова та передав його Держбюро розслідувань. НАБУ має намір оскаржити це рішення у Вищому антикорупційному суді.
  • Нацбанк видав кредит рефінансування в розмірі 4,5 млрд грн Альфа-Банку на 5 років під заставу ОВДП. Короткострокові кредити рефінансування одержали ПУМБ – 1,5 млрд грн, знову – Укрексімбанк – 1,0 млрд грн, Універсал банк – 1,0 млрд грн і ще 16 банків. Загальний обсяг наданих кредитів склав 11,1 млрд грн.
  • Фонд гарантування вкладів фізосіб оголосив про намір у наступному році заарештувати закордонні активи осіб, які пов’язані з виведеними з ринку банками "Дельта банк", "Фінанси та кредит", "Імексбанк" та "Національний кредит".
  • За твердженням чиновників Мінфіну, протягом 30 днів буде закрито угоду щодо входження Міжнародної фінансової корпорації (IFC) до капіталу державного Укргазбанку через надання кредиту в розмірі €30 млн із можливістю подальшої конвертації цих коштів у 20 % акцій.
  • Пресслужба Мінфіну оголосила, що чиновники до кінця цього року сподіваються отримати ще один кредит від Світового банку в розмірі $170 млн для фінансування антикоронавірусних заходів.
  • НБУ визнав неплатоспроможним та почав виведення з ринку "Місто Банку", що належить колишньому члену Партії регіонів Фурсіну.
  • Нерезиденти напередодні аукціону з розміщення довгострокових ОВДП під надвисокі відсотки обвалили ринок продажами валюти. І знову єдиним великим покупцем виявився Нацбанк, який, за оцінкою учасників торгів, купив $50–70 млн, чим втримав гривню від ще більшого подорожчання. Курс встановлено на позначці 27,87 ₴/$ (-0,10 грн), 33,88 ₴/€ (-0,01 грн), 3,82 ₴/10 руб.

Київ

  • Київрада розглядає проєкт бюджету на 2021 року з доходами в розмірі 60 млрд грн. Основні статті витрат: на освіту – 24,4 млрд грн, на транспорт – 8,8 млрд грн, на охорону здоров’я – 5,6 млрд грн, на соцзахист – 5 млрд грн.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією українського МОЗ, у понеділок зареєстровано 8,4 тис. випадків зараження на коронавірус, 233 хворих – померли.
    Офіційна статистика демонструє зниження темпів тестування – люди почали рідше звертатися в лабораторії. Разом зі зменшенням кількості тестів знижуються й темпи інфікування. Тому міністр Степанов заявив, що тести будуть коштом бюджету робити всім, у кого є ознаки респіраторних захворювань. Також зросте кількість тестів, виконаних експрес-методом. Кабмін запровадив нові карантинні обмеження з 19 грудня та подовжив загальний карантин до 28 лютого. Міністри перенаправили 6 млрд доходів держбюджету до фонду боротьби з наслідками епідемії.
    Вчені Академії наук представили математичну модель поширення коронавірусу в країні, що передбачає значне зменшення кількості випадків інфікування вже найближчим часом.
    ОАЕ надали Україні допомогу – 25 тис. експрес-тестів та 100 тис. захисних масок.
    У світі впродовж доби зафіксовано 528 тис. нових випадків зараження, померли – 8,5 тис. осіб. Темпи поширення інфекції не змінюються вже два місяці.
    США почали масове вакцинування від коронавірусу вакциною компаній Pfizer та BioNTech.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів у Пісках на околиці Донецька, в Авдіївці, а також у Шумах у районі Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "неприцільними", втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Комітет із питань державного управління затвердив законопроєкт про подовження "особливого статусу" ОРДЛО та викликав для звіту керівника української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Кравчука. Депутати хочуть почути його "план врегулювання" на Донбасі, який передбачає проведення вже в березні місцевих виборів на окупованій території. За твердженням журналістів видання "Європейська правда", досвід Грузії та Молдови свідчить, що подібні вибори несуть значні ризики для безпеки, голоси виборців непідконтрольних територій здатні змінити політичну мапу країни, а участь цих осіб може спровокувати напруженість на лінії бойових дій.

Україна та світ

  • МЗС представив Європейській службі зовнішніх дій та Єврокомісії концепцію "міжнародної кримської платформи", яка включає обмежувальні заходи й дипломатичні зусилля, які спрямовано на відновлення суверенітету на півострові.
  • Колегія виборників США визнала обраним президентом кандидата від Демократичної партії Байдена.

Тренди

  • "Енергоатом" у 2020 р зазнав великих збитків через збільшення "інших операційних витрат", хоча дохід від реалізації електроенергії зріс майже на 5 % проти минулого року і склав 36,4 млрд грн. Собівартість електроенергії також зросла на 4 % проти 2019 р. Уряд досі не прийняв рішення про подовження постачання електроенергії державними АЕС побутовим споживачам за спецзобов’язаннями (ПСО), що з початку року може призвести до стрибка тарифів до рівня 2,5 грн/кВт•год.
  • Представник президента в Конституційному суді Веніславський уважає оцінку Венеціанською комісією конституційної кризи в країні підставою для відставки суддів.


No comments:

Post a Comment