December 12, 2020

11.12.2020: Прокурор МКС Бенсуда вважає за можливе відкрити справу про агресію РФ в Україні

Прокурор МКС Бенсуда вважає за можливе відкрити справу про агресію РФ в Україні

  • Прокурор МКС Бенсуда вважає за можливе відкрити справу про агресію РФ в Україні.
  • В оборонному бюджеті США на 2021 р посилено санкції проти "Північного потоку-2".
  • Кабмін будує нову "піраміду" ОВДП?

В Україні

  • Фонд держмайна планує продати держпакет акцій однієї з найбільших енергогенерувальних компаній "Центренерго" наприкінці 2021 р.
  • Нерезиденти обвалили валютний ринок продажем великих обсягів валюти – готуються до наступного аукціону з розміщення ОВДП у вівторок. Цього тижня вони активно купували 5-річні облігації, за якими Мінфін істотно підвищив відсоткову ставку. Великий приплив валюти на ринок змусив експортерів активніше продавати виторг. Гривня зміцнилася б ще більше, якби не втручання Нацбанку, який викупив усі надлишки. Курс на понеділок встановлено на позначці 27,97 ₴/$ (-0,10 грн), 34,89 ₴/€ (-0,10 грн), 3,82 ₴/10 руб (-0,01 грн). Упродовж тижня НБУ купив на міжбанку $79 млн. Схоже, уряд вирішив повторити досвід попередніх років, знову підвищуючи прибутковість облігацій, що робить їх привабливими для іноземних спекулянтів. Подібні дії призводять до збільшення боргового навантаження на бюджет, чверть якого у 2020 р витрачено на погашення та обслуговування зовнішнього й унутрішнього боргу. За повідомленнями ЗМІ, Мінфіну вдалося зайняти на міжнародних ринках ще $600 млн під 6,2 % річних із терміном погашення у 2033 р. Мета уряду – закрити діру в бюджеті після фактичного зупинення співпраці зі МВФ. Експерти не можуть спрогнозувати, коли відновиться кредитування за програмою stand-by.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ зафіксував 12,8 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли від ускладнень – 243 осіб. Міністр охорони здоров'я Степанов оголосив про намір збільшити кількість тестів до 1 млн на місяць та охопити тестуванням усіх пацієнтів з ознаками респіраторних захворювань.
    Кількість зареєстрованих ствердних тестів у світі перевищило черговий максимум – у п'ятницю отримано 703 тис. ствердних результатів, водночас смертність не зростає – протягом доби померли 12,4 тис. людей

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив про 3 обстріли окупантами позицій українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів – у Водяному на приморській ділянці фронту, у Мар'їнці на околиці Донецька, а також у Зайцевому в околицях Горлівки. За твердженням командування, обстріли були "неприцільними" й не несли загрози українським військовослужбовцям, тому війська у відповідь вогонь не відкривали.

Україна та світ

  • Сенат США переважною більшістю голосів затвердив оборонний бюджет на 2021 р, у якому передбачено посилення санкцій щодо компаній та приватних осіб, що беруть участь у будівництві російського газогону "Північний потік-2". Росія 11 грудня відновила будівництво газогону.
  • Прокурор Гаазького Міжнародного кримінального суду Бенсуда завершила дослідження матеріалів про військові злочини на сході України й уважає, що суд може відкрити розслідування за цими фактами. МЗС України висловив впевненість у притягненні до відповідальності учасників та ініціаторів конфлікту на Донбасі та окупації Криму.
  • Московський суд заочно заарештував добровольця Нацгвардії Марківа, якого було виправдано італійським судом за звинуваченням у співучасті в убивстві італійського репортера та його російського перекладача в Слов'янську у 2014 р.
    Уряд РФ розширив санкційний список проти України, включивши до нього кількох депутатів Верховної Ради від президентської партії, а також спікера та його заступника.

Тренди

  • Міністр фінансів Марченко заявив, що Кабмін вирішив відкласти підвищення мінімальної зарплати на кінець наступного року після консультацій із міжнародними донорами. За його словами, таке підвищення могло спричинити стрибок інфляції. Також уряд планує відтермінувати дату індексації пенсій у 2021 р.
  • Заст. міністра внутрішніх справ Геращенко заявив про необхідність різкого підвищення зарплати співробітникам поліції, зокрема, слідчим.

No comments:

Post a Comment