December 11, 2020

10.12.2020: Укрзалізниця планує з березня підвищувати ціну квитків на 2 % щомісяця

Укрзалізниця планує з березня підвищувати ціну квитків на 2 % щомісяця

  • Укрзалізниця планує з березня підвищувати ціну квитків на 2 % щомісяця.
  • НБУ залишив облікову ставку на рівні 6 %.
  • ЄС подовжив санкції проти Росії ще на пів року.

В Україні

  • Укрзалізниця планує підвищувати вартість залізничних квитків на 2 % щомісяця, починаючи з березня. За твердженням керівництва компанії, це дасть змогу підвищити якість обслуговування.
  • Нацрада з питань телебачення та радіомовлення оголосила попередження телеканалам "112" та ZiK за порушення постанови Верховної Ради про день пам’яті жертв примусової депортації українців у 1944–1951 рр. та трансляцію фільму з російським актором, якого включено до санкційного списку.
  • НАБУ назвало саботажем дії співробітників Офісу генпрокурора, що перешкоджають екстрадиції до України колишнього власника VAB банку Бахматюка, якого детективи підозрюють у крадіжці 1,2 млрд грн кредиту рефінансування НБУ.
  • За інформацією НБУ, грошова маса в листопаді зросла на 0,8 % й сягнула 1,77 трлн грн. Виріс на 1,3 % й обсяг позабанківського грошового обігу – до 0,49 трлн грн. З початку року обсяг грошової маси зріс на 23 % – на 0,33 трлн грн.
  • Монетарний комітет НБУ залишив на попередньому рівні розмір облікової ставки – 6 %, як і прогнозували більшість експертів та банкірів.
  • Станом на 1 грудня чисті валютні резерви НБУ (не враховуючи позичені кошти) зменшилися на 3,4 % проти початку року – до $15,24 млрд,
  • Після сплеску активності в середу через продажі валюти нерезидентами, у четвер обсяг угод скоротився в півтора раза – з $147 млн ​​до $97 млн. Ринок жодним чином не відреагував на повідомлення НБУ про збереження розміру облікової ставки. Курс гривні практично не змінився й на п’ятницю його встановлено на рівні 28,07 ₴/$ (+0,03 грн), 34,99 ₴/€ (+0,04 грн), 3,83 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нацбанк у торгах участі не брав.

Київ

  • Влада Києва виявилася не готова до різкої зміни погоди. Через ожеледь увечері практично зупинився рух транспорту, понад 160 людей звернулися до лікарень із травмами.

Пандемія коронавірусу

  • У четвер МОЗ зафіксував 13,5 тис. ствердних тестів на коронавірус та смерть від ускладнень 285 хворих, також збільшилася й кількість осіб, яких шпиталізовано. За твердженням глави профільного парламентського комітету Радуцького, Кабмін може оголосити про запровадження "локдауну" й раніше початку січня, якщо епідемічна ситуація погіршиться. Він заявив, що Україна може дістати перші дози вакцини за програмою COVAX на початку березня.
    Кількість зареєстрованих випадків зараження у світі незначно зросла – до 678 тис., померли – 12,7 тис. осіб. Канада 15 грудня почне вакцинування населення від коронавірусу вакциною від Pfizer і BioNTech.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів у Лебединському й Водяному – на приморській ділянці фронту, у Старогнатівці – на схід від Волновахи, у Мар’їнці на околиці Донецька й у передмістях Авдіївки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "неприцільними" та не несли загрози українським військовослужбовцям. Армія завершила добу без втрат.
  • Віцепрем’єр-міністр із питань тимчасово окупованих територій Резніков уважає малоймовірним можливість обміну утримуваними особами з "республіками" ОРДЛО до кінця року, оскільки досі не погоджено списки на обмін.

Україна та світ

  • ЄС подовжив економічні санкції проти Росії ще на пів року через брак прогресу в реалізації мінських домовленостей.
  • Венеціанська комісія рекомендує українським законодавцям змінити закон про Конституційний суд та детально прописати правила функціонування установи, щоби надалі запобігти проблемам, які виникли через скасування антикорупційних норм. Експерти Комісії запропонували створити орган за участю іноземних представників, який здійснюватиме перевірку кандидатів на посади суддів цього суду. Водночас висновок не містить рекомендацій щодо оновлення складу суду. Конституційний суд у відповідь назвав себе "охоронцем" основного закону країни й заявив, що парламент та виконавча влада мусять поважати та неухильно виконувати його рішення.
  • Влада Білорусі заборонила виїзд із країни, нібито для запобігання поширенню коронавірусу.


No comments:

Post a Comment