December 10, 2020

09.12.2020: Кабмін оголосив "жорсткий карантин" із 8 до 24 січня

Кабмін оголосив "жорсткий карантин" із 8 до 24 січня

  • Кабмін оголосив "жорсткий карантин" із 8 до 24 січня.
  • Єврокомісія надала Україні перший транш кредиту на суму €600 млн.
  • Венеціанська комісія розкритикувала рішення Конституційного суду й законопроєкт Зеленського.

В Україні

  • Президент Зеленський звернувся до Верховної Ради з проханням не розглядати його законопроєкт про оновлення складу Конституційного суду до отримання рекомендацій Венеціанської комісії. Комісія опублікувала висновок щодо наслідків рішення Конституційного суду України про скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях. За висновком експертів Комісії, суд не мав права узурпувати функції парламенту. Також, члени Комісії вказали на конфлікт інтересів у суддів, що ухвалили рішення. Венеціанська комісія закликала українську владу в найкоротший термін повернути кримінальне покарання за брехню в деклараціях. Водночас члени Комісії виступили проти способу розв’язання проблеми, які Зеленський запропонував своїм законопроєктом. Окремо було зазначено, що влада мусить виконати рішення Конституційного суду.
  • Кабмін відтермінував перепис населення на 2023 р через карантин. За словами міністра Немчинова, фінансування заходу різко зросте. Уряд планує провести перепис із використанням держреєстрів або в комбінації аналізу інформації реєстрів зі звичайним опитуванням.
    Уряд прийняв постанову про заборону суцільної рубки лісу на схилах Карпатських гір.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг встановила ціноутворення, що стимулює (RAB-тарифи) для 25 обласних енергорозподільчих компаній (обленерго). За твердженням чиновників, це дасть змогу провести модернізацію обладнання та запобігти віяловим відключенням електроенергії.
  • Енергоатом наполягає на продажі всієї виробленої електроенергії на аукціонах та скасуванні постачання її за спецзобов’язаннями. В іншому випадку керівництво компанії погрожує відключити енергоблоки. Попри постачання 50 % електроенергії за пільговими цінами, борги підприємства Гарантований покупець перед Енергоатомом швидко зростають через виплати за "зеленим" тарифом. За твердженням члена наглядової ради Укрзалізниці, колишнього депутата Лещенка, тариф на передачу електроенергії компанії Укренерго підвищено в інтересах "певних олігархів та великого бізнесу" – власників "зелених" електростанцій, які одержують компенсації.
  • Фонд держмайна з початку року продав об’єкти малої приватизації на суму понад 1,4 млрд грн. "Велику" приватизацію зупинено через карантин.
  • За інформацією Держстату, споживчі ціни в листопаді зросли на 1,3 % проти жовтня, а проти попереднього року – на 4,1 %.
  • За оцінкою експертів Deutsche Bank, падіння ВВП України у 2020 р складе 5,5 % з відновленням зростання до 3,5–4,0 % у наступні роки. За прогнозом Міністерства економіки, ВВП у 2020 р впаде не більше ніж на 5 %.
  • Єврокомісія перерахувала Україні перший транш макрофінансової допомоги в розмірі €600 млн для підтримання економіки, яка постраждала від епідемії. Уряд також сподівається незабаром отримати від Світового банку кредити під низькі відсотки на суму $50 млн для підтримання незахищених верств населення та $100 млн для підвищення загального рівня соцзахисту.
  • Успішний продаж ОВДП Мінфіном насамперед п’ятирічних облігацій, привела до появи на торгах значних сум валюти, водночас попит не зріс. Надлишок доларів (приблизно, $15–20 млн) викупив Нацбанк, що заспокоїло ринок і котирування стабілізувалися. Курс на четвер встановлено на рівні 28,04 ₴/$ (-0,04 грн), 34,96 ₴/€ (-0,10 грн), 3,81 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у середу лабораторії дістали 13,3 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли 266 хворих. У порівнянні з попереднім днем, ​​темпи поширення інфекції залишилися майже не змінилися. За даними сайту Worldometers, у всіх країнах упродовж доби зафіксовано 650 тис. ствердних висновків про інфікування, померли 12,3 тис. осіб – темпи поширення епідемії зростають незначно.
    Прем’єр-міністр Шмигаль стверджує, що "карантин вихідного дня" не спричинив ще більше падіння ВВП, проте визнав, що безробіття зросло. За його твердженням, деякі європейські країни починають користуватися цим "винаходом" українського Кабміну.
    Шмигаль заявив, що після початку постачання вакцин до України, вакцинуватися можна буде власним коштом.
    Кабмін ухвалив рішення про оголошення "посиленого карантину" з 8 до 24 січня, нібито, для запобігання ще однієї хвилі захворюваності на коронавірусну інфекцію. У цей час припинять роботу всі магазини непродовольчих товарів, торгово-розважальні центри, кінотеатри, фітнес-клуби, освітні установи – крім дитячих садків. Також буде заборонено проведення масових заходів. Водночас громадський транспорт працюватиме, але з обмеженнями "помаранчевої зони". Дозволено роботу продуктових магазинів, аптек, банків та готелів, а також торгівля ресторанами та кафе їжею "на винос". Європейська бізнес-асоціація закликала владу уникнути зловживань та перевищення повноважень контролювальними установами під час перевірок малого й середнього бізнесу, що перебуває  на межі виживання через запроваджені обмеження. У Києві після початку карантину закрилися майже 200 з 2 тис. закладів громадського харчування.
    Британський регулятор у сфері застосування лікарських засобів попередив населення, що після початку застосування вакцини компаній Pfizer та BioNTec у деяких людей почали розвиватися алергічні реакції.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли ВСУ зі стрілецької зброї та гранатометів у Талаківці й Водяному на схід від Маріуполя, у Мар’їнці на околиці Донецька та в Авдіївці. У Водяному та в районі Світлодарського водосховища – у Луганському – окупаційні війська зміцнювали позиції. У районі Авдіївки українські бійці збили розвідувальний квадрокоптер. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Глава місії ЄС в Україні Маасікас уважає недостатнім покарання за неправдиві відомості в деклараціях чиновників, яке запроваджує закон, прийнятий Верховною Радою минулого тижня.
  • Україна та Велика Британія підписали двосторонню угоду про торгівлю та партнерство напередодні остаточного виходу країни з ЄС (Брекзиту).




No comments:

Post a Comment