December 08, 2020

06.12.2020: Мінекономіки погіршило оцінку падіння ВВП країни

Мінекономіки погіршило оцінку падіння ВВП країни

  • Мінекономіки погіршило оцінку падіння ВВП країни.
  • Зеленський підписав закони про підтримку підприємців під час карантину.
  • Міністр Степанов звернувся до США з проханням про надання вакцини "у режимі тестування".

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закони про підтримання підприємців на термін дії карантину, які включають виплату допомоги ФОП та їхнім найманим працівникам, а також списання незначних податкових боргів. Також на рік відкладено обов’язкове використання фіскальних касових апаратів.
    Зеленський має намір відновити діяльність Ради регіонального розвитку, створеного його попередником Порошенком для поліпшення комунікації між центральною й місцевою владою.
  • Глава Держгеокадастру Лещенко оголосив, що обласні управління відомства як юридичні особи буде ліквідовано впродовж 2 місяців, а на місцях буде створено територіальні відділення.
  • Міністерство економіки погіршило прогноз падіння ВВП України за підсумками року з 4,8 % до 5 %. Протягом 10 місяців економіка впала на 5,2 %.
  • Нацбанк і надалі рятує державний Укрексімбанк. На черговому аукціоні з надання кредитів рефінансування банк здобув  понад половину ресурсів – 0,5 млрд грн із майже 1 млрд грн.
  • У понеділок на ринку перевищення попиту над пропозицією спричинило незначне зміцнення курсу гривні: 28,24 ₴/$ (-0,05 грн), 34,26 ₴/€ (-0,13 грн), 3,82 ₴/10 руб. Нацбанк у торгах участі знову не брав, обсяги продажів, як і протягом минулих тижнів, мінімальні. За даними НБУ, міжнародні резерви в листопаді залишилися практично на рівні жовтня – зменшилися лише на $4,7 млн.

Пандемія коронавірусу

  • В Україні в понеділок зафіксовано 10,8 тис. ствердних тестів на коронавірус, від ускладнень померли 195 хворих. У світі, за даними сайту Worldometers, упродовж доби підтверджено зараження ще 5343 тис. людей, померли – 8,2 тис. Міністр охорони здоров’я Степанов звернувся до США з проханням про надання вакцини "у режимі тестування". Мер Києва Кличко має намір створити в столиці інфраструктуру для зберігання вакцин.
    Кабмін планує запровадити "значні обмеження" руху громадського транспорту під час "жорсткого карантину", який міністри планують оголосити на початку січня. Водночас  чиновники відмовилися від зупинки руху міжміського транспорту і від заборони в’їзду і виїзду з країни.
    Країни ЄС планують отримати перші партії вакцини через 3–4 тижні.
    Всесвітня організація охорони здоров’я пропонує громадянам усіх країн на Різдво та новорічні свята залишатися вдома й відмовитися від подорожей.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному на схід від Маріуполя, у Новотроїцькому в районі КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь та в Авдіївці. Також розвідка зафіксувала інженерні роботи окупаційних військ біля Південного в околицях Горлівки. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли не несли загрози життю українських вояків, тому ВСУ у відповідь вогонь не відкривали. Армія завершила добу без втрат.
  • Депутати від "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про подовження дії закону про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської областей" на 2021 р.

Україна та світ

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо ситуації в Криму та в акваторіях Чорного та Азовського морів, у якій закликала РФ вивести з півострова війська і флот та припинити окупацію української території. Проти голосували Росія, Китай, Вірменія Білорусь та Киргизстан. Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що резолюція дасть змогу посилити міжнародний тиск на Росію.
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сіярто спробував ініціювати обговорення порушення прав угорської меншини Закарпаття на зустрічі глав МЗС країн – членів ЄС, але цю ініціативу не було підтримано колегами. Депутати, яких обрано на Закарпатті від Партії угорців, демонстративно покинули перше засідання облради "через політичні переслідування". Посол Угорщини в Україні Ійдярто заявив, що мета його країни полягає в розвитку добросусідських зв’язків та стверджує, що Угорщина не прагне розпалити на Закарпатті громадянську війну.
  • Президент РФ Путін у розмові з канцлером Німеччини Меркель підтвердив готовність до подовження переговорів у "нормандському форматі". Водночас він учергове підкреслив, що на сході України триває "внутрішньодержавний конфлікт", а влада країни не виконує політичну частину мінських домовленостей.
  • Міністри закордонних справ країн-членів ЄС затвердили порядок запровадження санкцій за порушення прав людини, Цей механізм, зокрема, буде застосовано щодо до влади Білорусі, проти чиновників і президента якої Єврокомісія планує оголосити вже третій пакет санкцій.

No comments:

Post a Comment