December 06, 2020

05.12.2020: Оголошення російської мови в Одеській області регіональною визнано незаконним

Оголошення російської мови в Одеській області регіональною визнано незаконним

  • Оголошення російської мови в Одеській області регіональною визнано незаконним.
  • Ляшко вважає, що церкви та гірськолижні курорти мають працювати під час "локдауну".
  • Уруський планує на третину скоротити кількість підприємств Укроборонпрому.

В Україні

  • Віцепрем’єр-міністр із питань стратегічних галузей Уруський заявив, що внаслідок реорганізації Укроборонпрому з понад 100 підприємств у його складі залишиться 60–65. Решта підприємств, за його словами, уже не пов’язані з обороною або припинили діяльність, тому їх буде продано через Фонд держмайна або ліквідовано. Оборонні підприємства концерну міністр планує корпоратизувати зі 100 % держпакетом акцій.
  • Одеський окружний адмінсуд визнав протиправним рішення Одеської облради від 2012 року про визнання російської мови регіональною.

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, у суботу ствердні тести дістали  11,5 тис. осіб, померли від ускладнень – 167. Міністр Степанов уважає "карантин вихідного дня" успішним рішенням, яке нібито дало змогу  скоротити кількість тих, що заразилися, на 2,5 тис. на тиждень. Він заявив, що особи з "груп ризику" – медиків, педагогів, людей похилого віку, а також хворих на цукровий діабет та серцево-судинні захворювання буде вакциновано безкоштовно в першу чергу. За словами головсанлікаря Ляшка, МОЗ планує залучити приватні клініки до лікування хворих на коронавірус та вакцинації. Він також повідомив, що 19 грудня в Миколаєві буде відкрито перший мобільний шпиталь на 60 ліжко-місць для приймання хворих на коронавірус. Ляшко також заявив, що під час "локдауну", про запровадження якого уряд планує оголосити 9 грудня, функціонування гірськолижних курортів та церков припинено не буде.
    У світі зафіксовано практично стільки ж випадків зараження, скільки й у попередні дні – 624 тис., померли – 10,1 тис. людей.
    Директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Бізлі прогнозує посилення гуманітарної кризи через зростання бідності як наслідок пандемії. Він заявив, що криза може стати найвадкішою з моменту заснування ООН 75 років тому.

Війна

  • Окупанти обстріляли оборонців  Водяного на приморській ділянці фронту з протитанкового ракетного комплексу, в Авдіївці та Мар’їнці в околицях Донецька вели снайперський вогонь. В Авдіївці, а також у Шумах та Південному в районі Горлівки українські війська було обстріляно зі стрілецької зброї та гранатометів. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців немає, снайперів противника придушено вогнем у відповідь.
  • Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи колишній президент Кравчук заявив, що Україна готова вести діалог зі "справжніми" представниками ОРДЛО, а не з маріонетками Кремля, після виведення звідти російських військ. За словами Кравчука, після зривання домовленостей, які було досягнуто на саміті "нормандської четвірки" в Парижі, Україна має право вимагати застосування більш жорстких санкцій до Росії, зокрема, відключення її від міжнародної системи платежів SWIFT. Також Україна може відмовитися від виконання Будапештського меморандуму, який нібито гарантував територіальну цілісність та суверенітет в обмін на відмову від ядерної зброї, оскільки про відмову виконувати його заявили президент та міністр закордонних справ РФ. Кравчук припустив, що після обіймання посади президента США Байден зможе змусити Росію вивести війська та бойову техніку з Донбасу.

Україна та світ

  • Посольство США в Німеччині закликало уряд Меркель зупинити будівництво газогону "Північний потік-2". За повідомленням російських ЗМІ, самохідна баржа "Фортуна" відновила прокладання труб газогону в Балтійському морі.
  • Прокуратура автономної республіки Крим відкрила кримінальне провадження проти австрійського архітектурного бюро, яке бере участь у будівництві оперного театру в Сімферополі, а МЗС оголосив про запровадження санкцій проти цієї компанії.
  • Міністр оборони Таран оголосив про готовність української влади збільшити український внесок до операцій НАТО та направити на роботу в структурах Альянсу додатковий цивільний та військовий персонал.

No comments:

Post a Comment