December 05, 2020

04.12.2020: Зеленський та Кабмін вирішили оголосити жорсткий карантин на початку січня

Зеленський та Кабмін вирішили оголосити жорсткий карантин на початку січня

  • Зеленський та Кабмін вирішили оголосити жорсткий карантин на початку січня.
  • Верховна Рада ухвалила закони про підтримку частини ФОП під час "локдауну".
  • На Донбасі поранено ще одного українського бійця.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про передачу владних повноважень керівництву місцевих рад та адміністрацій районів, що було створено незабаром. Закон треба було прийняти до місцевих виборів, щоби забезпечити безперервність передачі влади новим органам.
  • Верховна Рада прийняла закони про підтримку бізнесу під час жорсткого карантину. Зокрема, мова йде про виплату одноразової матеріальної допомоги підприємцям для збереження робочих місць та компенсацію внесків на обов’язкове соціальне страхування найманих працівників. Малі та середні підприємства зможуть отримати державне підтримання на час чинності карантину та протягом 6 місяців після його закінчення, У разі заборони ведення конкретного виду бізнесу буде тимчасово зупинено сплату за оренду державного та комунального майна на час карантину, а також на наступний місяць після його скасування.
    Ще один закон передбачає списання податкового боргу, якщо він не перевищує 3060 грн, відкладено до 29 грудня 2021 р погашення боргу, якщо він не перевищує 6800 грн, також не стягуватимуться штрафи в разі самостійного погашення боргу підприємцями протягом 6 місяців із моменту підписання закону. Підприємців на І групі звільнено від сплати єдиного соцвнеску з грудня 2020 до травня 2021 р.
    Закони поширюються на підприємців, що займаються роздрібною торгівлею, тимчасовим розміщенням, а також тими, що працюють у сферах громадського харчування, кінопрокату, мистецтва, спорту та організації відпочинку.
    Також прийнято закон про прискорену сертифікацію вакцин від коронавірусу.
  • Під будівлею Офісу президента відбулася акція "Національного корпусу", учасники якої вимагали відставки заст. глави Офісу Татарова, його керівника Єрмака та генпрокурора Венедиктової. У відповідь Татарів заявив, що не збирається залишати пост і має намір надалі працювати над зменшенням впливу на Україну сил, "які намагаються нав’язати зовнішнє управління".
  • Глава Нацагентства з питань запобігання корупції Новіков закликав президента ветувати закон про ліквідацію кримінальної відповідальності за внесення неправдивих відомостей до декларацій про доходи, що змінює кваліфікацію цих дій зі злочинів на кримінальні проступки, а також дає змогу  порушникам заплатити лише штраф за неподання декларації.
  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що ситуація з платежами повністю під контролем, хоча й визнав, що Держказначейство проводить із затримками до 5 днів "тільки обґрунтовані виплати з урахуванням цільового призначення".
  • На міжбанку тривають "позиційні бої" без участі Нацбанку. Як і весь тиждень, курс вранці зростав через активність великих покупців, серед яких був дочірній російський Альфа Банк. Однак після обіду, коли попит був задоволено, спекулянти знову зіграли на зміцнення гривні. На понеділок курс встановлено на позначці 28,29 ₴/$ (-0,01 грн), 34,39 ₴/€ (-0,02 грн), 3,81 ₴/10 руб (+0,04 грн). НБУ не бере участь у торгах уже 4 тижні.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією МОЗ, в Україні в п’ятницю зафіксовано 13,8 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли від ускладнень – 226 хворих. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що міністерство планує запропонувати запровадити "локдаун" терміном три тижні з початку січня. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що Кабмін 9 грудня оприлюднить перелік погоджених із главами міст карантинних заходів. Він стверджує, що після оголошення "жорсткого карантину" держава не планує зупиняти транспорт. Президент Зеленський заявив, що ймовірність запровадження "локдауну" в грудні є незначною, а в січні – високою. Водночас він пообіцяв залишити державний кордон відкритим. Спікер парламенту Разумков запевнив, що "локдаун" не вплине на роботу державних органів.
    Степанов стверджує, що впродовж доби лабораторії обробляють майже 50 тис. тестів, з яких 80 % – безоплатні для пацієнтів. Він також повідомив про підписання документів про постачання до України вакцин за програмою COVAX. За його словами, постачання може початися наприкінці І – на початку II кварталу наступного року.
    У світі зареєстровано майже така ж кількість інфікувань та смертність, що й у четвер – заразилися 684 тис. осіб, померли – 12,1 тис.

Війна

  • На Донбасі окупанти знову обстріляли українські війська з артилерії та мінометів у Водяному на схід від Маріуполя. У районі Світлодарського водосховища – у Луганському снайпер поранив українського військовослужбовця, а вночі було обстріляно з гранатометів українські позиції в Шумах під Горлівкою. За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, ВСУ у відповідь вогонь не відкривали, про поранення бійця повідомлено місії ОБСЄ.
  • Глава Верховної Ради Разумков уважає, що парламент "автоматично" подовжить ще на рік дію закону про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Україна та світ

  • Російські ЗМІ повідомили про відновлення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Роботи виконують судна під російським прапором.
  • Віцепрем’єр-міністр із євроатлантичної інтеграції Стефанишина оголосила, що засідання Ради асоціації Україна-ЄС перенесено на лютий.
  • Нацполіція запустила 2 нових центри обробки даних, обладнання для яких на суму €2 млн придбано коштом Єврокомісії.

No comments:

Post a Comment