December 02, 2020

01.12.2020: У центрі Києва відбулася маніфестація підприємців

У центрі Києва відбулася маніфестація підприємців

  • У центрі Києва відбулася маніфестація підприємців.
  • Верховна Рада відклала запровадження РРО для ФОПів.
  • НАБУ розслідує справу щодо заст. глави Офісу президента Татарова.

В Україні

  • У центрі Києва відбулася масова маніфестація підприємців, які перекрили центральну вулицю столиці – Хрещатик, й надалі подовжили акцію біля Верховної Ради. Це підштовхнуло депутатів швидко ухвалити закон про перенесення запровадження касових апаратів (реєстраторів розрахункових операцій) для ФОПів 2–4 груп, а також про скасування виплати покупцям компенсації за порушення під час розрахунків (кешбек). Закон також скасовує штрафи за невідповідність суми в касі денному звіту РРО та за відсутність попереднього внесення до РРО повної номенклатури товарів.
    В 1 читанні прийнято законопроєкт про декретну відпустку при народженні дитини для батька.
    На повторне друге читання відправлено законопроєкт президента про "інвестиційних нянь", який не підтримали більшість депутатів.
    Прийнято закон про внесення змін до Податкового кодексу для залучення кредиту € 100 млн уряду Польщі на облаштування спільного кордону.
    Прийнято закон про виключення зі статутів товариств з обмеженою відповідальністю вказівки часток учасників.
  • НАБУ оголосило підозру колишньому депутату Микитасю в справі про давання хабаря експерту для підготовки неправдивого висновку щодо вартості нерухомості Нацгвардії. За інформацією ЗМІ, НАБУ спробувала вручити підозру співучаснику Микитася – заст. глави Офісу президента Татарову, проте Зеленський та його оточення прикривають чиновника від відповідальності.
  • Відповідно до закону про бюджет на 2020 р, з 1 грудня прожитковий мінімум зросте з 2218 до 2189 грн, а мінімальна пенсія – з 1712 до 1769 грн.
  • З 1 грудня тариф підприємства "Укренерго" зріс на 30 % до 31,3 коп./кВт•год, що неминуче призведе до підвищення тарифів для промисловості й населення. Компанія стверджує, що ця ціна є мінімально можливою для компенсації виплат виробникам "зеленої" електроенергії.
  • Мінфін повідомив про невиконання плану запозичень до держбюджету 11 місяців майже на 25 % – на 147 млрд грн. Водночас платежі з погашення та обслуговування держборгу проведені майже в повному обсязі. Чиновники знову підвищили прибутковість держоблігацій, проте надходження від їхнього розміщення, як і раніше, незначні. На аукціоні у вівторок було розміщено короткотермінові 3-місячні облігації на суму 1,96 млрд грн, прибутковість яких виросла із 7,5 % до 11,0–11,2 %, а також на 0,53 млрд грн – 11-місячні, відсоткова ставка за якими зросла до 11,0 % проти 10,8 % тиждень тому.
    Бюджет 11 місяців зведено з дефіцитом 130 млрд грн за плану 236 млрд грн. Упродовж місяця дефіцит зріс на 20 млрд грн.
    За твердженням колишнього заступника міністра економіки Кухти, несплачені бюджетні фінансові зобов’язання швидко зростають, зокрема, за захищеними статтями. Протягом тижня вони виросли на понад 5 млрд грн і склали майже 15 млрд грн, з яких за захищеними статтями – 6,5 млрд. Кухта стверджує, що швидко профінансувати дефіцит бюджету можна тільки коштом МВФ, однак українська влада так і не виконали "маяки ", встановлені в меморандумі про співпрацю з Фондом за програмою stand-by, підписаному в червні.
  • За даними НБУ, обсяг переказів з-за кордону в жовтні знову досяг рівня минулого року, хоча за підсумками 9 місяців грошовий потік скоротився на 2,3 % і становить $ 9,78 млрд.
  • Початок першого дня місяця ознаменувалася швидкої купівлею валюти нерезидентами через Сітібанк, а також дочірнім російським Альфа банком, однак після обіду попит видихався й курс гривні дещо зріс. Офіційний курс встановлений на позначці 28,56 ₴/$ (+0,06 грн), 34,22 ₴/€ (+0,07 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними Міністерства охорони здоров’я, упродовж доби отримано 13,1 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли від ускладнень – 169 осіб. У світі кількість зареєстрованих випадків зросла на 577 тис., померли – 11,8 тис. людей. Секретар РНБО Данилов підтвердив, що рішення про оголошення жорсткого карантину практично прийнято, але терміни його запровадження поки не визначено. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що на засіданні уряду найближчими днями це питання поки винесено не буде.
    Міністр інфраструктури Криклій не виключає запровадження обмежень у роботі транспорту після оголошення "локдауну", однак виступає проти зупинення пасажирського сполучення всередині країни.
    Велика Британія ліцензувала вакцину від коронавірусу фірм Phizer та BioNTec й замовила 40 млн доз, що дасть змогу вакцинувати 20 млн осіб.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Луганській обл. – у Попасній та її околицях – у Катеринівці. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були "провокаційними" й не становили загрози для життя військовослужбовців, тому війська у відповідь вогонь не відкривали.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров відкинув можливість виведення російських військ із Придністров’я, на чому наполягає президент Молдови Санду.
  • Спеціальна експертна група НАТО рекомендує країнам Альянсу поглибити партнерські відносини з Грузією та Україною. Генеральний секретар Альянсу Столтенберг винесе ці пропозиції на обговорення візії "НАТО-2030" за участю міністрів закордонних справ країн-учасниць.

Тренди

  • Глава Офісу президента Єрмак призначив блогера Арестовича позаштатним радником із питань стратегічних комунікацій у сфері нацбезпеки та оборони.

No comments:

Post a Comment