December 01, 2020

30.11.2020: Суд повернув будівлю офісу Приватбанку компанії Коломойського

Суд повернув будівлю офісу Приватбанку компанії Коломойського

  • Суд повернув будівлю офісу Приватбанку компанії Коломойського.
  • ЄСПЛ об’єднав кілька позовів України до Росії щодо агресії на Донбасі.
  • Разумков впевнений, що бюджет буде прийнято на позачерговій сесії Верховної Ради.

В Україні

  • Мінфін представив концепцію електронного аудиту платників податків, який планує запровадити з 2021 до 2027 рр.
  • Завод "Кузня на Рибальському", який колишній президент Порошенко продав олігархові Тігіпку, повернув до бюджету кошти, які було виплачені, як погашення боргу за держгарантією.
  • Господарський суд Дніпропетровської обл. повернув будівлю центрального офісу Приватбанку в Дніпрі у власність компанії олігарха Коломойського "Океанмаш".
  • Курс гривні поступово падає, хоча обсяг угод перевищив $100 млн. Коливання котирувань упродовж дня були незначними, нерезиденти активно скуповують дешеві лоти.Нацбанк у торгах знову участі не брав. Курс на вівторок встановлено на позначці 28,50 ₴/$ (+0,03 грн), 34,15 ₴/€ (+0,20 грн), 3,75 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometers, темпи поширення коронавірусу вперше за кілька тижнів впали нижче 0,5 млн осіб на добу. Ствердні тести дістали  496 тис. людей, померли – 8,2 тис. Всесвітня організація охорони здоров’я вперше з вересня зафіксувала зменшення кількості випадків на тиждень. Водночас в Україні кількість інфікованих та хворих на коронавірус швидко зростає. У понеділок зафіксовано 12,5 тис. випадків, померли – 221 хворий. Чиновники МОЗ не вбачають сенсу в подовженні "карантину вихідного дня", а наполягають на повному зупиненні економіки. Міністр охорони здоров’я Степанов припустив, що "локдаун" можна оголосити відразу ж після Нового року. За інформацією видання "Дзеркало тижня", ця пропозиція збігається з думкою президента Зеленського. Глава фракції "Слуга народу" Корнієнко вважає відставку Степанова несвоєчасною. Степанов попередив, що в разі відмови від підвищення зарплати медикам, вони масово виїжджатимуть на роботу за кордон.
    Глава комітету Верховної Ради з питань соцполітики Третьякова виступила проти виплати одноразової допомоги підприємцям, якщо сума податків, які виплачено ними протягом року менше, ніж 8 тис. грн. Мер Львова Садовий виступає категорично проти запровадження "локдауну" на різдвяні свята, оскільки в цей час у місті панує особлива атмосфера. На його думку, уряд мусить враховувати специфіку кожного регіону, про що сказав глава парламентської фракції "Слуга народу" Арахамія.
    Канцлер Німеччини Меркель залякує населення "третьою хвилею" епідемії в разі ігнорування карантинних вимог у різдвяний період. За оцінкою експертів МВФ, через спалах захворюваності оцінка зростання економіки ЄС в I кварталі 2021 погіршена.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів на приморській ділянці фронту – у Водяному та Гнутовому, а також у Новотошківському на трасі Р-66 "Бахмутка" на півночі Луганської обл. У Водяному українські вояки збили легкий безпілотник. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без втрат.

Україна та світ

  • Європейський суд із прав людини об’єднав кілька позовів України до Росії за агресію на Донбасі. З одного боку, це посилить доказову позицію України, з іншого – призведе до затягування розгляду позовів.
  • Президент Молдови Санду наполягає на виведенні російської армії з Придністров’я, яка там перебуває з часів СРСР як "миротворці".
  • За інформацією ЗМІ, НАТО наступного року може запропонувати Грузії план для отримання членства (ПДЧ). України серед потенційних кандидатів немає.
  • У Сюртівський об’єднаній територіальній громаді на Закарпатті під час прийняття присяги депутатами було виконано державний гімн Угорщини. СБУ провела обшуки в благодійному угорському фонді за підозрою у втручанні Угорщини в політичну ситуацію в країні, після чого міністр закордонних справ Сіярто пригрозив заблокувати переговори щодо інтеграції України до НАТО, а посла було викликано до МЗС для надання пояснень.

Тренди

  • Глава Верховної Ради Разумков уважає, що бюджет буде прийнято до Нового року без "бюджетної ночі", на позачерговому засіданні. Крім того, він переконаний в ухваленні закону про повернення кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях.
  • Колишні секретар РНБО Данилюк, генпрокурор Рябошапка та міністр закордонних справ Клімкін оголосили про створення платформи для вироблення способів виходу країни з кризи.


No comments:

Post a Comment