November 29, 2020

28.11.2020: Україна вшанувала пам’ять жертв Голодомору

Україна вшанувала пам’ять жертв Голодомору

  • Україна вшанувала пам’ять жертв Голодомору.
  • Окупанти посилили обстріли на Донбасі.
  • Росія в грудні відновить будівництво "Північного потоку-2".

В Україні

  • Україна відзначила день пам’яті жертв Голодомору. Президент Зеленський доручив уряду розв’язати проблему недофінансування музею Голодомору.

Пандемія коронавірусу

  • За даними МОЗ, в Україні в суботу тестами зафіксовано 12,9 тис. випадків зараження коронавірусом, 120 хворих – померли. Зниження кількості випадків у вихідні можна пояснити зменшенням кількості здійснених тестів. Подібна ж ситуація й у світі – упродовж доби ствердні тести отримані для 574 тис. осіб, померли 9,2 тис.
    На польсько-німецькому кордоні відбулася акція противників карантину двох країн, у якій узяли участь кілька тисяч осіб. У Франції після жорсткого карантину відкрилися магазини, що торгують промисловими товарами. Послабити карантин на час різдвяних свят планують уряди більшості країн ЄС.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з мінометів, гранатометів та стрілецької зброї у Водяному на приморському ділянці фронту, а також провели дистанційне мінування "сірої зони" й авіарозвідку за допомоги квадрокоптера. Також під обстріли з гранатометів і стрілецької зброї потрапили оборонці Південного в районі Горлівки та Луганського на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, армія вогонь у відповідь на "провокації" не відкривала й завершила добу без втрат.
  • Представник "ЛНР" на переговорах із врегулювання на Донбасі заявила, що обмін утримуваними особами до Нового року навряд чи відбудеться, оскільки українська влада відмовляється знімати "юридичні претензії" з засуджених, переданих у результаті попередніх обмінів тощо.

Україна та світ

  • Росія планує відновити будівництво газопроводу "Північний потік-2" у територіальних водах Німеччини на початку грудня.
  • Колишня кандидат у президенти Білорусі Тіхановська прагне зустрітися з президентом РФ Путіним для налагодження взаємин між країнами. За її словами, Росія останнім часом припинила активне підтримання президента Лукашенка. Тіхановська повідомила, що під час масових акцій протесту влада країни затримала майже 30 тис. протестувальників, низка постраждали від побиття та тортур, 8 осіб – загинули. У відповідь на питання, кому належить Крим, вона відповіла, що півострів згідно із законом належить Україні, проте фактично є частиною Росії.

Тренди

  • За твердженням глави фракції "Слуга народу" Арахамії, депутати наступного тижня ухвалять президентський законопроєкт про відновлення електронного декларування та кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях. Він також анонсував прийняття до наступних вихідних законопроєкту про компенсацію втрат бізнесу через "карантин вихідного дня". Депутат фракції "Голос" Железняк заявив, що бюджет буде розглянуто після 7 грудня на позачерговій сесії парламенту. Железняк повідомив, що більшість так і не домовилася щодо ухвалення законопроєктів про перенесення дати початку обов’язкового використання підприємцями програмних реєстраторів розрахункових операцій. Така ж доля, схоже, чекає й законопроєкти про реорганізацію Конституційного суду, зокрема, законопроєкт Зеленського.
  • Ексзаступник. міністра МВС уряду Азарова Татарів, який працює заст. глави президентського Офісу, наполягає на відставці директора НАБУ Ситника. Татарів заявив, що Ситник не має морального права очолювати відомство. За твердженням журналістів-розслідувачів, Татарів брав активну участь у репресіях проти активістів Майдану взимку 2013–2014 рр.

No comments:

Post a Comment