November 19, 2020

18.11.2020: Директора аеропорту "Бориспіль" Рябікіна призначено начальником Митної служби

Директора аеропорту "Бориспіль" Рябікіна призначено начальником Митної служби

  • Директора аеропорту "Бориспіль" Рябікіна призначено начальником Митної служби.
  • Темпи поширення коронавірусу в Україні швидко зростають.
  • Жодна з партій на місцевих виборах не здобула більшості в місцевих радах.

В Україні

  • Верховна Рада ухвалила закон про надання держгарантій для залучення кредитів компанією Укренерго для балансування платежів на ринку електроенергії. На думку низки експертів, ці кредити буде використано для погашення заборгованості перед підприємствами – постачальниками "зеленої" електроенергії, власником найбільших із яких є олігарх Ахметов.
    Депутати від президентської фракції повідомили, що планують закінчити до грудня розроблення законопроєктів про електронне декларування та реорганізацію Конституційного суду.
    Представник Кабміну у Верховній Раді депутат від "Слуги народу" Мокан оголосив, що уряд планує подати до парламенту уточнений проєкт бюджету до кінця поточного тижня.
  • Кабмін схвалив запровадження накопичувальної пенсійної системи для певних категорій працівників не старше 35 років, які мають право на пільгову пенсію.
    Територіальні органи Держгеокадастру позбавлено права бути юридичними особами – їх буде реорганізовано в структурні підрозділи відомства.
    Главою Митної служби призначено колишнього генерального директора аеропорту "Бориспіль" Рябікіна.
    Уряд призначив 5 членів комісії з регулювання азартних ігор, що є достатнім для її функціонування.
  • За даними Центральної виборчої комісії, у місцевих органах влади найбільшу кількість депутатів отримала президентська партія "Слуга народу" – 17,6 %, у "Батьківщини" – 12,4 %, "Опозиційної платформи – За життя" – 11,8 %, "За майбутнє" – 11,4 % й лише на п’ятому місці – "Європейська солідарність" – 10,7 %.
  • Після рішення Конституційного суду Антикорупційний суд, НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура масово закривають справи проти чиновників і суддів, які свідомо внесли неправдиві відомості до електронних декларацій. Зокрема, закрито справу проти одеського міського голови Труханова.
  • Торги на валютній біржі знову тривали досить мляво, покупці викупили всю виставлену на продаж валюту, після чого курс долара незначно підвищився. Нацбанк у торгах участі не брав. Курс встановлено на позначці 28,13 ₴/$ (+0,02 грн), 33,36 ₴/€ (-0,04 грн), 3,70 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ щодня фіксує зростання кількості інфікованих коронавірусом. Протягом доби ствердні тести отримали 13,3 тис. осіб, померли – 257. Президент Зеленський оголосив, що влада готова, у разі потреби, удвічі збільшити кількість ліжок із підключенням кисню для важких хворих. Зеленський заявив, що незабаром очікує від уряду готову комплексну програму підтримки бізнесу в умовах запровадження карантину. Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що "карантин вихідного дня" дасть змогу зменшити кількість хворих на 10–15 % або, як мінімум, зберегти захворюваність на попередньому рівні. Парламентський комітет підтримав рішення Кабміну про виділення 1 млрд грн на закупівлю 6 млн експрес-тестів, які робитимуть сімейні лікарі та бригади швидкої допомоги.
    Прем’єр-міністр Шмигаль обговорив із главою Європейського інвестиційного банку фінансування кредитним коштом закупівлі вакцин проти коронавірусу. Головний санлікар Ляшко оголосив, що Всесвітня організація охорони здоров’я в рамках ініціативи COVAX підтвердила безоплатне виділення Україні вакцини на 20 % населення.
    Прессекретар президента Мендель повідомила, що Зеленський поступово одужує й надалі працюватиме в урядовій лікарні "Феофанія".
    За даними Держстату, смертність в Україні за підсумками 9 місяців 2020 р знизилася на 10 тис. осіб проти аналогічного періоду 2019 року – до 426 тис.
    Нацполіція повідомила про звільнення начальника департаменту управління майном Наумова, син якого є власником нічного клубу під Києвом, який працював вночі та у вихідні.
    За даними сайту Worldometers, у середу коронавірусом заразилися понад 611 тис. людей, померли – 10,9 тис.
    Компанії Prizer та BioNTec оголосили, що ефективність їхньої вакцини сягає 95 %, подібно до вакцини компанії Moderna. До кінця року Phizer планує виробити 50 млн доз вакцини, а у 2021 г. – 1,3 млрд.
    Німецький Бундестаг надав уряду широкі повноваження для запровадження додаткових коронавірусних обмежень. Під час обговорення закону в столиці країни відбувся масовий мітинг противників карантину, поліція затримала понад 100 осіб.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї на околиці Донецька – у Мар’їнці. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, обстріл був "неприцільним", втрат серед українських військовослужбовців немає. Мер Львова Садовий повідомив про загибель десантника під час несення служби з охорони базового табору в Станиці Луганській.

Україна та світ

  • Кабмін погодив взаємне скасування візового режиму з Індонезією. Термін безвізового перебування – 30 діб із кожних 60.

Тренди

  • Глава МВФ Георгієва в телефонній розмові з президентом Зеленським заявила про необхідність виконання всіх умов попереднього меморандуму для відновлення співпраці та продовження кредитування. До програми МВФ прив’язано й інші кредити та запозичення, а випуск єврооблігацій для фінансування дефіциту бюджету можливий лише на вкрай невигідних умовах. Водночас чиновники Мінфіну заявили, що всі структурні "маяки" меморандуму вже виконано, хоча в експертів Фонду є побоювання щодо програми боротьби з корупцією. Президент Зеленський заявив, що Україна й надалі співпрацюватиме зі МВФ і очікує приїзду місії Фонду до Києва. Депутати від президентської партії роблять бадьорі заяви щодо відновлення кредитування МВФ наприкінці поточного або на початку наступного року.
  • Офіс президента вирішив перехопити в опозиції тему про підтримку малого бізнесу в умовах карантину, а також зменшення фіскального тиску на підприємців у зв’язку з запровадженням РРО. У парламенті опозиційні партії зареєстрували постанову про зняття з посади глави профільного комітету Гетманцева – одного з авторів скандальних законопроєктів про фіскалізацію.
  • Колишній міністр фінансів Уманський, який працював радником глави президентського Офісу, заявив, що причиною його відставки стало небажання чиновників з оточення Зеленського та міністрів ліквідувати корупційні схеми в Митній та Податковій службах, а також в Укравтодорі.



No comments:

Post a Comment