November 18, 2020

17.11.2020: Депутати провалили відтермінування запровадження РРО для ФОПів

Депутати провалили відтермінування запровадження РРО для ФОПів

  • Депутати провалили відтермінування запровадження РРО для фізосіб-підприємців.
  • Верховна Рада відмовилася скасувати "карантин вихідного дня".
  • НБУ надав рекордне рефінансування державному Укрексімбанку.

В Україні

  • Верховна Рада врегулювала процес ліквідації та реорганізації територіальних громад через зміни адміністративно-територіального устрою.
    Депутати провалили законопроєкт про відтермінування запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для фізичних осіб-підприємців. Під Верховною Радою відбулася маніфестація підприємців, яку очолили опозиційні фракції. За повідомленням Нацполіції, протести не призвали до важких наслідків, хоча учасники акції спробували зламати паркан, що огороджує будівлю парламенту, а депутати були змушені покинути його через чорний хід. На думку експертів, метою акції було "випуск пари" підприємців і вона не несла будь-яких загроз для депутатів. Опозиція оголосила, що ініціюватиме відставку глави комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева через провалення голосування про відтермінування.
  • Переможець першого туру виборів у Кривому Розі чинний мер Вілкул знявся з виборів "за станом здоров’я".
  • НАБУ повідомило про відновлення розслідування справи про збитки, що було завдано державі від використання формули розрахунку вартості енергетичного вугілля "Роттердам+". Генпрокуратура подала апеляцію на рішення Вищого антикорупційного суду, який відновив справу.
  • НБУ влаштував аукціон із розміщення кредитів рефінансування на загальну суму 16,6 млрд грн. Основними одержувачами довгострокових кредитів стали державний Укрексімбанк –10,8 млрд грн під 6 % річних на 5 років, дочірній російський Альфа-банк – 2,8 млрд грн та Акордбанк – 0,7 млрд грн на аналогічних умовах. На думку експертів, таке велике вливання в держбанк дасть змогу поліпшити його фінансові показники після списання безнадійних кредитів.
  • Офіс президента повідомив про телефонну розмову Зеленського з главою МВФ Георгієвою. У повідомленні немає інформації щодо термінів можливого відновлення співпраці за програмою кредитування stand-by.
  • Мінфін провалив аукціон із розміщення ОВДП через відмову чиновників підвищувати прибутковість короткострокових облігацій. Річні облігації було продано на суму приблизно 300 млн грн під 10,5 % річних, трирічні – на 75 млн грн під 11,5 % річних. Крім того, Мінфіну вдалося розмістити 15-місячні доларові ОВДП на суму $76 млн, підвищивши їхню прибутковість до 3,8 % річних. Такі слабкі результати жодним чином не вплинуть на валютний ринок, тому обсяги торгів, як і раніше, невеликі, попри настання періоду бюджетних платежів. Усі лоти, що було виставлено на продаж, було викуплено без участі НБУ. Курс на середу встановлено на позначці 28,11 ₴/$, 33,40 ₴/€ (+0,16 грн), 3,68 ₴/10 руб. За твердженням глави Ради НБУ Данилишина, з початку листопада на готівковому ринку відбувся сплеск попиту на валюту.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією Міністерства охорони здоров’я України за підсумками доби отримано 12,5 тис. ствердних тестів на коронавірус, померли 256 хворих. Прем’єр-міністр Шмигаль виступив у Верховній Раді перед депутатами зі звітом про діяльність уряду. Він заявив, що "карантин вихідного дня" є альтернативою повному зупиненню економіки і пригрозив "локдауном" у разі його скасування. Прем’єр-міністр стверджує, що переважна частина коштів із фонду боротьби з наслідками епідемії було спрямовано на будівництво доріг для створення додаткових робочих місць та поповнення бюджету через збільшення податків. За словами Шмигаля, у країні наразі до лікування залучено менш ніж 20 % апаратів штучної вентиляції легенів. Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив, що Кабмін виділив 118 млн грн на мобільні шпиталі в Одесі та Краматорську. Проте місця для їхнього розміщення досі пір не визначено. Степанов повідомив, що сімейним лікарям буде підвищено виплати на одного пацієнта на 9 % – до 651 грн. Міністерство врегулювало питання щодо надання медичної допомоги, якщо пацієнтом не підписано декларацію з сімейним лікарем.
    Після виступу Шмигаля, який пообіцяв Україні взимку "важкі часи", депутати відмовилися голосувати за постанову про скасування "карантину вихідного дня", а також зобов’язали уряд інформувати громадян про нові карантинні заходи за тиждень до запровадження.
    За даними сайту Worldometers, у вівторок кількість офіційно зареєстрованих випадків зараження збільшилася на 546 тис., померли – 10,5 тис. осіб. Загальна кількість випадків зараження становить майже 56 млн, померлих – 1,3 млн. Упродовж минулого тижня кількість інфікованих зросла майже на 4 млн.
    За інформацією італійських ЗМІ, перші випадки захворювання на коронавірус у країні було зафіксовано ще у вересні 2019 р.
    ЄС через зростання захворюваності додає до медичних протоколів тестування на антигени, яке є дешевшим та швидкішим, ніж ПЛР-тести.
    Через зараження українських футболістів скасовано матч Ліги націй УЄФА Швейцарія – Україна.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська з гранатометів у районі КПВВ "Новотроїцьке" на трасі Донецьк – Маріуполь та в Шумах в околицях Горлівки. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, армія завершила добу без бойових втрат та поранень особового складу.

Україна та світ

  • Тимчасова повірена в справах США в Україні Квін вважає найбільшими викликами для нашої країни російську агресію й корупцію.
  • Введення в експлуатацію газопроводу EUGAL, який дає гарантію 100 % завантаження "Північного потоку-2", перенесено на три місяці – на квітень 2021 р.
  • Меджліс Туреччини схвалив відправлення військовослужбовців як миротворців до Нагірного Карабаху. Росія перекинула системи залпового вогню до "поясу безпеки" на кордоні зони, що залишилася під контролем Вірменії. Президент РФ Путін заявив, що наразі ситуацію в самопроголошеній республіці не врегульовано, і сторони домовилися зберігати статус-кво.

No comments:

Post a Comment