November 08, 2020

07.11.2020: Зеленський сподівається на отримання контролю над кордоном із РФ в ОРДЛО

Зеленський сподівається на отримання контролю над кордоном із РФ в ОРДЛО

  • Зеленський сподівається на отримання контролю над кордоном із РФ в ОРДЛО.
  • ЗМІ оголосили про перемогу Байдена на президентських виборах у США.
  • "Оператор ГТС" почав реекспорт газу до Польщі та Угорщини.

В Україні

  • СБУ відкрила кримінальне провадження проти блогера Шарія, який опублікував у відеосервісі Youtube ролик із мапою України без окупованих територій Донбасу та Криму.
  • Глава компанії "Оператор ГТС" Макогон оголосив про початок реекспорту до Польщі й Угорщини газу, який було раніше імпортовано з ЄС та закачано до українських підземних сховищ.
  • Активісти Автомайдану та Центру протидії корупції провели акцію під будинком тещі глави Конституційного суду Тупицького і встановили макет шибениці. Поліція перешкоджала руху колони, проте, пропустила маніфестантів до дому.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ зафіксував у суботу майже 9,4 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 139 осіб. У світі отримано 598 тис. ствердних тестів, померли – 7,4 тис. хворих.
    Словаччина обмежила в’їзд на свою територію з України через різке зростання кількості заражень. У Німеччині та Польщі зафіксовано різке зростання кількості інфікованих. На думку експертів, це пов’язано зі значним збільшенням кількості тестів.
    Британія заборонила в’їзд пасажирів із Данії через новий штам коронавірусу, який нібито поширився на людей від норок. За заявою Всесвітньої організації охорони здоров’я, уже 6 країн заявили про виявлення коронавірусу в норок. Данія збирається винищити всю популяцію тварин у країні.
    Прем’єр-міністр Грузії Цкітішвілі оголосила про запровадження комендантської години у великих містах країни з 22:00 до 5:00, зокрема, буде заборонено навіть користування особистим автотранспортом.
    Всесвітня організація охорони здоров’я констатувала, що через карантинні обмеження практично зупинено програми імунізації, що вже призвело до спалахів поліомієліту та кору в деяких країнах.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, протягом доби окупанти порушили режим припинення вогню всього один раз – обстріляли зі стрілецької зброї позиції українських військ на схід від Маріуполя, у Гнутовому, а втрат серед українських військовослужбовців немає. Львівська облдержадміністрація повідомила про загибель українського десантника в Луганській обл., штаб ООС не відреагував на це повідомлення.
  • Віцепрем’єр-міністр Резніков, член української делегації на мінських переговорах, вважає необхідним створення ще однієї підгрупи для узгодження питань щодо повернення контролю над кордоном із РФ. Він заявив, що стратегія економічного розвитку підконтрольних Україні територій Донбасу буде внесена на розгляд Верховної Ради навесні 2021 р. Глава Офісу президента Єрмак сподівається, що "план Кравчука", який "передбачає всі необхідні умови для припинення війни на Донбасі", буде розглянуто тристоронньою контактною групою вже наступного тижня. За твердженням президента Зеленського, Всесвітній Банк готовий виділити $100 млн на відновлення економіки та розвиток підприємництва на підконтрольній Україні території Донбасу. Він заявив, що зменшення бойових втрат українських вояків – результат роботи армії, дипломатів та української делегації на мінських переговорах на чолі з Кравчуком. Зеленський стверджує, що ці кроки – початок шляху до відновлення територіальної цілісності та припинення війни, а без них не буде "бажаного результату". Зеленський висловив надію, що Україні вдасться взяти під контроль всю ділянку кордону з Росією в Донецькій та Луганській обл.
    Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Москва захищатиме інтереси росіян, де б вони не проживали. Він підкреслив, що якщо українська держава вважає жителів "південного сходу України" своїми громадянами, то має про них дбати, в іншому випадку це робитиме Росія. Пєсков заявив, що видавання російських паспортів жителям ОРДЛО не суперечить мінським домовленостям. За твердженням "глави ДНР" Пушиліна, російські паспорти отримали вже понад 170 тис. мешканців "республіки".

Україна та світ

  • Американські ЗМІ оголосили про перемогу на президентських виборах у США колишнього віцепрезидента Байдена. Він звернувся до нації із закликом "знизити градус напруги та надати шанс один одному". Байдена привітали багато світових лідерів, колишні президенти Клінтон, Обама та Картер, а також президент України Зеленський і глава його Офісу Єрмак. Президент Трамп заявив, що вибори ще не закінчилися, а їхня доля вирішиться в судах – йдеться про штати, де перевага Байдена було мінімальною, а вирішальним стало голосування поштою. Офіційно результати мають бути оголошено 14 грудня рішенням колегії виборників, які будуть обрані від усіх штатів. Канцлер Німеччини Меркель заявила, що з приходом Байдена сподівається на розширення євроатлантичного співробітництва.
  • Віцепрем’єр-міністр із питань реінтеграції окупованих територій Резніков оголосив, що українська влада готова розгорнути гуманітарні табори на адмінкордоні з окупованим Кримом через погіршення епідемічної ситуації та дефіцит ліків на півострові.
  • У Харкові невідомі обстріляли генеральне консульство Азербайджану. МЗС країни звинуватив в інциденті вірменську діаспору.
  • У Білорусі тривають маніфестації проти фальсифікацій на президентських виборах. Під час акцій медиків та жінок у суботу правоохоронці затримали приблизно 100 осіб. Президент Лукашенко заявив, що "не париться" через санкції, що запроваджено проти нього владою Євросоюзу, оскільки вони "чинні вже чверть століття".

 

No comments:

Post a Comment