October 29, 2020

27.10.2020: Конституційний суд скасував електронне декларування доходів чиновників

Конституційний суд скасував електронне декларування доходів чиновників

  • Конституційний суд скасував електронне декларування доходів чиновників.

  • "Слуга народу" вважає результати місцевих виборів своєю перемогою.

  • Антикорупційний суд поновив справу "Роттердам+".

В Україні

  • Лідер Радикальної партії Ляшко програв із мінімальною різницею вибори до Верховної Ради в Чернігівській обл. представнику партії "Слуга народу" Гунько.
    Глава партії "Слуга народу" Корнієнко вважає результат політсили на місцевих виборах "великим успіхом".

  • Нафтогаз із 1 листопада підвищує ціну на газ для населення на 25,7 % до 6,33 грн/м³ з ПДВ без вартості транспортування.

  • Конституційний суд визнав основні положення антикорупційного закону неконституційними. Йдеться про скасування електронного декларування, ліквідацію повноважень Нацагентства з протидії корупції щодо перевірки електронних декларацій та способу життя чиновників, скасування поняття незаконного збагачення та заборону конфіскації активів, отриманих через корупцію.

  • Президент Зеленський заявив, що рішення Окружного адмінсуду Києва про відсторонення від посади голови НАБУ Ситника буде оскаржено.

  • Печерський суд на вимогу олігарха Коломойського витребував у НАБУ та САП результати розслідування агентства Kroll про розкрадання $5,5 млрд із Приватбанку перед націоналізацією.

  • Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити справу про купівлю готелю "Дніпро" кредитним коштом із залученням рефінансування НБУ.
    Суд також поновив розгляд справи про тарифи на енергетичне вугілля "Роттердам +", на підставі неопублікованого інтерв’ю колишнього глави Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Вовка. Чиновник у ньому докладно розписав, що основним вигодонабувачем "формули" є олігарх Ахметов.

  • За інформацією Мінфіну, державний та гарантований державою борг зріс на 4,6 млрд грн. Водночас у валюті борг скоротився на $2,31 млрд – у вересні було здійснено великі виплати кредиторам.

  • Чиновники Мінфіну відмовилися підіймати прибутковість ОВДП, тому їм вдалося розмістити на аукціоні лише річні облігації на суму всього 400 млн грн. Виплати відшкодування ПДВ, що вже розпочалися, дали змогу  експортерам притримати валюту, проте на малооб’ємному ринку це не призвело до зростання котирувань долару. Попит та пропозиція швидко дійшли рівноваги, без необхідності втручання Нацбанку. Курс встановлено на позначці 28,37 ₴/$ (+0,03 грн), 33,56 ₴/€ (+0,07 грн), 3,70 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні зафіксовано 7,4 тис. ствердних результатів тестів на коронавірус, померли – 165 осіб. Головний санлікар Ляшко заявив, що уряд розгляне можливість посилення карантинних обмежень за рівня заражень 15 тис. на добу. Міністр охорони здоров’я Степанов стверджує, що хворими на коронавірус зайнято майже половина ліжок у лікарнях. За повідомленнями з регіонів, умови в лікарнях жахливі, хворі не отримують належної медичної допомоги.
    Заразилася вся сім’я заст. глави Офісу президента Ковалів. Вона заявила, що всі вони ретельно дотримувалися карантинних заходів, проте це не вберегло їх від зараження.
    За твердженням чиновників Мінфіну, з фонду боротьби з наслідками коронавірусу витрачено 52 %. Загальний обсяг коштів фонду – 66 млрд грн, На охорону здоров’я витрачено 5,8 млрд, на соціальний захист – 9,9 млрд грн, на доплати поліції – 2,4 млрд грн, на ремонт та будівництво доріг – 16,3 млрд грн.
    Темпи поширення вірусу у світі поступово наростають. За даними сайту Worldometers, у вівторок заразилися 459 тис. людей, померли – 7 тис. Всесвітня туристична організація ООН оцінила збитки галузі від пандемії у $700 млрд. Чиновники Євросоюзу вважають, що навряд чи все населення ЄС отримає вакцину до кінця 2021 р.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про три обстріли позицій українських військ із гранатометів: у Водяному – на приморській ділянці фронту, у Пісках на околиці Донецька та в Шумах – у районі Горлівки. Втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Глава МЗС Литви Лінкявічюс заявив у відповідь на виступ президента Зеленського, що втома від України в міжнародних партнерів країни не пройшла, а тривожними дзвінками є згортання боротьби з корупцією, посилення впливу олігархів та відхід реформаторів із влади. Він також заявив, що перешкодою до вступу України до НАТО є не тільки війна на Донбасі, а ще й окупація Криму Росією.

Тренди

  • МВФ рекомендував підвищити максимальну суму виплати вкладникам збанкрутілих банків до 300 тис. грн. Чиновники Фонду гарантування вкладів наполягають на підвищенні суми виплат до 600 тис. грн.

No comments:

Post a Comment