October 10, 2020

10.09.2020: Кабмін виділив кошти на безоплатне тестування громадян

Кабмін виділив кошти на безоплатне тестування громадян

  • Кабмін виділив кошти на безоплатне тестування громадян.

  • Київ знову включено до "помаранчевої" карантинної зоні.

  • Верховний Суд так і не оштрафував Зеленського за користування російською.

  • Азербайджан має намір повернути Нагірний Карабах у будь-який спосіб.

В Україні

  • За даними Укренерго, споживання електроенергії повернулося до докризового рівня через зростання її використання населенням, у будівництві, хімічній промисловості та сільському господарстві.
    Кабмін схвалив законопроєкт про передачу повноважень з установлення тарифів на житлово-комунальні послуги до місцевих органів влади.
    Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг звернулася до Держбюро розслідувань із заявою щодо тиску на її членів 3 депутатів від "Батьківщини", які нібито лобіювали інтереси компанії олігарха Ахметова "ДТЕК". Компанія назвала дії НКРЕКП тиском на приватний бізнес, який є найбільшим у країні платником податків та роботодавцем, а також звинуватила комісію в ручному регулюванні енергетичної галузі.

  • За інформацією Держстату, рівень споживчих цін у вересні зріс на 0,5 % проти серпня. У річному обчисленні інфляція протягом місяця знизилася з 2,5 % до 2,3 %.

  • Верховний Суд закрив адміністративне провадження проти президента Зеленського щодо використання ним на офіційному заході російської мови й попросив його утриматися від спілкування недержавною мовою на весь час виконання ним повноважень. На думку суддів, Зеленський несе лише "політичну" а не адміністративну відповідальність за порушення закону.

  • Нацбанк назвав банки, що дістали найбільших збитків за підсумками 8 місяців. Список очолює державний Укрексімбанк, наступні – Промінвестбанк, Кредит-Дніпро та Правекс-банк. За інформацією НБУ, з ринку виведено банк "Аркада" та 6 фінансових компаній. Приватбанк завершив III квартал із прибутком 21 млрд грн, за підсумками II кварталу прибуток складав 14,1 млрд грн. Антимонопольний комітет надав дозвіл  компанії олігарха Тігіпка купити Промінвестбанк у компанії "Фортіфай", що належить олігархові Коломойському, а також, в обхід санкцій проти РФ – завод "Дніпрометиз" у російської "Сєвєрсталі".

  • Торги на міжбанку пройшли досить спокійно з оглядом на те, що понеділок у США – вихідний день, і торгівля проходитиме на умовах перерахування валюти у вівторок. НБУ в сесії участі не брав. Курс зафіксовано на позначці 28,21 ₴/$ (-0,07 грн), 33,28 ₴/€, 3,66 ₴/10 руб (+0,01 грн)

Пандемія коронавірусу

  • Український МОЗ констатував, що темпи інфікування коронавірусом майже не змінилися. У п’ятницю заразилися трохи понад 5,7 тис.осіб, кількість померлих від ускладнень зросла з 89 до 108. У світі кількість тих, що заразилися знову зросла – з 349 до 358 тис., водночас смертність зменшилася із 6,4 до 5,8 тис. осіб. У середньому впродовж доби у світі помирає 161 тис., в Україні – 1,73 тис. людей.
    Прем’єр-міністр Шмигаль провів нараду щодо мобілізації органів влади на боротьбу з епідемією. Надалі подібні наради проводитимуться тричі на тиждень. Комісія з надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки оновила список карантинних зон. До "червоної" зони потрапили Суми та Канів Черкаської області. До "помаранчевої" – Київ та обласні центри Вінниця, Луцьк, Дніпро, Житомир, Ужгород, Івано-Франківськ, Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Рівне, Тернопіль, Харків, Хмельницький, Черкаси, Чернівці, Чернігів. До "жовто" – обласні центри Запоріжжя, Херсон, а також Кривий Ріг. Шмигаль закликав владу Києва, Харкова та Сум посилити карантинні обмеження для запобігання швидкого поширення інфекції. Кабмін ухвалив рішення про виділення коштів на проведення бюджетним коштом безоплатних ПЛР-тестів громадян на коронавірус у приватних лабораторіях, а не тільки в державних. За словами міністра охорони здоров’я Степанова, мобільні шпиталі буде розгорнуто тільки в разі 100 % заповнення ліжок у стаціонарах.
    Депутат від "Слуги народу" Качура запропонував закупити в Росії вакцину в разі доведення її ефективності.
    За повідомленням Центральної виборчої комісії, 71 з 281 її співробітників перебувають  на лікарняному, у 34 – підтверджено діагноз зараження коронавірусом.
    За даними Opendatabot, продажі залізничних та авіаквитків стрімко скорочуються. МОЗ оновив список країн за рівнем епідемічної небезпеки Перелік відкритих для українських громадян популярних туристичних напрямків не змінився.
    Глава парламентського комітету з охорони здоров’я Радуцький запропонував запровадити в країні "карантин вихідного дня", а ВНЗ та школи перевести на дистанційне навчання.
    Уряд Іспанії закрив на карантин столицю країни Мадрид на 15 днів з обмеженням пересування громадян. Румунія припинила авіасполучення з Україною через негативну динаміку зараження коронавірусом.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї в Шумах під Горлівкою. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріл був неприцільним, втрат серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Венеціанська комісія погодила українські законопроєкти про судову реформу та про всеукраїнський референдум.

  • За рішенням Кабміну, спільне з Великою Британією виробництво ракетних катерів буде розгорнуто на верфях компанії "Нібулон". Домовленість із Великою Британією про виготовлення катерів було досягнуто під час візиту до країни президента Зеленського.

  • На думку аналітиків агентства Bloomberg, активи Газпрому в Європі може бути заарештовано в разі набрання законної сили рішення польського суду та відмови російського газового монополіста від сплати штрафу.

  • Президент Азербайджану Алієв висловив рішучий намір повернути втрачені  наприкінці 80-х років XX сторіччя території Нагірного Карабаху в будь-який спосіб – воєнний або через переговори. Він заявив, що Азербайджан відмовиться від переговорів, якщо вірменські офіційні особи заявлять, що Нагірний Карабах є територією Вірменії. На переговорах у Москві було досягнуто згоду про перемир’я, яке набуде чинності 10 жовтня.

Тренди

  • Заст. глави парламенту Стефанчук вніс законопроєкт про скасування переходу на сезонний час і закріплення єдиного "київського" часу на території країни.

  • За твердженням глави парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцева, проєкт бюджету на 2021 р який було подано урядом, – "жахливої ​​якості", а дефіцит бюджету покриватиметься коштами від емісії ОВДП, тому його "треба рятувати".

No comments:

Post a Comment