October 09, 2020

08.10.2020: СБУ відкрила справу щодо держзради керівництва Нафтогазу

СБУ відкрила справу щодо держзради керівництва Нафтогазу

  • СБУ відкрила справу щодо держзради керівництва Нафтогазу.
  • В Україні швидко зростає кількість заражених коронавірусом.
  • Україна й Велика Британія підписали угоду про співпрацю.

В Україні

  • Держаудитслужба направила лист до прем’єр-міністра Шмигаля щодо результатів перевірки діяльності Нафтогазу, у якому підтверджено втрати держбюджету в розмірі 75,5 млрд грн через фінансові порушення в компанії. Матеріали перевірки направлено також до головного управління контррозвідки СБУ. Глава Нафтогазу Коболєв заявив, що проти керівництва компанії порушено справу про держзраду і стверджує, що збитки виникли через борги посередників.
  • Президентом Національної академії наук обрано директора інституту теоретичної фізики Загороднього.
  • Глава представництва МВФ в Україні Люнгман заявив, що догани до чиновників із керівництва НБУ мусять застосовуватися відповідно до засад управління банком, які погоджено з керівництвом Фонду. Глава НБУ Шевченко вважає, що його заступники Рожкова й Сологуб порушили політику "єдиного голосу", що могло зашкодити відносинам із міжнародними партнерами. Сологуб заявив, що в разі неотримання траншу від МВФ до кінця поточного року катастрофа не станеться, проте ризики погіршення економічної ситуації зростуть.
  • Курс гривні знову дещо зміцнився за невеликого перевищення пропозиції валюти над попитом. Обсяги торгів знову були незначними, втручання НБУ не було потрібно. Нерезиденти й надалі виводять кошти з України, купуючи валюту через Сітібанк. Курс встановлено на позначці 28,28 ₴/$ (-0,04 грн), 33,28 ₴/€ (-0,05 грн), 3,65 ₴/10 руб (+0,03 грн)

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про інфікування коронавірусом ще понад 5,8 тис. осіб, померли – 89. З огляду на затримку оголошення результатів тестів, а також те, що багато хворих відмовляються від тестування через невчасні результати або ціни, ситуація в країні гірше, ніж малюють чиновники. З іншого боку, суспільство не контролює статистику зараження та захворюваності, що знижує довіру до офіційних даних. За словами головного санлікаря Ляшка, ПЛР-тести показують правильний результат лише у 70 % випадків. Міністр охорони здоров’я Степанов порівняв ситуацію в Україні з тією, яка була в Італії та Іспанії навесні, і повідомив про підготовку відкриття тимчасових шпиталів для приймання хворих. Він заявив, що разом із фахівцями шукатиме нову форму контролю за поширенням інфекції, оскільки люди не дотримуються карантинних обмежень. Водночас він вважає неправильним зупинення економіки й має намір знайти баланс між обмеженнями та роботою підприємств.
    У світі в четвер, за даними сайту Worldometers, заразилися понад 348 тис.людей, померли – 6,4 тис.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї в Пісках на околиці Донецька, поруч, в Опитному, провели мінування території з використанням гранатомету. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців немає. Підрозділи беруть участь у гасінні пожеж на прифронтовій території.

Україна та світ

  • Президент України Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Джонсон підписали угоду про політичну співпрацю, вільну торгівлю та стратегічне партнерство, яке в стосунках між двома країнами замінить угоду про асоціацію з ЄС після Brexit. Особливий акцент зроблено на поглибленні військового та військово-технічного співробітництва. Український Мінфін та департамент зі забезпечення експортних кредитів Великої Британії підписали меморандум про підтримання британського експорту до України з наданням кредитних гарантій на суму £2,5 млрд під 2,5 % в євро й під 3,5 % – у фунтах із пільговим періодом 3 роки.
  • ЄС готує санкції проти 9 громадян РФ у відповідь на отруєння російського опозиціонера Навального. Росія пригрозила санкціями проти європейських чиновників у відповідь.

Тренди

  • За даними опитування служби "Рейтинг", три основні парламентські партії поліпшили свої позиції перед місцевими виборами. Швидкими темпами набирає популярність партія "За майбутнє", яку фінансує олігарх Коломойський.


No comments:

Post a Comment