October 08, 2020

10.07.2020: Валютні резерви України у вересні скоротилися майже на 9 %

Валютні резерви України у вересні скоротилися майже на 9 %

  • Валютні резерви України у вересні скоротилися майже на 9 %.
  • МОЗ повідомило про рекордне зростання інфікованих на коронавірус.
  • Велика Британія надає Україні кредит $1.6 млрд на будівництво військових катерів.
  • Урядова комісія розшифрувала самописці АН-26.

В Україні

  • Регламентний комітет Верховної Ради підтримав створення комісії з розслідування витоку інформації з Офісу президента про спецоперацію із затримання найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".
    СБУ звернулася до комітету Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики з пропозицією щодо відновлення податкових перевірок на підприємствах, нібито через зростання активності конвертаційних центрів.
  • Фінансовий директор Нафтогазу ван Дріл звинуватив Держаудитслужбу в "нерозумінні стандартів звітності". Він визнав поодинокі порушення в компанії, проте переклав відповідальність за невиплату дивідендів державі на посередників, які отримали газ і не розрахувалися за нього. Колишній виконавчий директор Нафтогазу Вітренко заявив, що попереджав керівництво компанії про можливі збитки, за що його звільнили, замість усунення недоліків. Він наполягає на публікації матеріалів перевірки компанії.
  • Урядова комісія з розслідування катастрофи навчального літака Ан-26 під Харковом розшифрувала дані бортових самописців. Глава комісії, віцепрем’єр-міністр Уруський повідомив про виявлення грубих порушень в організації польотів та виконанні екіпажем польотних завдань.
  • НБУ повідомив про зниження міжнародних валютних резервів України у вересні на 8,7 % (на $2,5 млрд до $25,5 млрд) через пікові виплати за внутрішнім та зовнішнім боргом, а також після погашення єврооблігацій та виплати купонного доходу.
  • Експерти Світового банку прогнозують падіння ВВП України у 2020 р на 5,5 % з поступовим незначним зростанням на 1,5 % у 2021 й на 3,1 % у 2022 рр унаслідок уповільнення структурних реформ в економіці. На цьому тлі зростатиме рівень бідності населення, що живе нижче порога витрат на споживання $5,5 на добу.
  • На малооб’ємному українському ринку вихід на ринок навіть одного великого гравця повністю змінює ситуацію. У середу зафіксовано багато дрібних угод. Нерезиденти й надалі скуповують валюту через Сітібанк для виведення за кордон. Ринок швидко знайшов баланс між попитом та пропозицією. Нацбанк у торгах участі не брав. Курс встановлено на позначці 28,32 ₴/$ (-0,04 грн), 33,33 ₴/€ (-0,15 грн), 3,63 ₴/10 руб (-0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У четвер у світі зафіксовано збільшення темпів зараження, водночас смертність майже не змінюється, кількість пацієнтів у критичному стані – також не зростає. Упродовж доби заразилися 342 тис. осіб, померли – 5,6 тис. Показовою є ситуація в США, де після різкого стрибка захворюваності та смертності в червні-липні їхні темпи почали швидко знижуватися.
    В Україні, навпаки, ситуація гіршає завдяки бездіяльності чиновників, які просто залякали населення, а кошти, які було виділено на боротьбу з епідемією, витратили на інші цілі. Міністерство охорони здоров’я повідомило, що минулої доби ствердні тести отримали майже 5,4 тис. людей, померли – 93.
    Уряд Італії подовжив режим надзвичайного стану до 31 січня і збільшив штрафи за неносіння маски в громадських місцях. Різко посилено карантинні заходи в Парижі та Берліні.

Війна

  • На Донбасі окупанти порушили режим припинення вогню у Водяному – обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї. Втрат серед українських військовослужбовців немає. Підрозділи ЗСУ беруть активну участь у гасінні пожеж на прифронтовій території.
  • На зустрічі в Москві з главою Держдуми Володіним очільник політради партії "Опозиційна платформа – За життя", кум президента РФ Путіна Медведчук озвучив ідею створення "Автономного регіону Донбас" у межах "окремих районів Донецької та Луганської областей" із закріпленням їхнього статусу в Конституції. Він також запропонує перевести переговори в "нормандському форматі" на рівень парламентів.

Україна та світ

  • Президент Зеленський відвідав Велику Британію. Було підписано меморандум про переоснащення українських ВМС військовими катерами спільного виробництва. Для цього Україні буде виділено кредит на суму £1,25 млрд (майже $1,6 млрд), частина коштів піде на реконструкцію бази ВМС України в Очакові.
  • Польське управління в справах захисту прав споживачів за результатами антимонопольного розслідування оштрафувало російський Газпром на суму понад €6 млрд. Разом із ним оштрафовано на €51 млн ще 5 компаній, які брали участь у будівництві газогону "Північний потік-2"

Тренди

  • Депутат Лерос опублікував ще одну порцію записів розмов про підготовку на нього замаху депутатом від "Слуги народу" Тищенком та бізнесменом Комарницьким. За його словами, у фракції назріває скандал.

No comments:

Post a Comment