October 06, 2020

05.10.2020: Рада НБУ висловила недовіру Рожковій та Сологубу

Рада НБУ висловила недовіру Рожковій та Сологубу

  • Рада НБУ висловила недовіру Рожковій та Сологубу.
  • Дефіцит Пенсійного фонду сягнув 17,2 млрд грн.
  • У Луганській області спалахують нові пожежі.

В Україні

  • Дефіцит Пенсійного фонду за 9 місяців 2020 р склав 17,2 млрд грн. Різниця між доходами та витратами зростає – наприкінці серпня дефіцит становив 15,9 млрд грн, єдиним бездефіцитним місяцем був березень.
  • У Кривому Розі 22 шахтарі Криворізького залізорудного комбінату, який належить олігархам Ахметову й Коломойському, і надалі страйкують під землею з вимогою підвищення зарплати. Робітники відмовляються від пропозицій адміністрації підприємства, яке наполягає на їхньому підйомі з-під земл,і як умови для початку переговорів.
  • Шевченківський суд Києва скасував постанову про закриття кримінальної справи слідчим Держбюро розслідувань щодо фальсифікації поліцією доказів та експертиз за фактом вбивства журналіста Шеремета.
  • Головою правління державного Ощадбанку призначено банкіра Наумова, який входив до правління великих українських банків, з іноземним капіталом тощо.
  • Рада НБУ заслухала звіт правління за перше півріччя. Рада не зафіксувала критичних порушень, які могли б вплинути на діяльність регулятора, а також недоліків, що ставлять під сумнів вірогідність та цілісність фінансової звітності. Двом заступникам голови – Рожковій та Сологубу оголошено недовіру й догани за порушення розпорядчих актів, кодексу етики працівника, правил внутрішнього розпорядку та Кодексу законів про працю.
  • Ринку, як уже кілька днів поспіль, не вистачає валюти через великі покупки нерезидентів, що виводять кошти з України після продажу та погашення гривневих ОВДП. Ситуацію частково вдалося виправити Нацбанку, який знову виставив лот вище середньоринкового курсу. Ринок поглинув всю запропоновану валюту, після чого курс долара зростав і надалі. Офіційний курс встановлено на позначці 28,40 ₴/$ (+0,06 грн), 33,40 ₴/€ (+0,17 грн), 3,61 ₴/10 руб. Минулого тижня для підтримання курсу НБУ продав $51,1 млн

Пандемія коронавірусу

  • За даними РНБО, в Україні впродовж доби зафіксовано 90 смертей від ускладнень коронавірусу, позитивні тести отримали 4,3 тис. осіб. Водночас уже кілька днів поспіль у світі фіксується зниження показників інфікування і смертності. У понеділок заразилися 264 тис. людей, померли – 4,2 тис.
    У Верховній Раді заразилися 49 депутатів та 26 співробітників апарату, 1 співробітниця померла. Міністр охорони здоров’я Степанов заявив, що наполягатиме на посиленні карантинного режиму за умови заповнення понад 60 % ліжок, виділених для хворих на коронавірус.
    Латвія із 7 листопада знову запроваджує обов’язкове носіння масок у громадському транспорті. Німецький парламент також запровадив масочний режим. За оцінкою чиновників Всесвітньої організації охорони здоров’я, заразитися коронавірусів могли 10 % населення планети.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил зафіксував протягом доби два порушення режиму припинення вогню. Окупанти обстріляли позиції українських військ із гранатометів під Авдіївкою й у Новолуганському – на березі Світлодарського водосховища. Втрат серед українських військовослужбовців немає. Низка підрозділів бере участь у гасінні пожеж на прифронтовій території Луганської обл. У Станично-Луганському районі знову спалахнули потужні пожежі, під час яких здетонували боєприпаси. Влада стверджує, що причиною пожеж є підпали.
  • Начальник Генштабу Хомчак заявив, що на Донбасі вже 71 діб триває режим "повного та всеосяжного припинення вогню, який сторони, загалом, дотримуються". Глава української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі Кравчук запропонував створити в складі групи "раду людей, що знають Донбас".

Україна та світ

  • Посол України у Великій Британії Пристайко анонсував підписання всеосяжного договору про співпрацю та торгівлю між двома країнами під час візиту президента Зеленського.
  • Депутати Європарламенту звернулися до глави фракції "Слуга народу" Арахамія з попередженням про скасування безвізового режиму для олігархів і політиків, відповідальних за згортання антикорупційних реформ.

Тренди

  • Президент Зеленський стверджує, що завдяки проєкту "Дія" Україна у 2021 році перейде на безпаперовий режим надання державних послуг.

No comments:

Post a Comment