October 02, 2020

01.10.2020: АМКУ дозволив Ахметову купити ще 9 великих шахт.

АМКУ дозволив Ахметову купити ще 9 великих шахт.

  • АМКУ дозволив Ахметову купити ще 9 великих шахт.

  • Пожежі на Луганщині швидко поширюються.

  • До ПСГ закачано рекордний об’єм газу.

  • Павловський назвав Мангера замовником вбивства Гандзюк.

В Україні

  • Голова Рахункової палати Пацкан повідомив про критичну ситуацію з видатками бюджету, з яких не використано 92,4 млрд грн. Найгірша ситуація в МОЗ, яке не "освоїло" 24,8 млрд грн (з яких 13,6 млрд грн мають бути витрачені на відшкодування медичного обслуговування населення, зокрема, на тести), а також у Міністерстві оборони – на 10,6 млрд грн, понад половина з яких призначалися для купівлі, ремонту та модернізації військової техніки. Така ситуація, на думку чиновника, призведе до неефективного використання виділених коштів наприкінці року.
    Залишок коштів на Єдиному казначейському рахунку на 1 жовтня скоротився вдвічі проти 1 вересня і склав 21,3 млрд грн.

  • Запаси газу в підземних сховищах сягнули рекордного рівня у 28 млрд м³. Компанія "Укргазвидобування" скоротила чистий прибуток у 54 рази, "через низькі ціни на газ".

  • Антимонопольний комітет надав дозвіл компанії олігарха Ахметова "Метінвест" на купівлю 9 великих шахт, зокрема, найбільшого шахтоуправління "Покровське", яке видобуває коксівне вугілля. На електростанцію в Щасті на лінії фронту енергетичне вугілля постачається з Росії. Під час війни на Донбасі все 4 електростанції в зоні бойових дій не припиняли роботу, 2 з них належать компаніям Ахметова.

  • Підозрюваний у вбивстві активістки Гандзюк – колишній помічник депутата Павловський ≠ заявив у суді, що замовником злочину є голова Херсонської облради Мангер.

  • На міжбанку пропозиція знову перевищувала попит. В експортерів ще залишилася гривня від відшкодування ПДВ, а нерезиденти виводили валюту для виплати дивідендів та після погашення гривневих ОВДП. Ситуацію дещо заспокоїв Нацбанк, який знову виставив котирування вище за середні. Покупців це не збентежило, вони готові були брати валюту, навіть із виплатою в п’ятницю, а курс зростав до самого кінця торгової сесії: 28,33 ₴/$ (+0,02 грн), 33,33 ₴/€ (+0, 16 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,06 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У світі зафіксовано різкий стрибок смертності від коронавірусу через Аргентину, влада якої повідомила про смерть 3,5 тис. осіб, що в понад 15 разів перевищує середньодобові покажчики останніх місяців. Швидкість поширення інфекції залишається на колишньому рівні – упродовж доби заразилися 319 тис. людей, померли (з Аргентиною, включно) – 8,9 тис.
    Міністерство охорони здоров’я повідомило про реєстрацію 4,6 тис. нових випадків зараження, померли 68 хворих. Комісія з надзвичайних ситуацій та техногенно-екологічної безпеки з 5 жовтня запроваджує новий розподіл країни на карантинні зони. Київ залишився в "жовтій", Тернопіль – у "червоній". До "помаранчевої" включено Вінницю, Луцьк, Ужгород, Полтаву, Суми, Миколаїв, Дніпро, Харків, Хмельницький, Чернівці та понад 50 районів практично в усіх областях. Головний санлікар Ляшко вважає недоцільним запровадження "жорсткого" карантину – за його словами, уряд має намір залишити "адаптивний карантин".
    Ще в кількох депутатів Верховної Ради з різних фракцій виявлено коронавірус.
    Оголосили про зараження президент США Трамп та його дружина, вони пішли на самоізоляцію. Це сталося в самий розпал передвиборчої президентської кампанії.
    Болгарія вимагає обов’язкове надання тестів громадянами України під час в’їзду до країни. Словенія дозволила в’їзд із негативним тестом.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із гранатометів в Авдіївці, у Луганській обл. – в Орєховому, у районі траси Р-66, а також у Станиці Луганській. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілів втрат серед українських військовослужбовців не було. У прифронтовій зоні вирують пожежі, що виникли через обстріли, їхньому поширенню сприяють сильні вітри та брак  опадів. Через пожежі було зачинено пункт пропуску в Станиці Луганській, задимлення та попіл накрили все сусідні райони. Триває відселення людей із населених пунктів, облдержадміністрація оголосила постраждалі території зоною надзвичайної ситуації. До гасіння залучено понад 2,5 тис. осіб, особовий склад ЗСУ на лінії фронту тощо. Глава Луганської облдержадміністрації Гайдай заявив, що "влада ЛНР" підтвердила дотримання режиму тиші для використання пожежної авіації. Для оцінки ситуації до регіону вилетів прем’єр-міністр Шмигаль. Президент Зеленський заявив, що не пов’язує пожежі з обстрілами.

Україна та світ

  • Євросоюз узгодив санкції проти білоруських чиновників, які причетні до фальсифікації президентських виборів та порушення прав людини під час розгону масових маніфестацій. Президента Лукашенка до списку не включено. Білорусь вважає невизнання владою України легітимності Лукашенка "недружнім жестом" та спробою втручання у внутрішні справи.

  • Також ЄС запровадив санкції проти 2 російських громадян та 4 юридичних осіб за участь у будівництві моста через Керченську протоку. У списку санкцій немає жодного можновладця чи олігарха, які причетні до реалізації проєкту.

  • Данія дала дозвіл на експлуатацію газогону "Північний потік-2".

Тренди

  • За результатами соцопитування групи "Рейтинг", у місцевих виборах планують узяти участь понад половина (56 %) респондентів.

No comments:

Post a Comment