October 01, 2020

30.09.2020: У Луганській обл. окупанти спровокували масштабні пожежі

 

У Луганській обл. окупанти спровокували масштабні пожежі

  • У Луганській обл. окупанти спровокували масштабні пожежі.
  • На фронті – різке загострення бойової ситуації.
  • Зеленський звільнив Фокіна з української делегації на мінських переговорах.

В Україні

  • За твердженням глави Нафтогазу Коболєва, у підземних сховищах накопичено рекордні запаси газу, що дає змогу його експорту взимку.
  • Антикорупційний суд відсторонив на 2 місяці з посади голову Державної судової адміністрації Холоднюка через його співучасть, разом із суддями Окружного адмінсуду Києва, у спробі захоплення влади.
  • Останній день місяця на міжбанку панувало затишшя, обсяг угод був мінімальним – навіть імпортери енергоресурсів практично не брали участі в торгах. Це свідчить про серйозну кризу в економіці України та падіння ділової активності, попри бравурні заяви уряду. Офіційний курс встановлено на позначці 28,31 ₴/$ (+0,01 грн), 33,16 ₴/€ (+0,03 грн), 3,62 ₴/10 руб (+0,02 грн). Експерти Європейського банку реконструкції та розвитку погіршили прогноз падіння ВВП України до 5,5 %, й очікують його зростання наступного році не більше ніж на 3 %. Багато буде залежати від того, чи отримає країна наступний транш кредиту stand-by від МВФ, хоча Міністерство економіки у своїх прогнозах виключає можливість неотримання цього траншу.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у світі в середу заразилися коронавірусом 315 тис. людей, померли – 6,2 тис. В Україні після збільшення кількості тестів статистика інфікування та смертності від ускладнень коронавірусу значно погіршилася – упродовж доби позитивні результати тестів отримали понад 4 тис. осіб, померли 64 хворих. Верховна Рада пішла на карантин після виявлення зараження в кількох депутатів. Наступне пленарне засідання може відбутися тільки 20 жовтня, для ухвалення термінових рішень, зокрема, законопроєкту про бюджет наступного року в першому читанні.
    За твердженням голови Рахункової палати Пацкана, коштом фонду боротьби з наслідками коронавірусу не було куплено жодного апарату штучної вентиляції легенів. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує зростання інфікованих в Україні до 9 тис. осіб на день.
    Чиновники ВООЗ заявили, що наразі ефективного препарату для лікування від коронавірусу не існує.

Війна

  • Бойова ситуація на Донбасі різко загострилася. Протягом доби штаб операції об’єднаних сил зафіксував 11 порушень режиму припинення вогню. Окупанти обстрілюють позиції українських військ та території в прифронтовій зоні з гранатометів та стрілецької зброї. Трасувальні боєприпаси спричиняють пожежі, які охопили всю північ та схід Луганської обл. Кілька населених пунктів згоріли повністю, пожежі підступили впритул до Сєвєродонецька. Унаслідок пожеж загинули 6 осіб, 12 – шпиталізовано, У регіоні почалася масова евакуація людей.
    Українські позиції було обстріляно в Новотроїцькому – поблизу КПВВ на трасі Донецьк – Маріуполь, в Авдіївці, у Зайцевому в околицях Горлівки, у Миронівському на Світлодарському водосховищі, у районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській обл. – в околицях Золотого та Новотошківського, а також поблизу Станиці Луганській. Унаслідок обстрілу дістав поранень український боєць.
  • Президент Зеленський все-таки підписав указ про звільнення колишнього прем’єр-міністра Фокіна зі складу тристоронньої контактної групи на мінських переговорах. Фокін постійно робив заяви щодо "примирення" та надання "особливого статусу" ОРДЛО, які вкрай негативно сприймалися громадськістю. На думку більшості експертів, заяви Фокіна було інспіровано главою Офісу президента Єрмаком, який формально від них відсторонився, для перевірки реакції спільноти на можливі плани "миру".
  • На переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі представник ОБСЄ Ґрау викрила членів російської делегації у веденні несанкціонованого запису зустрічі, що суперечить домовленостям про дотримання конфіденційності.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що президента Білорусі Лукашенка після таємної інавгурації потрібно називати тільки ім’ям та прізвищем, без зазначення посади. Він також заявив, що Україна підтримує територіальну цілісність Азербайджану, водночас закликав сторони конфлікту в Нагірному Карабасі до припинення кровопролиття.

Тренди

  • За даними соцопитування служби "Рейтинг", відрив партії "Слуга народу" від найближчих конкурентів – "Європейської солідарності" і "Опозиційної платформи – За життя" скоротився до мінімуму, до більшості рад можуть потрапити партії "Батьківщина" та "За майбутнє", а також "Наш край" і "УДАР".
  • У Києві знайдено вбитою співробітницю посольства США.

No comments:

Post a Comment