September 30, 2020

29.09.2020: Українська влада "обурена" висловлюваннями Фокіна щодо війни на Донбасі

Українська влада "обурена" висловлюваннями Фокіна щодо війни на Донбасі
  • Українська влада "обурена" висловлюваннями Фокіна щодо війни на Донбасі.
  • Конституційний суд відклав слухання щодо неконституційності відкриття ринку землі.
  • Порошенко заразився коронавірусом.

В Україні

  • Президент Зеленський закликав Верховну Раду якнайшвидше затвердити антикорупційну стратегію на 2020–2024 р, яку напередодні схвалив Кабмін.
    Зеленський узяв участь у відкритті інсталяції в урочищі Бабин Яр у Києві, у пам’ять про розстріли, що здійснювали там органи НКВД та нацисти. Він пообіцяв започаткувати наступного року програму великої реставрації, метою якої буде відновлення 100 об’єктів культури та туризму.
    Президент продовжує подорожі регіонами, де рекламує свою партію на виборах до місцевих органів влади. У Вінниці він пообіцяв мешканцям відкрити міжнародний аеропорт до закінчення терміну його повноважень.
  • Конституційний суд відклав на невизначений термін розгляд подання 48 депутатів щодо неконституційності закону про відкриття ринку землі сільгосппризначення, який депутати Верховної Ради ухвалили 31 березня. Закон скасовує мораторій на продаж землі з 1 липня 2021 р.
  • Уряд не встигає ліквідувати до кінця року Держфіскальну службу, як було погоджено в меморандумі про співпрацю зі МВФ.
  • Нафтогаз оголосив про збереження на жовтень поточних тарифів на газ для населення.
  • Компанія "Метінвест" олігарха Ахметова оголосила про намір викупити єврооблігації на суму близько $300 млн, які було випущено кілька років тому.
  • Міністр фінансів Марченко обіцяє до кінця року повністю закрити "дірку" в дохідній частині бюджету, яка на початку травня становила майже 44 млрд грн.
  • Протягом минулого тижня інспектори Укртрансбезпеки перевірили 22 тис. вантажівок і нарахували 3,5 млн грн штрафів за перевантаження.
  • Мінфін підняв ставку за короткостроковими ОВДП із 7,82 % до 8 %, що дало змогу продати їх на суму 2,04 млрд грн (з них 1,92 млрд грн – 7-місячних). Держоблігації з тривалими термінами погашення чиновникам вдалося розмістити на мізерну суму, оскільки відмовилися підвищувати їхню прибутковість, а інвесторів не зацікавила чинна процентна ставка. Член Ради НБУ Шапран повідомив, що регулятор обговорює зі МВФ можливість викупу ОВДП на вторинному ринку. За його словами, для кредитора важливий лише розмір портфеля облігацій.
  • За оцінкою НБУ, обсяг офіційних та неофіційних грошових переказів в Україну впродовж 8 місяців 2020 р скоротився на 6,4 % проти 2019 р – до $6,3 млрд.
  • Після початку виплати відшкодування ПДВ пропозиція валюти на ринку скоротилася, хоча й попит був незначний. По обіді дня на торгах з’явився Сітібанк, що купував валюту під виведення нерезидентами коштів від погашення та продажу гривневих ОВДП. Офіційний курс встановлено на позначці 28,30 ₴/$ (-0,01 грн), 33,13 ₴/€ (+0,09 грн), 3,60 ₴/10 руб (+0,01 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У світі у вівторок зафіксовано 287 тис. нових випадків інфікування коронавірусом, померли 5,8 тис. людей. Чиновники українського МОЗу відзвітували про рекордний рівень зростання кількості інфікованих – до понад 4 тис. осіб, померли – 64 хворих. Про своє зараження оголосив колишній президент Порошенко, який ретельно дотримувався запобіжних заходів, носив респіратор та рукавички. Позитивний тест отримала і глава фракції "Голос" Рудик.
    Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила про створення експрес-тесту на коронавірус вартістю $5, який дає змогу одержати результат протягом 15–30 хв.

Війна

  • За зведенням штабу операції об’єднаних сил, у вівторок не було зафіксовано жодного порушення режиму припинення вогню. Військовослужбовці ЗСУ допомогли загасити пожежу на півночі Луганської обл.
  • Парламентська фракція "Голос" звернулася до президента Зеленського з проханням про відкликання зі складу української делегації на мінських переговорах колишнього прем’єр-міністра Фокіна, який відкрито заявляє про оголошення амністії "бойовиків" і усіляко підкреслює, що на Донбасі відбувається внутрішній конфлікт. Делегація оголосила, що вважає заяви Фокіна "його особистою думкою". Звільнити Фокіна запропонував і комітет Верховної Ради з питань організації державної влади. Офіс президента заявив про обурення висловлюваннями Фокіна щодо  відутності війни між Росією та Україною на Донбасі, яка розходиться з офіційною позицією влади країни, а глава Офісу Єрмак уважає, що Фокін мусить піти з посади. Міністр внутрішніх справ Аваков запропонував вигнати Фокіна "як мінімум, знову на пенсію". Згідно з результатами опитування, який провів фонд "Демократичні ініціативи", понад 60 % респондентів уважають, що війну в регіоні розв’язала Росія.

Україна та світ

  • У Білорусі тривають масові протести. Влада позбавила свідоцтва ЗМІ одне з найбільших онлайн-видань – TUT.by. Канада та Велика Британія запровадили санкції проти білоруських чиновників, зокрема, президента Лукашенка.

Тренди

  • НБУ попередив про використання шахраями схеми відмивання нелегальних доходів через грошові перекази, із залученням громадян як відправників або одержувачів коштів під прикриттям "віддаленої роботи в Інтернеті".
  • Міненерго запропонувало додати до бюджету наступного року 11,6 млрд грн для компенсації різниці між звичайними та "зеленими" тарифами.
  • Глава Рахункової палати Пацкан вважає, що доходи бюджету 2021 р можна збільшити на понад 20 млрд грн через збільшення надходжень рентної плати за використання родовищ корисних копалин та продаж ліцензій на організацію грального бізнесу. Пацкан назвав прогноз зростання ВВП у 4,6 % "досить оптимістичним", оскільки є безліч чинників, що перешкоджають зростанню економіки.
  • Україна перейде на "зимовий" час у день виборів – 25 жовтня.
  • Агентство з розшуку та управління активами, отриманими від корупційних злочинів (АРМА) зажадало від депутата Лероса підтвердження авторського права на об’єкти інтелектуальної власності. Лерос заявив, що АРМА на нього нацькував президент Зеленський за критику дій його особисто та чиновників із його оточення.


 

No comments:

Post a Comment