September 26, 2020

25.09.2020: Під Харковом в авіакатастрофі загинули 25 військовослужбовців

Під Харковом в авіакатастрофі загинули 25 військовослужбовців

  • Під Харковом в авіакатастрофі загинули 25 військовослужбовців.

  • Єврокомісар Боррель заявив Зеленському, що ЄС – не банкомат і зажадав прискорення реформ.

  • НБУ ліквідував банк "Аркада".

В Україні

  • Під Харковом розбився військовий літак Ан-26, який виконував учбово-тренувальний політ. На борту, крім членів екіпажу перебували, курсанти Харківського університету ВПС України. За повідомленням Офісу генпрокурора, загинули 25 осіб, 2 курсантів – шпиталізовано з важкими опіками. За попередніми даними, причиною катастрофи могла стати відмова двигуна.

  • Глава Рахункової палати Пацкан повідомив, що ситуація з наповненням держбюджету останнім часом покращилася – за підсумками 8 місяців дохідну частину недовиконано всього на 18,4 млрд грн (3 %), хоча за підсумками I півріччя відставання від плану за доходами становило 7,8 %. Водночас ситуація з видатками бюджету погіршилася – план не виконано на 92,4 млрд грн (12 %).

  • 25 вересня набув чинності закон про скасування на період карантину приватизаційних аукціонів із продажу держпакетів акцій великих підприємств.

  • За твердженням глави Держгеокадастру Лещенка, у власності держави залишилося не 10, а всього 7 млн ​​га земель сільгосппризначення.

  • Європейський інвестбанк схвалив виділення Україні кредиту на суму €300 млн на поліпшення енергоефективності громадських будівель.

  • Депутат Юрченко вийшов із СІЗО після внесення застави в розмірі 3 млн грн.

  • За даними Мінфіну, на 1 вересня держборг України становив 2,34 трлн грн або $85,1 млрд. Упродовж серпня борг у гривні зменшився на 16,9 млрд грн, у доларовому еквіваленті – залишився майже на тому ж рівні.

  • Нацбанк ухвалив рішення про відкликання ліцензії та ліквідацію банку "Аркада".

  • Як завжди наприкінці місяця, після початку виплат відшкодування ПДВ Держказначейством, експортери притримують валюту, що призводить до зростання курсу долара. Не став винятком і вересень. На попит давила також купівля валюти Сітібанком, які продавав гривню нерезидентів, що позбуваються ОВДП. Гривня ослабла б набагато сильніше, якщо її не підтримав би Нацбанк: 28,27 ₴/$ (+0,02 грн), 32,88 ₴/€ (-0,02 грн), 3,64 ₴/10 руб (-0, 03 грн). Для підтримання курсу НБУ продав протягом тижня $160,5 млн.

Пандемія коронавірусу

  • МОЗ України повідомив про понад 3,8 тис. нових випадків інфікування коронавірусом на добу, а також 76 померлих. У світі тенденція зберігається – за поступового зростання щоденного інфікування смертність залишається на попередньому рівні. У п’ятницю коронавірусом заразилися 318 тис. осіб, померли – 5,8 тис.
    Кабмін планує скасувати повну заборону на в’їзд іноземців, який було оголошено наприкінці серпня для запобігання масового в’їзду до країни хасидів, що традиційно святкують єврейський новий рік в Умані й не дотримуються коронавірусних обмежень.
    МОЗ оновив список країн "червоної" зони епідемічної небезпеки, після приїзду з яких громадяни мусять пройти тест або 2-тижневу самоізоляцію. До нього включено популярні курортні країни Чорногорію, Іспанію, Францію, Чехію, Мальдіви. У "зеленій" зоні залишаються Албанія, Хорватія, Єгипет та Туреччина.

Війна

  • На Донбасі окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів під Авдіївкою. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

  • Міністерство оборони оголосило про введення з 27 липня додаткової грошової винагороди військовослужбовцям, які беруть участь у відбитті та стримуванні збройної агресії Росії на Донбасі.

Україна та світ

  • Єврокомісар із закордонних справ Боррель констатував зниження темпів реформ в Україні після "турборежиму", у якому депутати монобільшості приймали закони минулої осені, хоча, на його думку, громадяни ще сподіваються на виконання президентом Зеленським передвиборчих обіцянок. Боррель заявив Зеленському, що Євросоюз не є благодійною організацією або банкоматом, тому основні його зусилля спрямовані на допомогу в реформуванні країни. Темами обговорень були також боротьба з корупцією, подолання наслідків коронавірусної кризи та деолігархізація. Боррель повідомив, що Єврокомісія виділила на "коронавірусну" допомогу Україні €180 млн.

  • На думку міністра закордонних справ Кулеби, таємна інавгурація білоруського президента Лукашенка свідчить про його повне підпорядкування російському впливу, що в рази збільшує зовнішні ризики для України.

Тренди

  • За оцінкою представників великого бізнесу – Європейської бізнес асоціації, Аптечної професійної асоціації України, Асоціації імпортерів та дистриб’юторів автокомпонентів, а також "Українських імпортерів побутової електроніки", обсяг "сірого" імпорту в їхніх галузях перевищив 82 млрд грн. Вони виступили на підтримку законів щодо обов’язкового використання всіма підприємцями фіскальних реєстраторів розрахункових операцій.

  • Глава парламентського комітету з фінансів, податкової та митної політики Гетманцев заявив, що президент Зеленський найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроєкт про податкову амністію. За словами депутата, у такий спосіб чиновники сподіваються легалізувати до 10 млрд грн – 5 % від амністованих сум.

  • Секретар РНБО Данилов пригрозив постановкою на облік у правоохоронних органах осіб, що користуються російською соцмережею "ВКонтакте".

  • За оцінкою експертів НБУ, мінімальна зарплата у 2021 р зросте на 30 %, середня – на 15 %. Це підвищення, на думку чиновників, не суттєво не вплине на інфляцію. Експерти зазначають, що для підвищення мінімальної зарплати економічних підстав немає, насамперед через брак зростання продуктивності праці. На думку заст. глави НБУ Сологуба, великий дефіцит бюджету 2021 рік стане перешкодою для розширення кредитування підприємств. Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив про обговорення з чиновниками МВФ шляхів зниження прогнозу інфляції на 2021 р.

  • Кабмін має намір погасити борги підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" електроенергії за допомогою дотацій із бюджету та випуску ОВДП.

  • За даними ГО StateWatch, Нацрада з антикорупційної політики при президентові Зеленському не збиралася жодного разу з липня 2019 р. У 2020 р Зеленський вніс зміни до складу ради, виключивши з неї главу ГО "Центр протидії корупції" Шабуніна.

No comments:

Post a Comment