September 22, 2020

21.09.2020: Рейтинги Зеленського та його партії швидко падають

Рейтинги Зеленського та його партії швидко падають

  • Рейтинги Зеленського та його партії швидко падають.

  • ВАКС заарештував депутата Юрченка із заставою в 3 млн грн.

  • Фокін запропонував створити в ОРДЛО тимчасовий уряд ООН для проведення виборів.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав указ про реалізацію державної політики щодо домашнього насильства. Прем’єр-міністр Шмигаль уважає, що зростання домашнього насильства пов’язане з коронавірусною кризою.

  • Вищий антикорупційний суд заарештував депутата Юрченка за отримання хабаря за лобіювання закону з правом внесення застави 3 млн грн. Партія "Слуга народу" виключила Юрченка з парламентської фракції після повідомлення про отримання хабаря його помічником.

  • Прем’єр-міністр Шмигаль повідомив, що Україна запропонувала МВФ почати роботу місії в онлайн-режимі для узгодження змін до меморандуму про співпрацю, які є необхідною умовою для ухвалення рішення про видавання чергового траншу кредиту.

  • НБУ вчергове продемонстрував, що має намір плавно знижувати курс гривні, виставляючи валюту на продаж трохи вище середніх котирувань. Обсяг торгів у понеділок був незначним, курс встановлено на позначці 28,20 ₴/$ (+0,03 грн), 33,29 ₴/€ (-0,15 грн), 3,69 ₴/10 руб (-0,04 грн).

Пандемія коронавірусу

  • У світі протягом доби заразилися коронавірусом майже 230 тис. людей, померли від ускладнень – 4,1 тис. Українське МОЗ повідомило про майже 2,9 тис. нових випадків інфікування, померли – 59 осіб.
    Міністр охорони здоров’я Степанов повідомив, що наразі хворими на коронавірус зайнято понад 13 тис. ліжок у шпиталях, а їхню кількість із квітня збільшено в 3 рази. За його словами, щодня лабораторії проводять майже 30 тис. тестів. Степанов також заявив, що грошей у бюджеті на 2021 рік вистачить для закупівлі вакцин лише для 2 млн осіб, з огляду на вартість дози в $40- $50.

Війна

  • Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Мар’їнці на околиці Донецька й у Водяному – на приморській ділянці фронту, у тому ж районі вони проводили інженерні роботи для зміцнення позицій. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців протягом доби не було.

  • Заст. глави української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи Фокін наполегливо озвучує "мирні плани", нібито, висловлюючи власну думку. Він заявив про необхідність прописати в постанові Верховної Ради точну дату проведення місцевих виборів на окупованій території Донбасу. Ще однією його пропозицією є створення тимчасового уряду ООН для проведення виборів в ОРДЛО. Він також не вбачає "великої вигоди" від зустрічі лідерів глав держав у "нормандському форматі". Фокін стверджує, що потрібно йти на "компроміси" заради досягнення "миру", який може наступити вже наприкінці поточного року за наявності політичної волі й ухвалення закону про заборону пропаганди війни. Він також заявив, що працює над програмою організації "вільних економічних зон" на території Донецької та Луганської областей та пригрозив, що покине делегацію, якщо його ініціатививлада країни не підтримає.
    Ще один учасник української делегації – віцепрем’єр-міністр Резніков – заявив, що амністія для досягнення миру необхідна, проте її не можна застосовувати до вбивць та військових злочинців. Глава парламентського комітету з питань освіти та науки Бабак вважає вкрай малою ймовірність прийняття Верховною Радою всього пакету законів щодо "реінтеграції" Донбасу.

Україна та світ

  • Президент Зеленський в онлайн-виступі на урочистому засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яке було присвячене 75-й річниці заснування організації заявив, що агресія Росії в Україні є не просто локальною війною, але війною в Європі, а мета РФ – перерозподіл сфер впливу у світі. Він закликав використувати виклик коронавірусної пандемії для подолання розбіжностей та об’єднання зусиль.

  • Глави МЗС країн ЄС не змогли узгодити санкції проти білоруських чиновників за порушення прав людини та фальсифікацію виборів. Кандидат у президенти Тіхановська заявила, що протести в країні можуть тривати "роками", поки влада не розпочне діалог із народом. На акції в неділю міліція затримала понад 400 осіб, здебільшого – жінок.

  • Віцеканцлер Німеччини, міністр фінансів Шольц не вбачає загрози в будівництві російського газогону "Північний потік-2" та назвав його "приватним економічним проєктом, який не дає приводу для санкцій".

Тренди

  • Президент Зеленський не планує йти у відставку через невнесення істотних відомостей до електронної декларації, оскільки, за його словами, сталася помилка, і вона не пов’язана з корисливими мотивами. Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, підтримка президента Зеленського за 5 місяців впала до 22 %, однак він поки на голову випереджає конкурентів – його попередника Порошенка (13 %) та лідера "Опозиційної платформи – За життя" Бойка (9 %). Позиції президентської партії впали ще істотніше – її підтримують лише 13 %, "Європейську солідарність" Порошенка – майже 11 %, "ОПЗЖ" – 10 %.

  • Російська "Альфа-груп" – власник “Альфа-банка” та "Київстару” – планує купити найбільший в Україні онлайн відеосервіс "Megogo".

  • За оцінкою Київської школи економіки, для фінансування дефіциту бюджету та виплати за держзобов’язаннями в наступному році Мінфін має зайняти на внутрішніх та світових ринках приблизно 702 млрд грн, а вартість обслуговування держборгу зросте на чверть – до 160 млрд грн (12 % витрат бюджету).


No comments:

Post a Comment