September 20, 2020

19.09.2020: Фокін сподівається досягти миру на Донбасі через "загальну амністію"

Фокін сподівається досягти миру на Донбасі через  "загальну амністію"

  • Фокін сподівається досягти миру на Донбасі через  "загальну амністію".

  • Разумков уважає, що оголошення виборів в ОРДЛО делегітимізує загальноукраїнські результати.

  • Окупанти на Донбасі поранили українського бійця.

В Україні

  • Президент Зеленський стверджує, що влада підвищує мінімальну зарплату заради того, щоб "у людей виросли доходи", замовчуючи, що водночас пропорційно зростатимуть податки.

  • Прем’єр-міністр Шмигаль заявив про 90 % готовність країни до опалювального сезону.

  • Міністр фінансів Марченко стверджує, що уряд повністю виключає варіант оголошення дефолту за держзобов’язаннями. Він не підтвердив опубліковане в ЗМІ його висловлювання, що очікує наступного траншу кредиту МВФ у грудні.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби у світі зареєстровано 291 тис. випадків зараження, померли – 5,9 тис. людей. В Україні в суботу зафіксовано майже 3 тис. нових інфікованих коронавірусною інфекцією, 41 хворих – померли. МОЗ оновив список країн "червоної зони", кількість інфікованих на 100 тис. населення  в яких перевищує показники України. Очолює список Ізраїль, звідки до України на святкування єврейського нового року намагалися прорватися тисячі хасидів.

Війна

  • На Донбасі внаслідок обстрілу в Пісках під Донецьком поранено українського військовослужбовця. Ще одне порушення режиму припинення вогню сталося в Павлополі на схід від Маріуполя. На приморській ділянці фронту – у Водяному – окупанти проводили авіарозвідку з використанням безпілотника.

  • Депутат від партії "Слуга народу" Качура заявив, що більшість фракції підтримує змінення постанови Верховної Ради щодо проведення місцевих виборів в ОРДЛО одночасно з виборами на всій території країни. На думку голови Верховної Ради Разумкова, місцеві вибори на території “республік” проводити не можна, а змінення постанови призведе до делегітимізації їхніх результатів.
    Заступник керівника української делегації на переговорах тристоронньої контактної групи колишній прем’єр-міністр Фокін учергове заявив, що без оголошення "загальної амністії" учасників незаконних збройних формувань буде неможливо досягти повноцінного миру в регіоні. Він уточнив, що амністія не має застосовуватися до осіб, які брали участь в актах насильства та вбивствах. Водночас Фокін не зміг відповісти на питання щодо механізму реалізації подібної амністії.

Україна та світ

  • У Мінську відбувся черговий багатотисячний марш опозиції проти фальсифікацій на президентських виборах. Міліція затримала понад 300 учасників мітингу. МЗС РФ назвав втручанням у внутрішні справи Білорусі запрошення лідера опозиції Тіхановської на зустріч із міністрами закордонних справ країн-членів ЄС.

Тренди

  • Глава Верховної Ради Разумков уважає за необхідне терміново внести зміни до закону про НАБУ після рішень Конституційного суду щодо неконституційності його положень, які надають президенту право призначення глави відомства. Інший варіант розв’язання проблеми – через внесення змін до Конституції – він відкинув, як занадто довгий. За його словами, новий закон дасть змогу звільнити чинного директора Бюро Ситника та призначити нового. Разумков повідомив, що одна з депутатів президентської фракції вже внесла відповідний законопроєкт.

No comments:

Post a Comment