September 10, 2020

09.09.2020: ТКГ домовилася про проведення інспекції українських позицій під Горлівкою

ТКГ домовилася про проведення інспекції українських позицій під Горлівкою

  • ТКГ домовилася про проведення інспекції українських позицій під Горлівкою.

  • Кабмін ухвалив план дій на 2020 р

  • Міськради західної України оскаржують включення Кабміном міст до "червоної" карантинної зони.

В Україні

  • Уряд схвалив план пріоритетних дій на 2020 р, який містить 690 пунктів. Серед них ‘– "промисловий безвіз" із ЄС, створення віртуальної вільної економічної зони для IT-сектора, амністія капіталів як "нульової декларації", а також ліквідація Держфіскальної служби та створення органу фінансових розслідувань.

  • Кабмін схвалив створення до кінця 2021 р національного оператора на ринку продажу тютюнових виробів, нібито для ухилення від сплати податків та боротьби з контрафактною продукцією.

  • Дозволено використання електронних паспортів для ідентифікації особи під час авіаперельотів у межах України.

  • За даними Держстату, інфляція в серпні виросла до 2,5 % в річному обчисленні, водночас ціни знизилися на 0,2 %.

  • Суд зобов’язав СБУ відкрити кримінальне провадження за фактом витоку секретної інформації з Офісу президента, що призвело до зривання операції українських спецслужб із повернення до України найманців російської приватної військової компанії "Вагнер".

  • Верховний суд тимчасово зупинив виконання рішення щодо примусового стягнення коштів Приватбанку на користь офшорних компаній сім’ї олігархів Суркісів.

  • Нафтогаз знову продавав валюту через Укргазбанк, у середу її купував Сітібанк, який представляє інтереси нерезидентів. НБУ виставив заявку на купівлю валюти нижче ринкових котирувань, й усі угоди укладено вище цього рівня, що дало змогу Нафтогазу продати валюту за більш вигідним курсом: 27,82 ₴/$ (+0,03 грн), 32,77 ₴/€ (-0,03 грн), 3,67 ₴/10 руб (+0,03 грн).

Пандемія коронавірусу

  • В Україні впродовж доби зафіксовано 2,5 тис. випадків зараження коронавірусом, померли 44 хворих. У світі заразилися 286 тис. осіб, померли – 6,2 тис. За даними сайту Worldometer, спостерігається прозора тенденція поступового скорочення смертності за колишніх темпів інфікування.
    Один із керівників лабораторії "Синево" заявив, що в Україні почали торгувати довідками про негативні тести на коронавірус для виїзду за кордон без здавання аналізів.Міськрада Івано-Франківська оскаржила в адмінсуді постанову Кабміну щодо розподілу країни на карантинні зони. Секретар мерії Чернівців повідомив про намір міськради подати до суду на Кабмін про включення міста до "червоної зони". Президент Зеленський заявив, що мери виступають проти карантину, щоби сподобатися виборцям напередодні місцевих виборів.
    Уряд розширив перелік підстав для в’їзду до України іноземців – родичів громадян України та студентів на навчання у вишах.
    Також дозволено закупівлю систем подачі кисню й вакцин від грипу за спрощеною процедурою зі звільненням від сплати ПДВ.

Війна

  • За повідомленням штабу операції об’єднаних сил, протягом минулої доби на Донбасі режим припинення вогню не було порушено жодного разу, втрат серед українських військовослужбовців не було.
    Офіс президента оголосив, що на переговорах тристоронньої контактної групи досягнуто згоди про проведення "спільної" інспекції позицій українських військ у районі населеного пункту Шуми під Горлівкою, за участі координатора від ОБСЄ. Журналісти та користувачі соцмереж з’ясували, що до складу "інспекторів" планується включити російського генерала, який брав участь у боях у Дебальцевому, а також "представників збройних формувань ДНР".
    Президент Зеленський заявив, що українські чиновники роблять усе, щоби зустріч радників глав держав "нормандської четвірки" відбулася 11 вересня, що відкриє можливість зустрічі на вищому рівні. За його словами, у влади немає намірів зупинятися на шляху до "припинення війни", для цього використовуватимуться всі майданчики – як у рамках тристоронньої контактної групи, так і в "нормандському форматі".

  • Кабмін дозволив студентам, які виїжджають з окупованої території, приступити до навчання у ВНЗ без проходження 14-денної самоізоляції та тестування на коронавірус.

Україна та світ

  • Міністри закордонних справ країн-членів ЄС погодили запровадження санкцій щодо 40 білоруських чиновників, дискусії про включення до списку президента Лукашенка тривають. Комітет із правових питань ПАРЄ заявив про невизнання результатів виборів у Білорусі та про створення слідчого органу для збору доказів про порушення прав людини в країні. Лукашенко в інтерв’ю російським ЗМІ заявив, що Білорусь і Росія мають "єдину армію", яка діє в інтересах обох країн.

Тренди

  • Депутати від партії "Слуга народу", груп "За майбутнє" та "Довіра" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонують зобов’язати провайдерів інтернет-послуг встановити власним коштом обладнання для повного збору даних про користувачів, як це зроблено у РФ та Білорусі.

No comments:

Post a Comment