August 25, 2020

24.08.2020: Україна відзначила День незалежності

Україна відзначила День незалежності
Україна відзначила День незалежності
  • Україна відзначила День незалежності.
  • Зеленський сподівається зустрітися з Путіним до кінця вересня.

В Україні

  • Президент Зеленський влаштував помпезне святкування Дня незалежності на Софійській площі в Києві. Він заявив, що військова техніка має бути на Донбасі, а не на параді в столиці, який може відбутися тільки після повернення всіх окупованих територій. Зеленський пригрозив кримінальним переслідуванням тим, хто "без бою подарував частину території".
    Зеленський нагородив орденами європейських політиків, дипломатів, а також надав почесні звання артистам.
    Музиканти груп "БумБокс" та "Океан Ельзи" заявили, що не давали дозволу на використання їхніх творів у концерті, який влаштувала влада.
    На противагу офіційним заходам, у центрі Києва відбувся марш ветеранів, на чолі якого йшли колишній президент Порошенко й колишній секретар РНБО Турчинов.
    Багато учасників маршу прийшли до Офісу президента, а потім до Офісу генпрокурора, де зажадали звільнення військовослужбовця Антоненка, лікаря Кузьменко та медсестри Дугарь, яких МВС звинувачує в організації вбивства журналіста Шеремета. Музикант Положинський відмовився від ордена, яким його нагородив президент, та заявив, що нагороди мають отримати підозрювані у вбивстві, які, на його думку, не є винними.
  • У Чернігівській обл. у гуртожитку центру підготовки військ "Десна" вибухнула граната. Загинув військовослужбовець, ще 3 осіб – поранено.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у понеділок заразилися коронавірусом 214 тис. осіб, померли – 4,3 тис. В Україні впродовж доби позитивні тести дістали 1658 осіб, померли – 25.
    Президент Білорусі Лукашенко оголосив, що домовився з Росією про закупівлю російської вакцини від коронавірусу й участі в третьому етапі її тестування на людях.
    Головний епідеміолог Швеції Тегнел уважає, що країні вдасться уникнути "другої хвилі" епідемії.
    Вчені університету Гонконгу вперше підтвердили факт повторного зараження іншим штамом коронавірусу. Інфікований переніс захворювання безсимптомно.

Війна

  • На Донбасі триває відносне затишшя. У районі Майорська в околицях Горлівки окупанти скинули з безпілотника на позиції українських військ осколкову гранату. На щастя, втрат серед військовослужбовців немає.
  • Підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій продовжують розмінування території уздовж лінії фронту й відновлюють пошкоджену інфраструктуру, яка забезпечує постачання води та електроенергії на окуповану територію.

Україна та світ

  • У Білорусі 9 день поспіль тривають протести, влада затримала кількох членів координаційної ради опозиції й лідерів страйкових комітетів підприємств. Прессекретар російського президента Пєсков звинуватив білоруську опозицію в небажанні співпрацювати з РФ. Міністр закордонних справ України Кулеба заявив про зацікавленість співпраці з "незалежною демократичною Білоруссю", а прізвище її лідера є другорядним.
  • Єврокомісія схвалила пакет пропозицій щодо розширення торговельних стосунків із країнами, що підписали конвенцію PanEuroMed, серед яких – Україна.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас зазначив прогрес у врегулюванні ситуації на Донбасі. Глава МЗС України Кулеба заявив, що Німеччина і Франція підтримали ініціативу щодо проведення зустрічей міністрів закордонних справ у "нормандському" форматі.
    Президент Зеленський висловив надію на зустріч із президентом Путіним до кінця вересня.

Тренди

  • Адміністрація президента США звинуватила депутатів Верховної Ради в брехні під час продавлювання закону "про локалізацію продукції" й підкреслила, що документ порушує норми Угоди про Асоціацію з ЄС, і СОТ, ставлячи іноземні компанії в невигідні умови і знищуючи конкуренцію.


No comments:

Post a Comment