August 15, 2020

14.08.2020: Київ – у "жовтій" карантинній зоні

Київ – у "жовтій" карантинній зоні
Київ – у "жовтій" карантинній зоні
  • Київ – у "жовтій" карантинній зоні.
  • Білорусь повернула найманців "Вагнера" ​​до РФ.

В Україні

  • Президент Зеленський ініціює проведення позачергового засідання Верховної Ради 25 серпня. До порядку денного буде включено питання щодо підняття мінімальної зарплати з 1 вересня до 5 тис. грн, а також низка законопроєктів, перелік яких буде оголошено за 3 дні до засідання.
  • Генпрокурор Венедиктова підписала подання про відсторонення від посади суддів окружного адмінсуду Києва, зокрема, одіозного судді Вовка.
  • За даними Держстату, падіння ВВП в II кварталі становило 11,4 % проти аналогічного періоду 2019 р., в І, докризовому, кварталі – ВВП знизився на 1,3 %. Баланс зовнішньої торгівлі зведено з профіцитом $1,07 млрд проти дефіциту $1,69 млрд за підсумками І півріччя 2019 року – через різке падіння імпорту, газу й моторного палива тощо.
  • На валютному ринку зберігається затишшя за невеликого перевищення пропозиції над попитом через активізацію продажу валюти агрохолдингами та металургами. НБУ купив планові $20 млн. Курс встановлено на позначці 27,35 ₴/$ (-0,06 грн), 32,31 ₴/€ (-0,11 грн), 3,73 ₴/10 руб (-0,01 грн). З огляду на  продажі Нафтогазу, НБУ купив на міжбанку впродовж тижня $223 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи зараження на коронавірус у світі, як і смертність від ускладнень, практично не змінюється вже кілька тижнів. У п’ятницю отримано 285 тис. позитивних тестів, померли – 5,9 тис. осіб. Чиновники МОЗ України повідомили про 1847 нових випадків інфікування протягом доби, померли – 33 хворих. Щодня проводиться приблизно 20 тис. тестів, країна перебуває за рівнем тестування на 113 місці у світі.
    Мер Києва Кличко оголосив про посилення карантинних обмежень у столиці і включення міста до "жовтого" списку – зали кінотеатрів не можуть бути заповнені на понад 50 %, а кількість пасажирів у громадському наземному транспорті не має перевищувати кількість місць для сидіння. Голова Чернівецької обласної державної адміністрації заявив, що ситуація в області стає загрозливою через зростання кількості інфікованих. На 3 залізничних станціях у Львівській обл. із 17 серпня заборонено посадку пасажирів.
    Змінено критерій включення країн до "червоного списку" – до нього потраплятимуть держави, у яких кількість випадків інфікування на 100 тис. населення протягом останніх 2 тижнів більше ніж в Україні.

Війна

  • На Донбасі триває відносне перемир’я. Порушення режиму припинення вогню зафіксовано лише в Авдіївці, де окупанти здійснили провокаційні обстріли зі стрілецької зброї. Втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби не було.

Україна та світ

  • Центральна виборча комісія Білорусі оголосила переможцем президентських виборів чинного президента Лукашенка й повідомила, що всі бюлетені та виборчу документацію вже знищено. У країні 6 день тривають акції протесту проти фальсифікації виборів та застосування владою сили проти маніфестантів і населення. Лукашенко заявив, що проти країни здійснюється агресія з-за кордону, зокрема, з України, Росії та Європи, на що гнівно відреагувало українське МЗС. Із СІЗО відпущено 2 громадян України, які брали участь в акціях протесту в Мінську та Бресті.
    Країни-члени ЄС не визнали результати виборів у Білорусі. Міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодили пакет санкцій проти білоруської влади через порушення в країні прав людини.
    Міністр цифрової трансформації Федоров запросив білоруських програмістів та IT-компанії до України.
  • Білорусь повернула до РФ найманців приватної військової компанії "Вагнер", яких було затримано на початку червня, не повідомив про це Україну. Заступник міністра закордонних справ Єнін заявив, що діалог із владою країни щодо екстрадиції найманців, які воювали в Україні, припинено. Секретар РНБО Данилов заявив, що видавання найманців РФ негативно вплине на відносини України та Білорусі.

Тренди

  • Президент Зеленський назвав неприпустимою ситуацію з перевантаженням фур на дорогах і закликав терміново організувати роботу зі зважування такого транспорту. Через високу температуру повітря дорожнє покриття швидко руйнується вантажівками, з наднормативною вагою, на щойно відремонтованих трасах тощо. На дорогах до великих портів співробітники патрульної поліції беруть хабарі практично з усіх водіїв фур, оскільки вагового режиму дотримуються лише незначна кількість перевізників.

No comments:

Post a Comment