August 14, 2020

13.08.2020: Споживчі ціни в липні знизилися на 0,6 %

Споживчі ціни в липні знизилися на 0,6 %
Споживчі ціни в липні знизилися на 0,6 %
  • Споживчі ціни в липні знизилися на 0,6 %.
  • Продаж валюти Нафтогазом зміцнив гривню.
  • Більшість країн ЄС незадоволені санкціями США проти "Північного потоку-2".

В Україні

  • Антимонопольний комітет повідомив про програш позову в суді тютюновою компанією JTI Україна, яка оскаржувала накладення штрафу в розмірі 1 млрд грн за монопольну змову на ринку торгівлі сигаретами.
  • За даними Держстату, середній рівень споживчих цін у липні, проти червня, знизився на 0,6 %.
  • Продаж валюти Нафтогазом обвалив ринок. Практично всі лоти (приблизно $150 млн) викупив Нацбанк. Отже, чиновники знову переклали кошти з однієї державної кишені до іншої. Довідковий курс встановлено на позначці 27,41 ₴/$ (-0,11 грн), 32,42 ₴/€ (+0,02 грн), 3,72 ₴/10 руб (-0,03 грн). Міністр фінансів Марченко заявив, що не вбачає підстав для послаблення курсу гривні до 30 ₴/$, який закладено до бюджету 2020 р.

Пандемія коронавірусу

  • Упродовж доби кількість випадків зараження коронавірусом у світі збільшилося на 284 тис. й перевищила 21 млн. За добу від ускладнень померли 6,6 тис. осіб, а всього з моменту оголошення пандемії – 757 тис. З початку року у світі померли 36,4 млн осіб, отже смертність від коронавірусу й пов’язаних із ним ускладнень становить приблизно 2 %. МОЗ України повідомив, що кількість тих, що заразилися в четвер, перевищила 1,7 тис., померли – 19 осіб.

Війна

  • Штаб операції об’єднаних сил повідомив про брак порушень режиму припинення вогню всією лінією фронту протягом доби. У Донецькій обл. 2 бійців підірвалися на вибуховому пристрої поблизу лінії фронту, один із них – загинув, ще одного – поранено.
  • Колишній президент Кравчук, якого президент Зеленський призначив керівником делегації на переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі, припускає можливість більш широкого застосування російської мови в ОРДЛО й уважає, що це не буде порушувати норми українського законодавства.

Україна та світ

  • 24 країн-членів ЄС підписали ноту проти санкційної політики США щодо компаній, які беруть участь у будівництві російського газопроводу "Північний потік-2".
  • У Білорусі тривають масові протести, до страйку приєдналися кілька великих підприємств. Влада країни повідомила, що з в’язниць та СІЗО випущено майже 1 тис. учасників маніфестацій. За повідомленнями ЗМІ, над більшістю з них знущалися, у них було відібрано особисті речі та телефони, деякі дістали поранень.
    ЄС планує наприкінці серпня запровадити санкції проти Білорусі за фальсифікацію виборів та порушення прав людини. Глава МЗС Литви Лінкявічюс запропонував створити фонд підтримання жертв політичних репресій у Білорусі.

Тренди

  • Згідно з результатами опитування, яке проведено соцслужбами Центру Разумкова та "Социс", рейтинг чинного президента Зеленського понад 2 рази вищий, ніж у його суперника на виборах Порошенка. Серед кандидатів у мери Києва лідирує Кличко, за якого проголосували б понад 40 % респондентів, далі йдуть Пальчевський та Попов. У парламентському рейтингу лідирують "Слуга народу" – 25 %, далі йдуть "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність" та "Батьківщина". Шанси на проходження до Верховної Ради має партія "Сила й честь", яку очолює колишній глава СБУ Смєшко.
  • МОЗ готується запровадити електронні лікарняні з початку 2021 р.

No comments:

Post a Comment