August 10, 2020

09.08.2020: Зеленський запропонував надати кримським татарам статус корінного народу

Зеленський запропонував надати кримським татарам статус корінного народу
Зеленський запропонував надати кримським татарам статус корінного народу
  • Зеленський запропонував надати кримським татарам статус корінного народу.
  • На президентських виборах у Білорусі перемагає чинний президент Лукашенко.

В Україні

  • Президент Зеленський заявив, що Україна надасть кримським татарам статус корінного народу.
  • Центральна виборча комісія оголосила про неможливість проведення місцевих виборів у територіальних громадах, розташованих поруч із лінією фронту на Донбасі. Донецька обласна організація партії "Слуга народу" вважає це рішення неправильним і наполягає на проведенні виборів на цій території за умови надання гарантій безпеки командуванням операції об’єднаних сил.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у неділю у світі зафіксовано майже 220 тис. випадків інфікування коронавірусом, померли – 4,8 тис. осіб. Загальна кількість померлих – 733 тис. Це в 3 рази більше, ніж смертність від сезонного грипу. Загальна кількість зафіксованих випадків зараження перевищила 20 млн. Згідно з інформацією системи моніторингу поширення коронавірусу РНБО, в Україні в неділю отримано понад 1 тис. позитивних тестів, померли від ускладнень – 25 осіб. З моменту оголошення карантину з діагнозом "коронавірусна інфекція" померли 1,9 тис. хворих. З початку року населення країни скоротилося майже на 260 тис.

Війна

  • Окупанти обстріляли зі стрілецької зброї позиції українських військ у Мар’їнці на околиці Донецька й у Новозванівці неподалік від Попасної в Луганській обл. На приморській ділянці фронту окупаційні війська вели авіарозвідку, використовуючи БПЛА "Орлан-10" російського виробництва. За твердженням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільно, втрат серед українських військовослужбовців не було вже понад 15 діб.

Україна та світ

  • У Білорусі відбулися президентські вибори, на яких, згідно з результатами офіційного екзит-полу, з величезним відривом переміг чинний президент Лукашенко, який обіймає посаду вже 26 років. Опозиція оголосила про перемогу свого кандидата Тіхановської на багатьох дільницях. Після закінчення голосування у великих містах країни сталися сутички між прихильниками Тіхановської та поліцією, кілька десятків людей дістали поранень, понад 100 – арештовані. За даними ЦВК Білорусі, достроково проголосували 42 % виборців.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що влада країни самостійно розбереться з найманцями російської приватної військової компанії "Вагнер", оскільки генпрокурори РФ та України не прибули до країни для проведення розслідування.

No comments:

Post a Comment