August 07, 2020

06.08.2020: "Слуга народу" швидко втрачає підтримку виборців

"Слуга народу" швидко втрачає підтримку виборців
"Слуга народу" швидко втрачає підтримку виборців
  • "Слуга народу" швидко втрачає підтримку виборців.
  • Коболєв попередив про підвищення цін на газ восени на 40 %.
  • Американські сенатори погрожують санкціями німецькому порту за участь у будівництві "Північного потоку-2".
  • Мін’юст США розслідує справу про відмивання коштів Коломойським та Боголюбовим.

В Україні

  • Партія "Слуга народу" оголосила про початок передвиборної кампанії під гаслом "Україна – це ти". Соцопитування групи "Рейтинг" показало падіння довіри виборців до партії протягом року від 45 % до 26 %, проте вона поки ще випереджає основних суперників "Опозиційний блок – За життя" та "Європейську солідарність".
  • Президент Зеленський оголосив про намір внести до Верховної Ради законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн. На думку більшості економістів, передумов у країні для зростання зарплати немає, падіння економіки триває. Подібне підвищення неминуче призведе до зростання податкового навантаження на підприємців, які й без того сильно постраждали від запровадження карантину.
  • Міністерство економічного розвитку констатувало падіння виробництва сільськогосподарської продукції на 18 % у першому півріччі, проти аналогічного періоду минулого року. Найбільше падіння зафіксовано в червні – на понад 40 % у річному вимірі. Чиновники стверджують, це трапилося завдяки зменшенню попиту в країнах-імпортерах.
    У II кварталі, за оцінкою міністерства, ВВП впав на 11 %, а за підсумками півріччя – на 6,5 %.
  • Глава Нафтогазу Коболєв попередив про зростання цієї осені на 40 % вартості газу для промислових і побутових споживачів. Кабмін скасував спецзобов’язання з постачання газу населенню й запровадив нерегульований ринок газу з можливістю вибору постачальника.
  • На міжбанку триває відносне затишшя – нерезиденти потроху позбуваються ОВДП, проте не провокують стрибки курсу масовим скуповуванням валюти. Попит та пропозиція швидко дійшли рівноваги, курс встановлено на позначці 27,68 ₴/$ (-0,02 грн), 32,80 ₴/€ (-0,10 грн), 3,77 ₴/10 руб (-0,03 грн). Ринок усе більше втягується в піраміду ОВДП, банкам невигідно кредитувати реальний сектор, оскільки прибутковість держоблігацій практично така ж, як за кредитами бізнесу, а ризики майже відсутні. Мінфін анонсував масштабне розміщення ОВДП наступного вівторка, і знову їхніми основними покупцями стануть українські банки, які отримали рефінансування від НБУ, а також фінансові компанії. Механізм рефінансування дає змогу  банкам отримувати безризиковий дохід від покупки ОВДП, оскільки процентна ставка рефінансування нижча за купонний дохід.

Пандемія коронавірусу

  • У світі впродовж доби зафіксовано 281 тис. випадків зараження на коронавірус, померли 6,4 тис. осіб. Загалом із моменту оголошення пандемії заразилися 19,2 млн осіб. Водночас смертність від коронавірусної інфекції та спричинених  нею ускладнень зростає набагато повільніше, ніж інфікування, залишаючись, з невеликими відхиленнями, практично незмінною протягом кількох тижнів.
    Чиновники МОЗ повідомили про зростання кількості інфікованих у четвер до 1453, смертності – до 33 осіб. Чорногорія скасувала всі обмеження на в’їзд українських та російських туристів, і не вимагатиме надання тестів, зроблених не пізніше, ніж за 72 години до перетину кордону. Низка експертів уважають, що подібні заходи спричинені провалом туристичного сезону.

Війна

  • На Донбасі окупанти двічі обстріляли позиції українських військ зі стрілецької зброї та гранатометів – у Шумах в околицях Горлівки й у Новолуганському на Світлодарському водосховищі. За твердженням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними, втрат серед українських військовослужбовців немає, армія у відповідь вогонь не відкривала.

Україна та світ

  • Мін’юст США звинуватив колишніх власників Приватбанку – олігархів Коломойського й Боголюбова – у відмиванні коштів банку в розмірі кількох мільярдів доларів через вкладення в офісну та комерційну нерухомість на території країни.
  • Три сенатори від Республіканської партії США попередили керівництво німецького порту Зассніц про можливі санкції в разі надання ними логістичних та транспортних послуг російським судам, які беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2".
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що для екстрадиції найманців російської приватної військової компанії "Вагнер", правоохоронні органи України мають довести їхню провину. Він запросив до Білорусі генпрокурорів України та РФ для з’ясування ступеню вини затриманих.

No comments:

Post a Comment