August 01, 2020

31.07.2020: Кравчук назвав можливі компроміси на мінських переговорах

  • Кравчук назвав можливі компроміси на мінських переговорах.
  • Нацбанк погіршив прогноз падіння ВВП та зростання безробіття.
  • ДБР закрило кримінальну справу проти Порошенка під час отриманням томосу про автокефалію.

В Україні

  • Президент Зеленський підписав закон про зниження "зеленого" тарифу.
  • Держбюро розслідувань закрило кримінальне провадження проти попереднього президента Порошенка за можливе розпалювання релігійної ворожнечі під час отримання томосу про автокефалію.
  • МВС оголосило про ліквідацію "терориста", який захопив 23 липня в Полтаві працівника поліції.
  • Олігарх Пінчук послідовно позбувається активів в Україні. Услід за медіахолдингом, він продав свій банк "Кредит-Дніпро". НБУ дозволив купити його олігархові Ярославському.
  • Рада НБУ звільнила ще одного заступника голови правління – Холода, який керував департаментом платіжних систем та грошового обігу. Чиновник написав заяву про відставку.
  • Всесвітній Банк у серпні готовий надати Україні кредит у розмірі $350 млн, який уряд планує направити на поповнення дефіциту бюджету.
  • НБУ погіршив прогноз щодо держборгу України із 60 % до 62 % до кінця року через зростання дефіциту бюджету, падіння ВВП та послаблення курсу гривні. За оцінками експертів регулятора, падіння ВВП країни в II кварталі склало 11 % проти аналогічного періоду минулого року. Рівень безробіття за підсумками 2020 р може сягнути 10 %, а не 9,5 %, як було оцінено у весняному інфляційному прогнозі.
    Чистий прибуток банків у І півріччі скоротився на 23 % проти І кварталу 2019 р.
    За оцінкою експертів НБУ, у 2020 р грошова маса зросте не на 7,5 %, а на 20,7 %. У 2019 р зростання грошової маси склало 12,6 %.
  • В останній день місяця учасники зовнішньоекономічної діяльності прагнули закрити контракти, а банки – зафіксувати прибуток від валютних операцій. Тому курсові коливання були мінімальними з поступовим зміцненням долара наприкінці сесії. Курс гривні зафіксовано на позначці 27,68 ₴/$ (-0,02 грн), 32,78 ₴/€ (+0,54 грн), 3,77 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, кількість осіб, що заразилися на коронавірус у світі та смертність за підсумками добу практично не змінилися: інфіковано – 282 тис. осіб, померли – 6,2 тис. Загальна кількість зафіксованих випадків – 17,7 млн, померли – 683 тис. В Україні в п’ятницю зафіксовано 1172 випадки зараження, померли – 16 осіб.
    Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про поділ України на зони з різними рівнями карантинних обмежень. До "червоної зони" включено міста Луцьк, Тернопіль та Кіцманський район Чернівецької обл. Міністр заявив про зростання кількості важких випадків, які потребують шпіталізації. Мер Луцька відмовився виконувати рішення уряду щодо зупинки транспорту. Він заявив, що не розуміє мотивів внесення міста комісією з надзвичайних ситуацій до "червоного списку", назвав це рішення "дурним, несвоєчасним і непрофесійним", а саму комісію – органом із незрозумілим правовим статусом.
    Міністерство освіти та науки заявило, що місцева влада зобов’язана забезпечити учнів шкіл масками, антисептиками та засобами дезінфекції. Згідно з результатами спільного соцдослідження Центру Разумкова та Фонду "Демократичні ініціативи", майже половина респондентів виступають проти запровадження дистанційного навчання в школах, підтримують такий режим – приблизно 32 % опитаних.
    Унаслідок запровадження карантину економіка ЄС впала в II кварталі на 12,1 %, Франції – на 13,8 %, що є найбільшим показчиком із часу закінчення Другої світової війни.
    Австрія дозволила польоти з України за умови надання негативного тесту на коронавірус і 10-денного карантину. Віцепрем’єр-міністр із питань євроінтеграції Стефанишина вважає, що ЄС не відкриє кордони для громадян України до кінця вересня.

Війна

  • На Донбасі триває відносне затишшя. Окупанти обстріляли українські війська зі стрілецької зброї та гранатометів у Водяному – на схід від Маріуполя, у Південному – в околицях Горлівки й у Луганському – на Світлодарському водосховищі. За зведенням штабу операції об’єднаних сил, обстріли були неприцільними, армія вогонь у відповідь не відкривала. Втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • На думку колишнього президента Кравчука, якого було призначено керівником української делегації на мінських переговорах, компромісами на шляху до миру на Донбасі можуть стати особлива система управління та запровадження режиму вільної економічної зони на території ОРДЛО. Водночас він категорично відкинув будь-які компроміси щодо державного суверенітету.
    Учасник переговорів журналіст Казанський повідомив, що Росія і "представники республік" на переговорах практично ставлять ультиматуми, і він не уявляє, яких компромісів можуть бути досягнуто за таких умов.
    Міністр закордонних справ Кулеба вважає, що переговори в Мінську не можуть тривати без консультацій у "нормандському форматі". За його словами, Україна не отримувала офіційного повідомлення щодо припинення переговорів помічників глав держав. Прессекретар Путіна Пєсков заявив, що заст.глави адміністрації російського президента Козак не погрожував припиненням переговорів і вони триватимуть і надалі.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков переконаний, що найманців приватної військової компанії "Вагнер", яких було затримано владою Білорусі, скоро випустять на свободу. Міністр внутрішніх справ Аваков заявив, що білоруській владі буде передано дані щодо злочинів бойовиків "Вагнера" ​​на території України.

Тренди

  • Міністр охорони здоров’я Степанов оголосив про плани "оптимізації" викликів швидкої допомоги. Чиновники, починаючи з 2021 р, планують розділити таку допомогу на 4 типи; критичну, екстрену, невідкладну й непрофільну. Згідно з класифікацією, буде встановлено час приїзду бригади на виклик.

No comments:

Post a Comment