July 30, 2020

29.07.2020: У Білорусі затримано 33 найманців російської ПВК "Вагнер", які воювали на Донбасі

У Білорусі затримано 33 найманців російської ПВК "Вагнер", які воювали на Донбасі
У Білорусі затримано 33 найманців російської ПВК "Вагнер"
  • У Білорусі затримано 33 найманців російської ПВК "Вагнер", які воювали на Донбасі.
  • Замість «бебі-боксів» батьки отримуватимуть компенсацію 5 тис. грн.
  • Кабмін прогнозує падіння ВВП у 2020 р на 4,8 %.
В Україні
  • Мін’юст здійснює оновлення Єдиного реєстру юросіб та фізосіб-підприємців із 5 до 16 серпня. У цей період нові підприємства та ФОП не реєструватимуться.
  • Кабмін запропонував виплачувати 5 тис. грн після народження дитини замість видавання
    “наборів малюка” із необхідними товарами. Антимонопольний комітет наприкінці червня скасував закупівлю товарів для «бебі-боксів». Гроші перераховуватимуться на окрему банківську картку, з якої можна буде сплатити покупку тільки в спеціально призначених магазинах.
  • Згідно з макропрогнозом Кабміну, падіння економіки країни у 2020 р складе 4,8 %, а у 2021 й наступних роках ВВП зростатиме на 4,6 %. Прем’єр-міністр Шмигаль заявив, що до прогнозу включено підвищення мінімальної зарплати.
  • Торги на міжбанку пройшли дуже спокійно з невеликим перевищенням пропозиції над попитом, що дало змогу Нацбанку купити приблизно $20 млн. Курс встановлено на позначці 27,69 ₴/$, 32,47 ₴/€ (+0,02 грн), 3,82 ₴/10 руб.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у середу кількість інфікованих на коронавірус було рекордним – 290 тис., померли – понад 7 тис. За 4 останні доби заразилися понад 1 млн осіб.
    Один із чиновників Всесвітньої організації охорони здоров’я Райан уважає, що людство ще не скоро виробить колективний імунітет проти коронавірусу. Для його отримання, за його словами, мають перехворіти від 60 % до 80 % населення, але в цьому випадку лікарні були б переповнені, а смертність – дуже велика.
    В Україні, за даними Міністерства охорони здоров’я в середу заразилися 1 197 осіб, померли – 23. Чиновники Тернопільської адміністрації стверджують, що один із жителів області заразився вже втретє.
    МОЗ України оголосив нові правила включення країн до «червоного» й «зеленого» списків, які набудуть чинності з 1 серпня. Список буде оновлюватись щотижня, на базі методики ЄС – відповідно до приросту кількості інфікованих, якщо він перевищує цей показник в Україні, а також,  якщо кількість хворих протягом останніх 2 тижнів зросла на понад 30 %.

Війна

  • Упродовж добу на Донбасі перемир’я було порушено двічі – окупанти обстріляли українські війська з підствольних гранатометів та стрілецької зброї в Новолуганському на Світлодарському водосховищі й у Новотошківському на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. Вогонь у відповідь не відкривався, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій планує протягом 4 місяців відкрити на території Луганської обл. ще два контрольно-пропускні пункти на окуповану територію – у Щасті та в Золотому.
  • Серед кандидатів на пост керівника української делегації на мінських переговорах – колишній президент Кравчук та віцепрем’єр-міністр Резніков. Кравчук заявив, що вибори на Донбасі проводити не можна доти, поки там не буде української влади.

Україна та світ

  • У Білорусі затримано 33 бойовиків із приватної військової компанії «Вагнер». Влада вважає, що вони приїхали до країни для дестабілізації ситуації під час президентських виборів. Майже всі затримані – воювали на Донбасі і включені до бази сайту «Миротворець», зокрема, громадяни України. Загалом, за даними білоруських спецслужб, у країні перебуває 200 бойовиків. Президент Лукашенко терміново зібрав Раду безпеки, на якій зажадав від Росії пояснень. У зв’язку із затриманням найманців, Білорусь посилює охорону кордону з Росією й Україною.

Тренди

  • Прем’єр-міністр Шмигаль переконаний, що наступного року Україна підніметься, як мінімум, на 10 позицій у рейтингу легкості ведення підприємництва Doing Business. Рада бізнес-омбудсмена констатувала різке збільшення за останні пів року кількості скарг підприємців на дії податкових та правоохоронних органів.

No comments:

Post a Comment