July 28, 2020

27.07.2020: Більшість українців уважають, що країна рухається в неправильному напрямі

Більшість українців уважають, що країна рухається в неправильному напрямі
Більшість українців уважають, що країна рухається в неправильному напрямі
  • Більшість українців уважають, що країна рухається в неправильному напрямі.
  • Перемир’я на Донбасі було порушено окупантами в перший же день.
  • Путін ще раз підкреслив, що Росія не є учасником "конфлікту" на Донбасі.

В Україні

  • Під Офісом президента відбулася маніфестація проти домовленості про припинення вогню на Донбасі, у якій узяли участь приблизно 1 тис. мітингувальників. Колишній президент Порошенко участі в ній не взяв, оскільки вилетів із родиною до Туреччини на відпочинок.
  • Підрозділи Нацгвардії почали переозброєння відповідно до стандартів НАТО. Першими нові види зброї отримають підрозділи спеціального призначення.
  • Апеляційний адмінсуд відхилив позов Офісу великих платників податків Податкової служби до Нафтогазу щодо стягнення штрафу та пені на суму 2,38 млрд грн.
  • Протягом року уряд має погасити борги на суму 346 млрд грн, з яких 216 млрд — це зовнішній борг, а 130 млрд — внутрішній. Також, для обслуговування державного та гарантованого державою боргу планується витратити 145 млрд грн. А загальна потреба в позиковому капіталі становить 653 млрд грн ($23 млрд). Водночас, унаслідок карантину різко знизилися надходження до бюджету і зросли витрати та соціальні виплати. Отже, кожна четверта гривня видатків держбюджету потребує залучення нових позик.
  • Більшість угод на міжбанку здійснено в євро, який стрімко дорожчає щодо долара. На малооб’ємному ринку гривня поступово зміцнювалася після незначного падіння котирувань вранці. Довідковий курс зафіксовано на позначці 27,76 ₴/$, 32,60 ₴/€ (+0,38 грн), 3,88 ₴/10 руб (+0,02 грн). Нацбанк вийшов на торги по обіді й купив від $12 до $20 млн.

Пандемія коронавірусу

  • Темпи поширення коронавірусної інфекції у світі майже не змінилися — упродовж доби зареєстровано 218 тис. випадків зараження, померли — 4,2 тис. осіб. В Україні ситуація також більш-менш стабільна — заразилися 919 осіб, померли — 13. Найбільшу кількість випадків виявлено у Львівській обл., Києві та Івано-Франківській обл.
    Глава ВООЗ Гебрейесус скликає надзвичайний комітет організації через зростання кількості інфікованих у світі. На думку експертів ВООЗ, вакцина від коронавірусу може з’явитися в середині 2021 р.
    Болгарія з 30 липня дозволила в’їзд українським туристам за наявності тесту, який зроблено не пізніше, ніж за 72 години до прибуття, хоча режим надзвичайної ситуації подовжено ще на місяць.

Війна

  • На Донбасі після оголошення "повного та всеосяжного перемир’я" протягом доби позиції українських військ було обстріляно зі стрілецької зброї і гранатометів у Водяному — на приморській ділянці фронту й у Залізному — в околицях Горлівки. Під Донецьком, у Новомихайлівці, окупанти знову провели мінування "сірої зони" протипіхотними мінами з ручних протитанкових гранатометів. Українські війська вогонь у відповідь не відкривали. За офіційним зведенні штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців упродовж доби, що минула, не було. Віцепрем’єр-міністр із питань реінтеграції окупованих територій Резніков уважає, що поки рано говорити про порушення перемир’я "військами республік", а кожен випадок застосування зброї має розслідуватися за участі представників ОБСЄ.
  • Президент Зеленський створив ще одну військово-цивільну адміністрацію — у Лисичанську Луганської обл.

Україна та світ

  • Прессекретар російського президента Пєсков заявив, що Росія не зобов’язана бути гарантом припинення вогню на Донбасі, оскільки не є стороною конфлікту. Він констатував, що телефонна розмова Путіна з Зеленським була "діловою і змістовною".
  • Міністр закордонних справ Кулеба анонсував на 29–30 липня візит іранської делегації до України для переговорів щодо компенсації за збитий вартовими ісламської революції авіалайнер МАУ.
  • МЗС України пред’явив РФ ноту у зв’язку з проведенням нею військово-морського параду 26 липня в Севастополі в окупованому Криму.

Тренди

  • Згідно з результатами соцопитування групи "Рейтинг", більшість респондентів (60 %) уважає, що економічний стан у країні минулого пів року погіршився. Лише 17 % сподіваються на його поліпшення до кінця року, 40 % — очікують на погіршення. Причину опитані бачать у некомпетентності влади, лише чверть вважають, що причиною кризи є епідемія. Переважна більшість (68 %), впевнені, що країна рухається в неправильному напрямі.
    У лідерах президентського рейтингу — Зеленський (30 %), глава "Опозиційного блоку — за Життя" Бойко (понад 14 %) і попередній президент Порошенко (трохи менш як 14 %).
  • Законопроєкт, який зареєстровано у Верховній Раді депутатами від "Слуги народу" передбачає примусову реєстрацію адрес електронної пошти для юросіб, фізосіб-підприємців, адвокатів та арбітражних керуючих. Електронні листи, які було відправлено на ці скриньки, вважатимуться такими, що було вручено. Громадяни можуть отримати подібні адреси добровільно.

No comments:

Post a Comment