July 27, 2020

26.07.2020: Путін наполягає на внесенні змін до української Конституції для легалізації ОРДЛО

Путін наполягає на внесенні змін до української Конституції для легалізації ОРДЛО
Путін наполягає на внесенні змін до української Конституції
  • Путін наполягає на внесенні змін до української Конституції для легалізації ОРДЛО.
  • У неділю на Донбасі бої не припинялися до моменту початку перемир’я.
  • Танкер Delfi зніматимуть із мілини державні структури.

В Україні

  • Танкер Delfi, що сів на мілину поблизу міського пляжу Одеси, підняти так і не змогли, з нього й надалі  витікають нафтопродукти. Влада оголосила в районі режим надзвичайної ситуації місцевого значення. У підйомі танкера візьмуть участь державні структури, витрати має відшкодувати власник судна.

Пандемія коронавірусу

  • За даними сайту Worldometer, у неділю зареєстровано 221 тис. випадків зараження на коронавірус, померли — 4,3 тис. осіб. Це набагато менше, ніж у попередні дні. Така статистика характерна для вихідних днів, коли фіксується зниження показчиків. Подібна ж ситуація й в Україні — за даними РНБО, у неділю заразилися 807 осіб, померли — 11.

Війна

  • З 0 годині 27 липня набув чинності режим припинення вогню, який було узгоджено 22 липня на відеоконференції тристоронньої контактної групи Росією, Україною й ОБСЄ. У неділю, аж до початку "режиму тиші", усією лінією фронту тривали локальні зіткнення, із застосуванням мінометів тощо — у Широкиному, Лебединському, Водяному, Пищовику — на приморській ділянці фронту, в Опитному та Новомихайлівці на околиці Донецька, в Авдіївці, а також у Щасті, де окупаційні війська вели снайперський вогонь. В Авдіївці під мінометний обстріл потрапив житловий сектор, жертв серед мирного населення немає. У Зайцевому внаслідок мінометного обстрілу загорілося поле, вогонь перекинувся на житлові будинки. У Новомихайлівці окупанти провели мінування протипіхотними мінами російського виробництва з періодом самознищення від 4 до 100 годин, щоб звинуватити українські війська в зриві перемир’я. За інформацією штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця. Військам наказано припинити вогонь із 0 годин 27 липня. Експерти звернули увагу на відсутність ранкового зведення штабу ООС.
    Російські ЗМІ повідомили, що "війська республік" (1 і 2 армійський корпус, які підпорядковано 12 командуванню резерву Південного військового округу РФ), також отримали наказ про припинення вогню.
    США й Велика Британія привітали угоду про перемир’я і сподіваються, що сторони його дотримуватимуться, що дасть змогу  мирному населенню відпочити від війни.

Україна та світ

  • За ініціативи президента Зеленського відбулася його розмова з президентом РФ Путіним. Повідомлення на сайті Офісу президента констатує, що Путін і Зеленський обговорили заходи щодо реалізації додаткових заходів із підтримання режиму припинення вогню на Донбасі, а також виконання домовленостей, які було досягнуто на саміті в Парижі, взаємодію в розмінуванні території, розведенні сил, відкритті нових КПВВ на окуповану територію, а також забезпечення безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, а співробітників Міжнародного Червоного Хреста — до осіб, що утримують. Одним із головних питань був новий закон щодо особливого порядку місцевого самоврядування, який зараз обговорює тристороння контактна група, а також закон про децентралізацію, який передбачає внесення змін до української Конституції. Путін заявив, що прийнята Верховною Радою постанова про місцеві вибори без урахування ОРДЛО суперечить мінським домовленостям і ставить під загрозу перспективи врегулювання на Донбасі. Путін висловив стурбованість висловлюваннями українських політиків про перегляд мінських домовленостей.
  • Глава МЗС Німеччини Маас не вважає можливим повторне включення Росії до "великої сімки" G7 до моменту повернення нею Криму та Донбасу. Водночас Маас підкреслив, що контакти з РФ триватимуть, оскільки без її участі неможливо врегулювати конфлікти в Сирії, Лівії та Україні.


No comments:

Post a Comment