July 23, 2020

22.07.2020: На Донбасі оголошено припинення вогню з 27 липня

  • На мінських переговорах домовилися про припинення вогню на Донбасі з 27 липня.
  • Нафтогаз підвищив ціну газу для населення в липні на 7,2 %.
  • Кабмін створив ще одне міністерство.
  • "Адаптивний карантин" подовжено до 31 серпня.

В Україні

  • Кабмін створив ще одне міністерство під нового віцепрем’єр-міністра з питань стратегічних галузей промисловості.
  • Нафтогаз підвищив ціну для населення та підприємств теплокомуненерго в липні на 7,2 % проти червня – до 2298 грн/1000 м³ не враховуючи ПДВ, вартість транспортування й послуги газозбутових компаній. Чиновники пояснюють підвищення тарифу зростанням ціни на газ на європейських хабах.
    Уряд призначив Нафтогаз "постачальником останньої надії" терміном на 3 роки.
  • За даними Держстату, темпи падіння промислового виробництва в червні сповільнилися до 5,6 % проти червня 2019 р, у травні виробництво скоротилося на 12,2 %, у квітні – на 16,2 % проти аналогічних періодів попереднього року.
  • За словами заручників, яких захопив у Луцьку терорист, він ставився до них добре й не погрожував. За твердженням поліції, у Харкові затримано його спільника, який нібито готував теракти в місті.
  • Танкер Delfi, що зазнав аварії й сів на мілину поблизу міського пляжу Одеси, так і не підняли, попри вказівку президента Зеленського закінчити всі роботи до 20 липня. З нього досі витікають нафтопродукти, що забруднюють навколишнє середовище.
  • Рада НБУ призначила заступником голови правління з питань регулювання валютного ринку Гелетія, який замінить на цій посаді Чурія, чиї повноваження закінчилися 11 липня. Банкіри не очікують різкої зміни політики регулятора через це призначення, проте вважають, що новий чиновник виконає вказівки президента щодо поступового послаблення гривні до кінця року до 30 ₴/$.
    Попит на долар зростає, як на міжбанківському, так і на готівковому ринку. Обсяг торгів також виріс – з $240 млн у вівторок до $315 млн у середу. Левову частку валюти ($200 млн) продав Нацбанк для стабілізації курсу: 27,78 ₴/$ (+0,12 грн), 32,19 ₴/€ (+0,52 грн), 3,92 ₴/10 руб (+ 0,01 грн). В обмінних пунктах котирування виросли ще більше, що призведе до ще більшого тиску на курс на міжбанку вже найближчим часом. З урахуванням очікуваних виплат відшкодування ПДВ, які дадуть змогу  експортерам не продавати валюту, курс долара буде зростати й надалі та швидко перестрибне черговий психологічний бар’єр 28 ₴/$.

Пандемія коронавірусу

  • За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість нових випадків інфікування на коронавірус у світі різко зросла до чергового максимуму – до майже 280 тис. осіб, виросла і смертність – до 7,1 тис. Найбільшу кількість заражень зафіксовано в США, Бразилії та Індії.
    В Україні позитивні тести на коронавірус отримали 856 осіб, померли – 17. Кабмін прийняв рішення про подовження терміну дії "адаптивного карантину" до 31 серпня, із введенням обмежувальних заходів лише в деяких населених пунктах. У Чернівецькій обл. кількість хворих поступово зменшується, тому влада згортає інфекційні відділення.

Війна

  • На переговорах тристоронньої контактної групи з урегулювання на Донбасі було досягнуто згоди про "повне й усебічне припинення вогню" з 0 годин 27 липня, що, за твердженням учасників, стане "базовою передумовою для політичного врегулювання". Українська делегація передала "республікам" списки для обміну полоненими й утримуваними особами.
    А поки на Донбасі тривають локальні бойові зіткнення зі застосуванням мінометів, бойових машин піхоти, гранатометів і стрілецької зброї. Весь день перестрілки тривали на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному, Лебединському, Талаківці, Пищовику. Вогневі контакти сталися в Старогнатівці на схід від Волновахи й у Мар’їнці на околиці Донецька. На позиції українських військ у Богданівці – поблизу від ділянки розведення на схід від Докучаєвська – було скинуто гранату з безпілотника. Окупанти обстріляли з мінометів оборонців Майорська в околицях Горлівки. Бойові дії не припинялися й на півночі Луганської обл. – у Золотому та Кримському. Унаслідок бойових дій і обстрілів поранено 4 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Президент Зеленський підписав указ про скасування візового режиму для громадян Австралії, Нової Зеландії, Бахрейну, Кувейту, Оману та Саудівської Аравії.
  • Влада Німеччини й керівництво партії ХДС розкритикували нові санкції США щодо юридичних та фізичних осіб, які беруть участь у будівництві газогону "Північний потік-2" й заявили, що подібні санкції не відповідають нормам міжнародного права.

No comments:

Post a Comment