July 18, 2020

17.07.2020: Верховна Рада зменшила кількість районів із 490 до 136

Верховна Рада зменшила кількість районів із 490 до 136
Верховна Рада зменшила кількість районів із 490 до 136
  • Верховна Рада зменшила кількість районів із 490 до 136.
  • НАБУ обшукало Окружний адмінсуд Києва та пред’явила підозри його керівництву.
  • Росія проводить раптову перевірку військ поруч із кордоном з Україною й у Криму.

В Україні


  • Депутати Верховної Ради проголосували за різке скорочення кількості адміністративних районів із 490 до 136 та перепідпорядкування обласних центрів і міст обласного підпорядкування, окрім Києва й Севастополя, керівництву цих районів. На думку більшості аналітиків та політологів, це зроблено цілеспрямовано перед черговими місцевими виборами, де президентська партія, що стрімко втрачає підтримку населення, має намір перемогти із застосуванням адміністративного ресурсу. Експерти впевнені, що подібна новація внесе хаос в управління районами та областями, а також спричинить колапс районних судів, правоохоронної та медичної системи.
    Прийнято зміни до закону про оборонні закупівлі, які передбачають затвердження типових державних контрактів, вводять поняття життєвого циклу озброєнь, а також 3-річний цикл планування таких закупівель.
    Після цього спікер парламенту Разумков закрив чергову сесію.
    Закон про легалізацію грального бізнесу відразу ж після прийняття в "турборежимі" вже потребує внесення поправок, також зареєстровано постанови про скасування результатів голосування. 21 липня Разумков скликає позачергову сесію для розв’язання цих питань, а також для голосування за законопроєкти про зниження тарифу для підприємств "зеленої" енергетики, про публічні закупівлі, посилення захисту прав торгових марок, а також про управління відходами.
    Закон про використання російської мови в процесі навчання депутата Бужанського не розглянуто – голосування перенесено на наступну сесію.
    Глава профільного комітету Верховної Ради Гетманцев звинуватив міністра фінансів Марченка в провалі реформи митної служби.
    Фракція "Голос" оголосила про перехід до опозиції.
  • НАБУ провела обшуки в приміщенні Окружного адміністративного суду Києва і пред’явила підозри суддям із його керівництва, а також голові Державної судової адміністрації Холоднюку. Правоохоронці підозрюють суддів у створенні злочинного угруповання, яке займалося прийняттям замовних рішень, а також у спробі захоплення влади.
  • Іноземна валюта й надалі дорожчає після призначення нового глави НБУ, який, як очікують банкіри, виконуватиме вказівки президента Зеленського щодо здешевлення гривні до рівня, який закладено до бюджету поточного року: 27,36 ₴/$ (+0,09 грн), 31,26 ₴/€ (+0,12 грн), 3,82 ₴/10 руб (-0,02 грн). Основними покупцями валюти були іноземці, Нацбанк у торгах участі не брав. Новий керівник НБУ Шевченко заявив, що не дозволить неконтрольованої емісії гривні.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість нових випадків інфікування на коронавірусну інфекцію постійно зростає – упродовж доби зареєстровано майже 240 тис. заражень. Водночас смертність залишається на попередньому рівні вже протягом кількох тижнів. У п’ятницю від ускладнень, які спричинено коронавірусом, померли 5,5 тис. осіб. З моменту оголошення пандемії кількість тих, що заразилися, та хворих перевищило 14,1 млн осіб. В Україні в п’ятницю зафіксовано 847 нових випадків, 21 хворих – померли.

Війна

  • На Донбасі не припиняються бої місцевого значення й перестрілки всією лінією фронту. Окупанти обстріляли українські війська з мінометів в Авдіївці під Донецьком, у Новотошківському – на трасі Р-66 на півночі Луганської обл. – атакували за підтримки мінометів та бойових машин піхоти. Оборонців Луганського на Світлодарському водосховищі було обстріляно з протитанкових ракетних комплексів, гранатометів та стрілецької зброї. Вогневі контакти сталися на приморській ділянці фронту – у Широкиному, Водяному, Гнутовому, Пищовику, Талаківці, у Старогнатівці – на схід від Волновахи, в околицях Донецька – у Мар’їнці, на ділянці фронту між Авдіївкою й Горлівкою – у Кам’янці та Верхньоторецькому. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців минулої доби не було.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін оголосив раптову перевірку військ Південного та Західного військових округів, у безпосередній близькості від кордону з Україною. Метою перевірки оголошено підготовку до великих стратегічних командно-штабного навчань Кавказ-2020 року, які будуть проведені на Кавказі, у Ростовської обл. й в окупованому Криму. Міністр оборони України Таран оголосив про проведення одночасно паралельних навчань українських військ за участі підрозділів країн НАТО.

Тренди

  • За інформацією програми "Схеми", керівництво держкомпанії "Центренерго" організувало схему із заробляння коштів без виробництва електроенергії. Компанія виставляла лоти на ринку "на добу наперед" за демпінговими цінами, не маючи достатніх потужностей для виконання всіх заявок. Унаслідок таких дій усі інші гравці ринку, зокрема, "Енергоатом", не могли реалізувати весь обсяг електроенергії, що виробили. Після цього регулювальна компанія Укренерго, з огляду на можливий дисбаланс виробництва, наказувала Укренерго не виробляти обсяг, який було заявлено. Умовою згоди Укренерго поставила постачання їй електроенергії із величезним дисконтом. І, хоча з початку року розмір цієї знижки впав із 50 % до 20 %, спекулятивний заробіток склав понад 1 млрд грн.

No comments:

Post a Comment