July 15, 2020

14.07.2020: Верховна Рада легалізувала гральний бізнес

Верховна Рада легалізувала гральний бізнес
Верховна Рада легалізувала гральний бізнес
  • Верховна Рада легалізувала гральний бізнес.
  • Армія знову зазнала втрат на Донбасі.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про легалізацію грального бізнесу, онлайн-казино й букмекерських контор тощо, який жорстко регулює подібну діяльність на території України. Відразу ж після ухвалення було зареєстровано 2 постанови про його скасування. На думку низки аналітиків, закон фактично відкриває можливість легального відмивання грошей та призведе до зубожіння громадян, доходи яких і без того різко впали після введення карантину.
    Депутати на позачерговому засіданні відправили на доопрацювання законопроєкт, який дає змогу звільняти співробітників НАБУ за корупційні злочини. Під дію закону, у разі його прийняття, потрапить і глава відомства Ситник, на якого судом було накладено адміністративний штраф за незадекларований відпочинок.
    Глава Верховної Ради Разумков заявив, що під час парламентських канікул планує скликати кілька позачергових сесій для ухвалення законів, також, за його словами, депутати, яких було обрано за мажоритарними округами, працюватимуть у регіонах напередодні виборів до місцевих органів влади.
  • Пресслужба Нафтогазу повідомила, що 109 з 1315 компаній, що постачають тепло населенню, ще не розрахувалися за газ, який отримали на пільгових умовах, що ставить під загрозу початок опалювального сезону.
  • Борги Укренерго та підприємства "Гарантований покупець" перед Енергоатомом швидко зростають – протягом 6 місяців вони сягнули 9,4 млрд грн. До того ж, підприємство Енергоринок – попередник "Гарантованого покупця", – заборгував Енергоатому ще 11,7 млрд грн. Президент Зеленський підписав закон про механізми погашення заборгованості на гуртовому ринку електроенергії, який, за твердженням чиновників його Офісу, має врегулювати ситуацію.
  • Глава Податкової служби Любченко оцінив у 40 млрд грн щорічні втрати бюджету від застосування "скруток" податку на додану вартість.
  • Глава МВФ у телефонній розмові з президентом Зеленським закликав його зберегти незалежність Нацбанку. Зеленський пообіцяв, що новий глава регулятора буде "незалежним технократом".
  • Мінфін повністю провалив аукціон із розміщення ОВДП – було залучено всього 10 млн грн. Чиновникам вдалося продати доларові облігації із терміном погашення 11 міс на суму $306 млн під 3,5 % річних. 9 липня було погашені облігації на суму $672 млн, й нове розміщення навіть не змогло покрити цих виплат. Нерезиденти поступово позбавляються від державних зобов’язань у гривні й виводять валюту з України – упродовж тижня, що минув, їхній портфель скоротився на 1,6 млрд грн до 94,2 млрд грн. На цьому тлі триває ослаблення гривні на міжбанку: 27,14 ₴/$ (+0,06 грн), 30,87 ₴/€ (+0,19 грн), 3,82 ₴/10 руб (-0,01 грн). Обсяг торгів був доволі незначним, НБУ в них участі не брав.

Київ

  • За результатами соцопитування Центру Разумкова, серед кандидатів на посаду голови Києва найбільшу підтримку має чинний мер Кличко (майже 44 %), у директора компанії "Євролаб" Пальчевського – 11 %, головний санлікаря Ляшка підтримують 6 %. Поміж основних претендентів немає жодного представника президентської партії.

Пандемія коронавірусу

  • Кількість випадків інфікування коронавірусною інфекцією в Україні знову зросла – упродовж вівторка позитивні тести отримані для 835 осіб, 15 – померли. Через карантин скасовано проведення щорічного Сорочинського ярмарку.
    У світі у вівторок знову зафіксовано зростання кількості тих, що заразилися – їх понад 220 тис., 5,4 тис. – померли. Французькі вчені встановили, що коронавірус може передаватися внутрішньоутробно, від матері – дитині.
    Упродовж 9 місяців через епідемію негативне сальдо бюджету США зросло у 4 рази – до $1,74 трлн через величезні вливання коштів на підтримання малого бізнесу й безробітних. Доходи бюджету впали на 28 % що можна порівняти з падінням у момент початку війни на Тихому океані у 1942 р.

Війна

  • На Донбасі армія знову зазнала втрат – 6 бійців дістали поранень унаслідок обстрілу окупантів із протитанкового ракетного комплексу, ще одного поранено у Водяному, на приморській ділянці фронту. Перестрілки та бойові зіткнення сталися усією лінією бойових дій від Азовського моря до півночі Луганської обл. Президент Зеленський аж за добу після трагедії під Горлівкою відреагував на загибель українського медика й заявив, що "Україна має жорстко відповідати на підлі дії бойовиків". На місце події виїхали начальник Генштабу Хомчак та заступник глави Офісу президента Машовець.

Тренди

  • Міністерство цифрової трансформації планує легалізувати обіг криптовалют.

No comments:

Post a Comment